Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Real Sociedad – Manchester United

Då var det slutligen dags för europaspel igen. Det blir dessvärre inget Champions League-slutspel för Manchester United efter höstens antiklimax. Nu väntar istället ett dubbelmöte med Real Sociedad i Europa Leagues sextondelsfinal. Ett motstånd som har stått för en stark säsong hittills – med en viss belgisk ytter, en viss svensk anfallare och en viss spansk kreatör i laget.

Detta blir på många vis ett lurigt möte för Ole Gunnar Solskjaers United. Första matchen ligger inklämd mellan två på förhand tacksamma ligamatcher i West Bromwich och Newcastle, men efter plumpen i form av ett kryss senast ökar pressen direkt på en klubb av Uniteds storlek. Hur ordinarie laget kommer se ut återstår att se. Fram till dess kan vi bara spekulera – vilket vi självklart gör nedan!

Manchester United

Även om matchen på pappret är en hemmamatch för Real Sociedad spelas den istället i Turin (Italien) på Juventus Stadium, på grund av coronarestriktionerna i Spanien. Hur detta påverkar mötet är givetvis svårt att veta, men förhoppningsvis kan det gynna United som sedan kommer få spela hemmamötet på Old Trafford.

Det är som sagt ett aningen mer pressat United som reser till det här mötet. Ibland kan det då vara skönt att få hoppa ur det hetsiga ligalunket och få spela en annan turnering. Hur pass hårt tränare Ole Gunnar Solskjaer väljer att matcha laget är svårt att gissa. Personligen hade jag önskat att vi roterade laget en aning i första mötet för att sedan se hur vi ligger till inför den avgörande hemmamatchen (mycket för att jag prioriterar ligan och FA-cupen högre i dagsläget). Vi måste vinna mot Newcastle mindre än tre dygn senare, och veckan efter väntar som sagt europareturen plus ett möte med Chelsea i ligan. Det är lite “nu eller aldrig” när det kommer till vila på till exempel en Bruno Fernandes.

Frågan är däremot hur många alternativ som finns. Vi har nu fått bekräftat vilka 22 spelare som reser med planet till Italien (vilket vi skrev om här), samt ett par avbräck till följd av skador. Bland annat berättade Solskjaer på presskonferensen att både Edinson Cavani och Donny Van de Beek har ådragit sig muskelskador som håller dem borta från spel. Scott McTominay och Anthony Martial sades vara osäkra men finns åtminstone med i truppen.

Eric Bailly kan få sin första start efter snart en månads skadeuppehåll i torsdagens Europa League-möte.

Med matchtruppen som förutsättning kommer här lite tankar om en potentiell elva. Till att börja med räknar jag blint med att Dean Henderson fortsatt får förtroende som cupmålvakt (även om De Gea stod majoriteten av matcherna i Champions League är det inte mer än rätt att låta engelsmannen få dessa möten på kontot). Där framför tror jag att Solskjaer fortsatt ser Harry Maguire som konstanten men sedan väljer att spela Eric Bailly bredvid honom, på Victor Lindelöfs bekostnad.

Aaron Wan-Bissaka hade mått bra av lite vila, men jag har svårt att se honom få det som situationen är nu. Brandon Williams anses helt enkelt inte vara tillräckligt pålitlig, är känslan. På andra kanten tror jag däremot att Alex Telles får förtroendet. Mycket för att vi definitivt inte vill riskera en skada på formtoppade Luke Shaws sköra kropp, och att brassen behöver få sina minuter han också. Senast, mot West Ham i FA-cupen, såg det lovande ut därifrån.

Framför tänker jag mig att det vore dumt att ta några risker med McTominay, vilket betyder att vi riskerar att få se samma tröga och idéfattiga mittfält som i just West Ham-matchen. Alltså Fred och Matic. Det är en duo som inte matchar varandra särskilt bra alls.

Även om jag hade velat se lite vila, åtminstone från start, på Bruno Fernandes så tror jag inte att det blir så. Han lär starta på sin sedvanliga position medan Marcus Rashford och Mason Greenwood flankerar honom. Den hårt kritiserade Anthony Martial lär starta som anfallare i Cavanis frånvaro. Om fransmannen inte anses vara lämpad för 90 minuter blir det intressant att se hur Solskjaer väljer att göra.

Amad Diallo (vänster) och Shola Shoretire (höger) reser med truppen till Italien och kan båda hoppas på speltid.

Alternativen i så fall är Juan Mata (som till slut är tillbaka i truppen efter en oklar frånvaro), Daniel James samt ungtupparna Amad Diallo och Shola Shoretire. Tanken att spela Greenwood eller Rashford som anfallare och få in till exempel Amad i elvan kittlar en hel del, det ska jag villigt erkänna.

Förhoppningsvis kan åtminstone någon av Amad och Shoretire få speltid. Dels då konkurrensen är aningen mindre än vanligt och dels då vi de facto är tillåtna att göra fem byten i Europa League.

Förhoppningsvis, vilket jag också tror, får vi oss en mer öppen matchbild – vilket bör passa oss och denna elva bra. Vi har ju dessvärre svårt mot lag som backar hem och krymper ytor, men desto lättare när vi får just ytor att springa på. Då slipper vårt mittfält stå för särskilt mycket kreativitet också, vilket är önskvärt med nämnda uppställning.

