Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United Power Rankings, februari 2021

I Manchester United Power Rankings rankar vi månadsvis Manchester Uniteds spelare från sist till först. Det här är listan för februari 2021 och behandlar perioden från och med 0-0-matchen mot Liverpool till och med 1-1-matchen mot West Brom.

Totalt har vi avverkat nio matcher sedan senast, med fyra vinster, fyra oavgjorda och en förlust som resultat. Två av vinsterna emellertid i cupspel, varför vi bara har tagit tio poäng på de sju ligamatcherna under perioden. Det har sett oss lämna titelstriden. Märkligt nog bedömer Fivethirtyeight ändå att vår chans till Champions League-spel nästa säsong har förbättrats, från 75 procent till 77 procent.

Jämfört med senast försvinner Odion Ighalo, Jesse Lingard, Teden Mengi, Facundo Pellistri och Marcos Rojo från listan. Detta förklarar att spelarna i listans bottenskick har klättrat.

Rankningen baseras på 1) managerns förtroende, 2) form, 3) kvalitet och 4) övrigt. Se första Power Rankings för en utförligare förklaring av kriterierna.

26. Sergio Romero (upp 4)

Senast: 30 / Bästa: 14 / Sämsta: 31 / Snittplacering: 22

25. Phil Jones (upp 4)

Senast: 29 / Bästa: 17 / Sämsta: 32 / Snittplacering: 26

24. Lee Grant (upp 2)

Senast: 26 / Bästa: 23 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 27

23. Juan Mata (ner 2)

Senast: 21 / Bästa: 11 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 17

Har inte spelat en enda minut sedan den senaste listan och faktiskt inte synts till över huvud taget sedan den 27 januari.

22. Amad Diallo (upp 2)

Senast: 24 / Bästa: 22 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 23

Väntar fortfarande på debuten.

21. Brandon Williams (upp 1)

Senast: 22 / Bästa: 8 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 16

Fick en förlängning mot West Ham men har utöver det inte spelat alls och fick söka sig till U23 för speltid.

20. Daniel James (oförändrad)

Senast: 20 / Bästa: 1 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 14

Fastfrusen på bänken. Inget tyder på att Solskjaer ens övervägde att slänga in James när vi behövde göra mål mot West Ham och West Brom.

19. Axel Tuanzebe (oförändrad)

Senast: 19 / Bästa: 10 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 21

Fick chansen mot Sheffield United och var tämligen usel. Blev sedan horribelt nog inbytt mot Everton, vilket bidrog till att Liverpoollaget kunde kvittera. Var mycket bra i Paris i oktober men varenda insats därefter har tagit honom längre från startelvan.

Är en av många Unitedspelare som den senaste tiden har blivit rasistiskt förolämpad av rövhål.

18. Eric Bailly (ner 7)

Senast: 11 / Bästa: 11 / Sämsta: 28 / Snittplacering: 20

När jag satte ihop den senaste Power Rankingen funderade jag på om Eric Bailly nu var förstaval bredvid Harry Maguire. ”Återstår att se om han kan hålla sig skadefri,” avslutade jag kommentaren om Bailly. Det kunde Bailly, förstås, inte göra.

17. Nemanja Matic (ner 2)

Senast: 15 / Bästa: 4 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 12

Startade i förlusten mot Sheffield United. Därefter har den serbiska mittfältaren, i ligan, varit fastfrusen på bänken.

16. Alex Telles (ner 2)

Senast: 14 / Bästa: 12 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 15

Just nu är Alex Telles inget annat än backup till Luke Shaw.

15. Donny van de Beek (upp 3)

Senast: 18 / Bästa: 14 / Sämsta: 18 / Snittplacering: 16

Vi kan tycka synd om Donny van de Beek. Vi kan tycka att han förtjänar mer speltid. Tyvärr för nederländaren gör han inte mycket väsen av sig när han faktiskt spelar. Har under den här perioden spelat 202 minuter och kommit till ett avslut (noll på mål) och bidragit med en nyckelpassning (passning som leder till skott från en lagkamrat). I 9-0-segern mot Southampton var Van de Beek tillsammans med Maguire enda utespelare i United utan varken skott eller nyckelpassning.

14. Dean Henderson (upp 3)

Senast: 17 / Bästa: 13 / Sämsta: 20 / Snittplacering: 16

Jag tycker att Dean Henderson borde få chansen som förstamålvakt. Ole Gunnar Solskjaer gör det inte.

13. Anthony Martial (ner 7)

Senast: 6 / Bästa: 1 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 7

Någonstans måste en beundra den lojalitet som Solskjaer visar den franska anfallaren. Bidrog under perioden med två mål, båda relativt sent i 9-0-segern mot Southampton. Bidrog inte när vi desperat behövde göra mål mot Liverpool (i ligan), Sheffield United, Arsenal och West Brom.

