Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det här är ingen lyckad säsong

Manchester United avslutade säsongen 2020/21 på sämsta tänkbara sätt när man på straffar förlorade mot Villarreal sent igår kväll. Förlusten innebär därmed att man fortsatt står tomhänta, utan någon titel under Ole Gunnar Solskjaer. Snacket inför matchen var att United var redo för finalen men det återspeglades dessvärre inte nere på planen. 

Det är svårt att veta i vilken ände man ska börja nysta när gårdagens Europa League-final ska summeras.

Jag väljer trots allt att börja i slutet. Matchen i sig kommer inte så många minnas, utan det är givetvis straffläggningen som det kommer pratas om när den här matchen kommer på tal.

Villarreal vann till slut med 11-10 och egentligen hade man nog kunnat fortsatt upp till 40 slagna straffar.

Det skulle som bekant dock bli en kamp mellan målvakterna, där spanjorernas Geronimo Rulli drog det längsta strået mot David De Gea.

Det är alltid lätt att vara efterklok, men ett målvaktsbyte hade faktiskt varit fullt motiverat när det började osa straffsparkstävling. Det borde rimligen ha skett, med tanke på spanjorens urusla räddningsfacit på straffar. Att det inte skedde var emellertid inget som förvånade. Ingen kunde ha förväntat sig det.

Nåväl, det var ju egentligen inte där matchen avgjordes, eller skulle ha avgjorts.

United var, trots allt, det bättre laget sett över hela matchen men man visade inte den där extra viljan som krävdes. Inte heller fanns koncentrationen där.

Som vanligt, och en sista gång för säsongen, satte man sig i ett underläge men det ville inte hela vägen denna gång. Många av spelarna bör rannsaka sig själva i första hand. Förutom Scott McTominay är det egentligen ingen som idag bör kunna se sig själv i spegeln och säga till sig själv att man gjorde sitt yttersta.

Solskjaer pratade inför matchen om att spelarna var redo inför uppgiften. Det var bevisligen bara tomma ord.

I stället för att bygga vidare på en vinst inför nästa säsong, tvingas man nu repa sig efter en förlust. Och repa sig kommer man givetvis göra. Frågan är bara om den här matchen kommer sitta kvar i spelarnas medvetande, och i sådana fall hur länge.

Höjdpunkter

Höjdpunkter från matchen finns att se på Europa Leagues Youtube-kanal. 

Solskjaers presskonferens

  • När det kommer till straffar kan allt hända. Det var hög kvalitet på den. Men laget gjorde inte tillräckligt under 120 minuter. Det fanns tillfällen och lägen men det gick inte.
  • Finns spelare med stor kvalitet. Det borde ha gett övertag från början. Frustrerande också att släppa in första målet, dessutom på Villarreals första riktiga chans.
  • Scott McTominay var enligt Solskjaer enastående och matchens spelare.
  • Det fanns matchvinnare där ute med Mason Greenwood, Marcus Rashford och så vidare. Bruno Fernandes och Edinson Cavani kan skapa lägen när som helst. Norrmannen medger att det va svårt att göra något motiverat byte och plocka av matchvinnartyper av de som nämnts.
  • Det här är ingen lyckad säsong, är Solskjaer tydlig med att konstatera. ”En spark kan definiera en hel säsong.”
  • Solskjaer har inte frågat eller hört från Fernandes huruvida portugisen vann slantsinglingen inför straffarna eller inte. Det uppges att United-kaptenen ska ha vunnit den men låtit Villarreal börja skjuta.
  • Besvikelsen är det jobbigaste. Man kan tycka synd om sig själv och åka på semester, eller åka hem och börja jobba hårt inför nästa säsong.
  • På frågan om Solskjaer funderade på att byta in Dean Henderson till straffsparksläggningen säger norrmannen att man alltid går igenom varje scenario i huvudet men det fanns en tro på De Gea. ”Allt kan hända när det gäller straffar.”
  • