Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Granada – Manchester United

Det är kvartsfinaldags i Europa League, mot ett på pappret klart mycket svagare lag. Med tanke på de lyckade resultaten i ligan i helgen, men att det samtidigt är Tottenham borta som väntar på söndag, hur resonerar Ole Gunnar Solskjaer inför morgondagens match mot Granada?

Manchester United

Om vi lyssnar på vad Solskjaer sade på dagens presskonferens är det tydligt: ”Vi vill gå till final, förbättras mot förra säsongen och vinna den här turneringen.”

Men, vad betyder det i vad han tar ut för lag? Nog för att United har fyra poäng ner till tredjeplacerade Leicester, och hela nio ner till Chelsea som ligger femma och därmed är första lag utanför Champions League-plats, men att gå med absolut bästa lag imorgon och sedan rotera mot Tottenham känns inte som Solskjaers melodi. Jag skulle snarare tro att vi fortsatt kommer få se en del, men inte överdrivet mycket, rotation imorgon, och sedan bästa möjliga lag på söndag.

David de Gea eller Dean Henderson – vilken målvakt Solskjaer väljer imorgon blir intressant.

Faktum är att United bör gå in i matchen med ett tämligen bra självförtroende. De två tidigare bortamatcherna i slutspelet har ju suttit klockrent, först med 4-0 mot Real Sociedad (vilket ju avgjorde sextondelsfinalen redan i match ett) och sedan en fin 1-0-seger mot Milan när man bara hade med sig 1-1 från hemmamatchen. Vi kommer dessutom prata mer om Granadas bortaspel, och varför ett hyfsat resultat imorgon bör vara tillräckligt för att kunna avgöra matchen på hemmaplan, nedan.

Vi fick en matchtrupp tidigare idag, och beskedet att Solskjaer tagit med sig 24 spelare på resan, så det är ur denna pool av spelare som vår startelva kommer komma. Tre spelare kan vi direkt stryka från elvan, då varken Lee Grant eller Nathan Bishop kommer vakta målet, samt att vi från presskonferensen vet att svenske Anthony Elanga kommer sitta på bänken. Bara det faktum att han är med innebär dock att det är första gången han är involverad i en matchtrupp i en tävlingsmatch för Manchester United, vilket i sig är stort.

Ett annat faktum är att målvaktsposten är den som är mest intressant på förhand. Om Solskjaer väljer Dean Henderson, innebär det att engelsmannen är så cementerad som förstamålvakt att han kommer spela samtliga matcher, eller innebär det att De Gea vilas (varför han nu skulle behöva vila…) inför söndag? Och om De Gea startar, innebär det att Solskjaer nu tydligt ser De Gea som andremålvakt och att Henderson spelar mot Tottenham, eller innebär det att Solskjaer vill ge De Gea en match i benen innan han också står på söndag? Så många frågor…

Jag vet personligen inte vad jag själv tror, men med kniven mot strupen gissar jag på att De Gea står. Kanske är det lite av en förhoppning, att jag vill att Henderson skall vara cementerad som förstemålvakt och att De Gea får visa vad han kan i Europa League.

Backlinjen tror jag blir den vanliga, bortsett från att en nu tillfrisknad Alex Telles kliver in på Luke Shaws plats. Vilka Solskjaer roterar framåt i banan är dock inte lätt att gissa sig till. Jag tror att han kör på två mer sittande mittfältare i form av Scott McTominay och Fred, och jag tror att Daniel James kommer få starta. En som också garanterat startar är Bruno Fernandes.

Jag landar därför i att Greenwood får vila, med James på hans plats till höger. Jag tror också att Solskjaer faktiskt vilar Marcus Rashford och istället låter Pogba utgå från en vänsterkant. Vi har sett det förut, med stor framgång. I och med att Greenwood vilar och Martial är skadad förstår ni då att Edinson Cavani får ytterligare en chans från start längst fram. Förbättring där krävs.

Möjlig startelva:

Granada

Granada då, vad har vi där? Det just nu niondeplacerade laget i spanska La Liga, dock med en målskillnad på 34-49. Det som sticker ut vid en första titt på deras prestationer i ligan är hur fruktansvärt dåliga de är på bortaplan. Ja, sämst i ligan faktiskt. 14 bortamatcher har de spelat, med blott två segrar och tre oavgjorda som givit poäng, vilket på sämre målskillnad placerar dem längst ner i botten, på målskillnad sämre än Alaves som har lika många poäng.

Detta innebär dock så klart att deras hemmaspel varit helt okej. Femte bäst i La Liga, med åtta segrar och och tre oavgjorda på de 15 hemmamatcher de spelat. Målskillnaden är dock bara 20-19 där, vilket förklaras av att de vunnit med uddamålet i sex av sina segrar, och med två mål i de två övriga vinsterna, samt att de råkat ut för bland annat 0-4 mot Barcelona hemma. Med 20 gjorda mål är de inte heller speciellt målfarliga på hemmaplan, varför United med en stark defensiv insats bör kunna se till att nolla dem och på sätt lite automatiskt få ett bra läge inför returen.

Som Elias skrev när lottningen precis ägt rum är detta Granadas första år i Europa League. I kvalet till turneringen slog de bland annat ut Malmö FF, och i gruppspelet slutade de tvåa, efter PSV Eindhoven men före grekiska PAOK och Omonia från Cypern. När de lottades mot Napoli i sextondelsfinalen trodde nog många att det var över, men efter att ha vunnit med 2-0 hemma lyckades man förlora med bara 1-2 borta – och vips så var man i åttondelsfinal. Där gjorde man samma trick, 2-0 hemma och 1-2 i bortareturen – och nu väntar alltså Manchester United.

Att gissa fram Granadas exakta startelva känns inte helt nödvändigt. Elvan ni ser nedan är den som startade i helgmatchen mot Villarreal, och även om det säkert kommer bli någon eller några förändringar är den en god utgångspunkt för hur de lär ställa upp. Oftast spelar de en 4-2-3-1, men ibland mixtrar de med hur innermittfältet är formerat för att få en defensivare balans. Det är väl inte otänkbart att de kan välja något sådant imorgon.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United och Granada har aldrig tidigare mötts.

Matchinformation

Granada
Manchester United
Turnering: Uefa Europa League, kvartsfinal 1:2
Tid: Torsdagen den 8 april 2021, 21.00
Plats: Nuevo Estadio de Los Cármenes, Granada
Domare: Artur Dias (Portugal)
Teve: Kanal 9, Discovery+, Eurosport Player

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Bailly (covid-19, inget datum)
  • Jones (knä, inget datum)
  • Martial (knä, maj)
Tveksamma:
FORM
V7/3Man CityBPL2-0
O11/3MilanHEL1-1
V14/3West HamHPL1-0
V18/3MilanBEL1-0
F21/3LeicesterBFA1-3
V4/4BrightonHPL2-1

Granada

Skador och avstängningar:

  • Milla (hamstring, mitten april)
  • Quini (inte registrerad)
  • Soro (knä, slutet april)
  • Suárez (hamstring, mitten april)
Tveksamma:

  • Foulquier (hamstring)
  • Sánchez (oklart)
FORM
F7/3A BilbaoBligan1-2
V11/3MoldeHEL2-0
V14/3Real SociedadHligan1-0
F18/3MoldeBEL1-2
F21/3ValenciaBligan1-2
F3/4VillarrealHligan0-3

United mot Granada

Inga tidigare möten.