12. Mason Greenwood (upp 4)

Senast: 16 / Bästa: 2 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 10

Mason Greenwood har inte gjort mål i ligan sedan den 5 december. Sedan dess har han deltagit i elva ligamatcher (om än några bara varit korta inhopp). Ändå kändes det någonstans definitivt när han ersatte Martial mot West Brom. För även om målen inte trillar in så ser han allt bättre ut i spelet.

Idag skrev Greenwood dessutom nytt kontrakt. Startelvan den närmaste framtiden. Väl?

11. David de Gea (ner 2)

Senast: 9 / Bästa: 5 / Sämsta: 11 / Snittplacering: 8

Vi vet vad vi har i David de Gea. Någon superb räddning ibland, någon groda ibland, aldrig dominant i luftrummet. Han har varit enastående men är det inte längre. United behöver en ny målvakt.

10. Victor Lindelöf (upp 2)

Senast: 12 / Bästa: 4 / Sämsta: 12 / Snittplacering: 8

United behöver också en ny mittback. För Victor Lindelöf och Harry Maguire fungerar inte tillsammans. Ja, Lindelöf ska ha frispark mot West Brom men det ursäktar inte hans svaga agerande.

9. Fred (ner 2)

Senast: 7 / Bästa: 2 / Sämsta: 17 / Snittplacering: 8

Jag tror fortfarande inte att Fred är tillräckligt bra för att vara given i ett lag som vinner ligan. Just nu är han emellertid given i Uniteds startelva och även om han inte är utan brister så gör han det mestadels bra.

8. Aaron Wan-Bissaka (upp 2)

Senast: 10 / Bästa: 2 / Sämsta: 10 / Snittplacering: 6

Wan-Bissaka har spelat upp sig och bidrog, hör och häpna, med mål mot Southampton och sedan assist mot Everton. Bör kanske inte spela riktigt så mycket som han gör, dock.

7. Harry Maguire (ner 4)

Senast: 3 / Bästa: 1 / Sämsta: 10 / Snittplacering: 5

En som alltid spelar är Harry Maguire. Det är en av anledningarna till att det är självklart att det är Victor Lindelöf som ska ersättas (för den som tycker att båda ska ersättas: sorry, men det kommer helt enkelt inte ske). En annan är att han helt enkelt är bättre än Lindelöf, om än kanske inte så bra som han borde vara. För det är liksom inte tu tal om att det är defensiven som har svikit United den här säsongen.

6. Edinson Cavani (upp 7)

Senast: 13 / Bästa: 6 / Sämsta: 18 / Snittplacering: 13

Slutligen har så Edinson Cavani av allt att döma blivit ordinarie.

5. Marcus Rashford (oförändrad)

Senast: 5 / Bästa: 1 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 6

Spelet stämmer inte för Marcus Rashford. Målen och assisten trillar emellertid fortsatt in i hygglig takt. Hans effektivitet är nu bättre än någonsin, allra helst om vi beaktar att han inte längre skjuter straffar.

Men visst ska han spela till vänster?! För när vi skickar ut Martial till vänster innebär det att vi begränsar Rashford till en roll på högerkanten. Jag kan tycka att vissa saker i fotbollen är väldigt enkla. En sådan sak är att maximera din bästa anfallare. Rashford är vår bästa anfallare och ska således maximeras.

4. Scott McTominay (ner 2)

Senast: 2 / Bästa: 2 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 10

Jag tycker egentligen att Fred är bättre än McTominay. Men skotten kan göra mål och mål är viktiga i fotboll. Det lyfter McTominay förbi Fred.

Hans avslut är av högsta klass. Vanligen pressade och välplacerade distansskott.

3. Bruno Fernandes (ner 2)

Senast: 1 / Bästa: 1 / Sämsta: 3 / Snittplacering: 2

I toppform är Bruno Fernandes inte men alltjämt trillar målen och assisten in.

2. Paul Pogba (upp 2)

Senast: 4 / Bästa: 2 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 13

Vet ni vad jag tror? Om Paul Pogba inte hade blivit skadad skulle vi ha vunnit både mot Everton och mot West Brom. I perioden före skadan var han regelbundet vår bästa spelare och vore det inte för skadan hade han tagit förstaplatsen den här gången. Må han vara tillbaka snarast.

1. Luke Shaw (upp 7)

Senast: 8 / Bästa: 1 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 11

Det tog sin lilla tid men slutligen ser vi ut att ha fått spelaren vi trodde att vi värvade sommaren 2014. Han var långtidsskadad hösten 2019 och sedan återkomsten har hans formkurva pekat uppåt.

Luke Shaw har varit bra i mer än ett år nu. Formtoppar varar sällan så länge, så rimligen är det helt enkelt så att vänsterbacken nu har tagit sig till en ny nivå.