Möjlig startelva:

Real Sociedad

“La Real”, som den baskiska klubben även kallas, får som tidigare nämnt alltså inte spela detta hemmamöte på sedvanliga Estadio Anoeta utan tvingas ta emot United i Turin. Laget, som leds av Imanol Alguacil, har stått för en stark säsong hittills och befinner sig för stunden på en femteplats i La Liga. På sina 23 matcher har laget spelat ihop 38 poäng.

I Europa Leagues gruppspel slutade Real Sociedad tvåa bakom Napoli. Lagen som slogs ut var AZ Alkmaar och HNK Rijeka. På dessa sex matcher blev det endast en förlust (0–1 hemma mot Napoli) men också bara två vinster.

Formen är i dagsläget god med endast en förlust på de sju senaste matcherna under ordinarie tid (förlorade på straffar mot Barcelona i supercupsemifinalen). I den senaste matchen slogs Getafe tillbaka på bortaplan sedan Alexander Isak gjort matchens enda mål. Svensken har efter en tuffare inledning på säsongen nu verkligen fått igång maskineriet. På de fem senaste matcherna har han stått för fem mål – en formtopp som egentligen tog sin början efter att klubben släppt konkurrenten Willian José till Wolverhampton under januarifönstret.

Adnan Januzaj, Alezander Isak och Mikel Oyarzabal (på bilden i den ordningen) kan komma att ställa till många problem för Uniteds försvar under torsdagskvällen.

Utöver Isak finns det flertalet spelare som United behöver se upp med. En av dessa är den förre rivalspelaren David Silva som lämnade Manchester City i somras och har varit en betydande pjäs i Real Sociedads bygge denna säsong. En annan är ytterligare en bekanting i form av vår förre stortalang Adnan Januzaj, som efter en tid utanför planen kommit in och stått för två mål och två assister på sex starter och åtta inhopp i ligaspelet.

Lagets kanske bästa spelare heter Mikel Oyarzabal. Den spanske yttern har totalt stått för 14 mål och 5 assister denna säsong och är lagets bästa poängspelare. Den 23-årige landslagsmannen var under en period osäker till spel efter en skada han ådrog sig på träning, men lirade i helgen och ska nu vara redo. I övrigt är yttern Portu och den centrala mittfältaren med ett förflutet i bland annat Newcastle, Mikel Merino, två spelare att hålla ett extra öga på i detta lag. Även den förre Arsenal-spelaren Nacho Monreal huserar i “La Real”.

Real Sociedad är ett i grunden offensivt viktat lag som tycker om att hålla i bollen och ofta försöker skapa målchanser genom att hitta instick/genomskärare mellan motståndarnas backlinje. De släpper inte in jättemycket mål (fjärde bäst facit där i La Liga på 20 stycken hittills) men kan emellanåt ha problem med de defensiva omställningarna. Något vi får hoppas att United utnyttjar på bästa sätt.

Möjlig startelva:

Historik

Lagen har endast mött varandra två gånger i tävlingssammanhang tidigare. Detta i Europa League-slutspelet 2013. Då vann United hemmamötet med 1–0 sedan Inigo Martinez stått för ett självmål medan bortamötet slutade mållöst.

Visste ni att…

 • Manchester United har endast vunnit 3 gånger på 25 försök mot spanskt motstånd på bortaplan. Senast var när Marcus Rashford avgjorde bortamötet med Celta Vigo på frispark 2017.
 • United har inte vunnit mot ett spanskt lag på de nio senaste försöken (tre kryss och sex förluster). Senaste vinsten kom mot just mot Celta Vigo.
 • I de tre senaste europasäsongerna har det varit just spanska lag som har slagit ut United (Sevilla, Barcelona och Sevilla igen).
 • Real Sociedad har endast vunnit en av sina fem senaste hemmamatcher i Europaspelet.
 • Real Sociedad har aldrig vunnit en tävlingsmatch på italiensk mark.
 • United har inte förlorat någon av de fem senaste matcherna på italiensk mark.

Matchinformation

Real Sociedad
Manchester United
Turnering: Uefa Europa League, omgång 2, 1:2
Tid: Torsdagen den 18 februari 2021, 18.55
Plats: Juventus Stadium, Turin
Domare: Sandro Schärer (Schweiz)
Teve: Discovery+, Eurosport Player

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (knä, inget datum)
 • Pogba (muskel, inget datum)
 • Cavani (muskel, inget datum)
 • Van de Beek (muskel, inget datum)
Tveksamma:

 • McTominay (oklart, rest med truppen)
 • Martial (oklart, rest med truppen)
FORM
F27/1Sheffield UHPL1-2 
O30/1ArsenalBPL0-0 
V2/2SouthamptonHPL9-0 
O6/2EvertonHPL3-3 
V9/2West HamHFA1-0EF
O14/2West BromBPL1-1 

Real Sociedad

Skador och avstängningar:

 • Moyá (skadad, inget datum)
 • Sangalli (knä, december)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V20/1CordobaBcupen2-0 
O23/1Real BetisHligan2-2 
F26/1Real BetisBcupen1-3EF
O30/1VillarrealBligan1-1 
V7/2CadizHligan4-1 
V14/2GetafeBligan1-0 

United mot Real Sociedad

Totalt: 21-1-01-0
Borta: 10-1-00-0
Europa League: 00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
V2013-10-23HCL1-0 
O2013-11-05BCL0-0 
SENASTE BORTAMATCHER
O2013-11-05BCL0-0