Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Stort ögonblick för killen

Ingen imponerande match, men som ändå så när gav ett fint utgångsläge inför returen. Sen tappade Nemanja Matic en markering, och vips så ser det helt annorlunda ut inför returen om en vecka.

Europa League alltså… Jag måste hålla med om vad Marcus skrev i gårdagens snackisar, att det är en turnering jag som supporter har väldigt svårt att motivera mig för.

För mig handlar det helt enkelt om att det verkligen är en B-turnering. I och med att de fyra bästa lagen i stora ligorna går in i Champions League så är Europa League verkligen skrapet, och en turnering som (enligt mig) faktiskt inte är för United. Visst, 2017 gav den oss en alternativ väg in till Champions League, men när United nu redan har vunnit turneringen en gång, och i år dessutom ligger på en ligaposition som gör att man bör kunna ta sig till Champions League den vägen, ja då är Europa League mest något som stör. Jag hade föredragit att spelarna istället fick vila och att man satsade helhjärtat på ligan istället.

Men nu är det som det är, United spelar slutspel i Europa League, och då skall i alla fall spelarna vara motiverade. Om det var brist på motivation eller något annat som gjorde att United under större delen av matchen såg tämligen håglöst ut, ja det kommer vi aldrig kunna veta. Eller ja, den andra halvleken såg ju faktiskt bättre ut, och gjorde också att Amad med sitt första mål som Unitedspelare kunde ge laget ledningen. Och vilket mål det var sen, en utsökt passning från Bruno Fernandes och en perfekt avvägd lobbnick med ryggen mot mål från Amad. Skall man göra sitt första mål, ja då skall man göra det med stil.

Efter målet såg det som sagt bättre ut, och med 20 minuter kvar borde Daniel James satt Uniteds andra mål för dagen, men hans avslut i fritt läge symboliserar lite väl mycket den kritik han får, att det i princip alltid saknas offensiv slutprodukt.

Istället för 2-0 så skulle alltså Milan kvittera med bara minuten kvar av stopptiden, och det var ett sånt där mål som man bara inte får släppa in. Nu syns det dåligt på filmen nedan, men Simon Kjaer tog sig alldeles för enkelt loss från en svag Nemanja Matic (ja, trots att fyra eller fem andra Unitedspelare är närmre Kjaer vid nickögonblicket var han alltså Matics gubbe) och kunde styra en fin nick mot mål, där Dean Henderson inte lyckas styra iväg bollen trots att den kommer ganska rakt emot honom.

Skulden skall dock inte falla på Henderson, bollen kommer med bra fart och även om han mycket väl skulle kunna ta bollen så är det långt ifrån någon målvaktstavla. Istället är det Matic som rättmätigt får ta skulden här, en så rutinerad spelare får inte 92 minuter in i en Europamatch tappa sin markering så enkelt. Det är faktiskt oacceptabelt, och gör att United alltså måste åka till bortamötet om en vecka och göra minst ett mål.

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer mötte som vanligt pressen efter matchen. Detta är vad han hade att säga.

  • Hans generella åsikt kring kvitteringen är att United nu måste resa till Italien och göra mål och vinna, eller göra två mål och spela oavgjort. Så klart blir det svårare när man släpper in ett mål på hemmaplan, det är man aldrig glad över, och att det kommer en minut före full tid är också en besvikelse. Han avslutar resonemanget med att man måste resa ner nästa vecka och gå för det.
  • Gällande Amads mål tyckte Solskjaer att passningen var fantastisk, och mer eller mindre gjorde målet. Han berömmer dock ändå Amads utförande, med perfekt timing och perfekt fart på nicken. “Stort ögonblick för killen.”
  • Om kvitteringen säger han att laget stod för lågt i boxen, alla låg någon meter för långt ner, och att markeraren (Matic) blockerades när Kjaer rörde sig. Besviken, men sånt som kan hända.
  • Kvitteringen förändrar tankarna kring hur han kommer ta sig an matchen nästa vecka, men han väljer också att se det optimistiskt att det är bra att United måste åka ner och göra mål. Det passar oss bättre, United är ett lag som är bättre när de måste gå framåt och är mer direkta. Idag vann laget inte bollen bra nog eller i bra nog positioner.
  • En smäll på höften var det som gjorde att Martial fick utgå. Solskjaer räknar bort Cavani till söndag, och troligen även Rashford.
  • Avslutningsvis sa Solskjaer att han tycker United fortfarande har en bra chans, att laget har varit bra på bortaplan.

Andra reaktioner

Bruno Fernandes är frustrerad, men passar också på att gratulera Amad.

Amads egen reaktion på kvällen.

Mer från matchen

Snackisar efter Manchester United – Milan 1–1

Spelarbetyg: Manchester United – Milan 1-1

Res med oss till Manchester!