Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det är lite av en indikation av var vi står

Burnley v Manchester United - Premier League

Top of the League, där hittar ni Manchester United i minst fyra dagar till. Man är det efter en bortamålsseger mot Burnley, där Paul Pogba visade hur man drar till en volley när ens lag behöver det som bäst. I övrigt en match med två tydliga halvlekar, där den första innehöll för mycket frustration, men där den andra med få undantag var Uniteds från start till mål.

Det har satt sig som någon form av sanning att Burnley från start fick den här matchen precis dit de ville, och detta är en sanning jag något vill rucka på. Faktum är att United hade både två och tre bra chanser att ta ledningen redan i den första halvleken, ja man gjorde det till och med men då valde domare Kevin Friend att blåsa av.

  • Efter dryga kvarten fick Bruno Fernandes ett fritt halvvolleyläge vid straffområdet, men träffen blev dålig och gick rakt på Nick Pope i Burnleymålet
  • Knappt tio minuter senare kom Anthony Martial en mot en mot en försvarare i straffområdet och gick på ett vänsterskott, ett skott som tyvärr gick både över och utanför. Innan dess hade fransmannen också haft ett cykelsparksförsök som träffade ryggen på en Burnleyförsvarare och aldrig blev farlig.
  • Edinson Cavani blev sedan neddragen i friläge, vilket i mina ögon borde gett frispark och rött kort på Robbie Brady i Burnley. Istället tyckte Friend att Luke Shaws undanrensningförsök i sekvensen tidigare var en del av anfallet (något som går att ifrågasätta), och han tyckte dessutom att det var något fel från Shaw i situationen (något jag verkligen inte håller med om, Shaw var först in i situationen, hans dobbar träffar Burnleyspelaren för att Burnleyspelaren är sen) varför det röda kortet inte blev av.
  • Slutligen hade Harry Maguire en perfekt nick in i mål bakom Pope, men Friend valde att ge frispark till Burnley. Och här vill jag se det från båda sidor. För ja, Maguire har en arm i nacken/ryggen på Burnleyspelaren, som väldigt tydligt faller. Men… den typen av armar i rygg/nacke ser vi utan att överdriva minst fem gånger per match. Hade det varit åt andra hållet, att en försvarare gjort så mot en anfallare, hade domaren aldrig blåst. Nu var det som att Friend blivit ängslig av gnället från våra toppkonkurrenters tränare och verkligen ville visa att han inte gav United några fördelar, vilket resulterade i ett antal felbeslut igår, vilket i sin tur var det som ledde fram till Unitedspelarens frustration.

Vad vill jag ha sagt med dessa fyra punkter? Jo, att snacket om att Burnley fick den första halvleken precis dit de ville är kraftigt överdrivet. Därmed inte sagt att de inte till viss del gjorde det, och det var inte heller så att United gjorde en fenomenal halvlek. Men med något bättre prestationer från Fernandes och Martial vid sina lägen så hade United tagit ledningen där. Något bättre prestationer från Kevin Friend och United hade antingen varit en man mer alternativt haft ledningen efter ett mål som i slutändan faktiskt borde ha godkänts. Inget av detta var saker som Burnley hade kunnat påverka, och att då påstå att de fick halvleken precis dit de ville köper jag inte.

Burnley v Manchester United - Premier League
Harry Maguire hade ett och annat att prata med Kevin Friend om.

Den andra halvleken var som sagt bättre från United. Tempot blev högre, och man kom i våg efter våg mot Burnley, dock utan att de allra hetaste chanserna skapades.

Men så, i matchminut 71, slog en för dagen svag Marcus Rashford ett fint inlägg till Pogba som tagit position vid straffområdeslinjen, och fransmannen visade hur man skjuter en volley. Att den touchar en Burnleyspelare på vägen och därför något turligt går mellan benen på Pope är sekundärt, det är pendlingsrörelsen och hans utförande som är det läckra med målet.

På slutet blev det lite skrämselhicka, då Burnley framförallt genom inbytte Matej Vydra och James Tarkowski hade ett par lägen som de borde gjort bättre på. Faktum är dock att när vi ser tillbaka på matchen så hade Burnley skjutit exakt noll skott på mål (att jämföra med Uniteds sju), men något av lägena de ovannämnda herrarna fick borde de verkligen kunnat David de Gea att jobba på.

Sammanlagt är det dock inget snack om att det var en välförtjänt seger för Manchester United. En seger som, vi säger det igen, alltså placerar United högst upp i tabellen inför söndagens match i Liverpool.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Efter matchen mötte Solskjaer så klart pressen. Den som förväntade sig en sprudlande glad norrman blev besviken, då Solskjaer istället var lugn och samlad när han svarade på journalisternas frågor.

Detta är vad norrmannen hade att säga om matchen, ni ser presskonferensen i sin helhet nedan.

  • Vi är nästan halvvägs genom säsongen så det är lite av en indikation av var vi står, men ingen kommer minnas hur ligatabellen såg ut den 12 januari.
  • Frustration påverkade insatsen i den första halvleken, det såg alla. Det får inte hända, vi måste acceptera att [domarens] beslut emellanåt kommer gå emot oss. Harrys mål var ett helt korrekt mål, så vi borde inte ens behöva sitta här och prata om det. Situationen med Luke Shaw har jag inte sett än, så jag kan inte kommentera den.
  • Halvtid hjälpte oss, vi kom ut till andra halvlek och spelade riktigt bra och förtjänade segern.
  • Paul Pogba och Nemanja Matic spelade som spelare som vet vad den här typen av matchen handlar om.
  • Scott McTominay med Fred och Paul Pogba med Nemanja Matic är två bra mittfältspar. Pogba och Matic var verkligen skillnaden idag, med sin fysik, erfarenhet, sin know how och deras kvalitet. Jag har tur som har många bra mittfältare att välja mellan.
  • Vi ser fram emot Liverpoolmatchen. Vi njuter så klart av var vi är, men vi går in i Liverpoolmatchen med att vi möter det lag som varit det överlägset bästa i landet de senaste ett och ett halva åren, och det är ett bra test var vi står och vi ser fram emot det.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter Burnley – Manchester United 0–1

Spelarbetyg: Burnley – Manchester United 0-1