Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det är som när jag spelade, vi gör det aldrig lätt för oss

Sheffield United v Manchester United - Premier League

Manchester United fortsätter göra det onödigt svårt för sig, men Manchester United fortsätter samtidigt vinna bortamatcher. Den tionde raka bortasegern i Premier League är ett faktum, och i samtliga sex som tagits den här säsongen så kom den efter en vändning. Ett tidigt 0-1 vändes till 3-1 innan det på slutet blev onödigt spännande, men 3-2 blev till slut resultatet.

Ännu tycker jag att det är det svårt att fastslå om Uniteds förmåga att släppa in förstamålet för att sedan vända i grunden är ett positivt eller negativt tecken. Förmodligen är det litegrann av båda.

Alltså, så klart är det mest positivt i det korta perspektivet, med tanke på att United vinner matcherna, och i grund och botten är det vad fotboll går ut på – att vinna genom att göra fler mål än motståndarna och ta med sig de tre poängen. Men att göra det på det här sättet är inte hållbart, och frågan är om United kan slipa bort de dåliga starterna innan förmågan att vända på matcherna försvinner. Det är oavsett ett orosmoment.

Gårdagens match då? Ja för dig som inte har sett den utan istället har vandrat genom sociala medier på jakt efter rapporter så är väl det enkla svaret att United inte alls var så dåliga som det låter. Inledningen var däremot dålig, och redan i den femte matchminuten skulle United igår släppa in det obligatoriska första målet. Som vanligt i dagens fotboll skall det rullas kort från målvakt, även när motståndarnas anfallare står extremt högt och pressar, och den här gången hände det som då händer emellanåt. Målvakten, i det här fallet Dean Henderson som roligt nog fick spela, får tillbaka bollen men tar inte snabbt nog beslut för vem han skall leverera vidare den till, och istället blir han avväpnad och vips så ligger bollen i nätet bakom honom. 0-1, och uppförsbacke direkt med andra ord.

Det tog sedan några minuter för United att komma igång, men vi kunde tidigt se att laget identifierat det klart bästa sättet att försöka såra Sheffield på, vilket var att från försvar eller defensivt mittfält slå den lite längre bollen över backlinjen mot djupledslöpande anfallare. Ty trots ledningsmålet stod Chris Wilders lag nämligen väldigt högt med backlinjen, ett taktiskt val som går att ifrågasätta när motståndarnas anfallare heter Mason Greenwood, Anthony Martial och Marcus Rashford, som alla tre har snabbhet som en av sina största USP:ar (icke att förglömma Bruno Fernandes som från sin offensiva mittfältsposition också älskar att gå på djupledslöpningar).

Spelarna gick offside fyra gånger inom loppet av lika många minuter, men i matchminut 26 klaffade det till slut perfekt. Victor Lindelöf slog en fint avvägd höjdboll, Rashford hade löpt in från vänster och stod för en magnifik nedtagning (på riktigt, det pratas inte mycket nog om den nedtagningen) och slog sedan till stenhårt på halvvolley – otagbart för Ramsdale i Sheffieldmålet.

Sheffield United v Manchester United - Premier League
Marcus Rashford har precis kvitterat. Som vanligt är det Bruno Fernandes som inte är nöjd nog med det utan hämtar ut bollen från nätet.

United fortsatte sedan dominera, och 2-1 kom bara sju minuter senare, och återigen var det en något längre (om än inte lika lång) boll in bakom backlinjen. Den här gången från en för dagen mycket bra Paul Pogba, mot Martial som hade det flyt som en spelare ur form behöver ha för att jobba sig ur formen.

Löpningen från honom var mycket bra, den typen av löpning vi genom åren ofta saknat från fransmannen, men sen missade han faktiskt bollen vid förstaläget. Den studsade dock på den utrusande Ramsdale och hamnade perfekt framför Martial igen, som då var oerhört kylig och enkelt bara stötte in bollen i mål innan försvaret hann ner. Pogba får tyvärr ingen assistpoäng på målet då Ramsdale var på bollen innan Martial satte den i nät, men passningen från honom var briljant.

United hade sedan ett antal chanser att sätta 3-1 redan i den första halvleken, men det dröjde till sex minuter in i den andra, och det var troligen matchens finaste mål. Pogba spelade svårt strax utanför eget straffområde, den här gången på ett lyckat sätt med en helikopterfint som avslutning, innan han skickade vidare bollen till Bruno som på ett skarvade till Greenwood som blev tokkapad. Domaren höll dock in signalen då bollen föll till Rashford, som levererade vidare till Bruno, vidare till Martial som förmodligen tänkte lägga bollen till vänster för eget avslut, men där kom Rashford farande i bättre läge så det blev engelsmannen som sköt ett tämligen mediokert skott – men Ramsdale hann inte ner för att rädda och 3-1 var ett faktum.

Sedan följde 30 förhållandevis ointressanta minuter, där United borde ha kunnat punktera med 4-1 och vila spelare. Målet uteblev dock, och Soskjaer väntade till kvarten kvar innan han började byta. Istället blev det onödigt spännande de sista minuterna då David McGoldrick fick göra sitt andra mål för dagen, den här gången tämligen omedvetet. En Sheffieldhörna, som Henderson kanske ändå borde kommit ut på, nickades av Lindelöf i bakhudet på McGoldrick, och bollen studsade retfullt in vid Hendersons högra stolpe. Då var vi 87 minuter in, och med de fem minuterna vi fick till stopptid hann Sheffield skapa ett vasst läge till, men där fick Henderson ta lite revansch med en fin räddning, och slutresultatet skrevs alltså till 3-2.

I och med detta finner vi United på sjätte plats i tabellen, på samma poäng som femman Everton, två poäng bakom tvåan Tottenham och fem poäng bakom serieledande Liverpool – och United har en match mindre spelad än samtliga dessa lag. Denna hängmatch skulle ha spelats som säsongens första match, borta mot Burnley, men som sköts upp på grund av Uniteds medverkan i Europa League-slutspelet i augusti. Om vi räknar med vinst i den matchen, vilket inte låter orimligt med tanke på Uniteds bortaform i ligan, hade United legat tvåa i tabellen.

Höjdpunkter

Tre oerhört vackra mål av United som sagt, men också två baklängesmål av modellen ”det är för dåligt”. Här är matchens höjdpunkter.

Solskjaers presskonferens

I korthet är detta vad Solskjaer sa efter matchen.

  • Det är som när han spelade, att de aldrig verkar göra det lätt för sig själva.
  • Starten slarvig, något han är förvånad över då de pratat om just detta.
  • Karaktären sedan är fantastisk, när de kommer igång igen. Det blev också ett bra test för Henderson.
  • Han är mycket nöjd med Pogbas insats. Kreativ, vision och en jätte i huvudspelet. ”En fantastisk prestation.”
  • Han hade före match sagt till firma Greenwood, Rashford och Martial att det är dags för dem att börja göra mål nu.
  • Fem matcher de närmaste femton dagarna – varje match nu är som en cupfinal säger han.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter Sheffield United – Manchester United 2–3

Spelarbetyg: Sheffield United – Manchester United 2-3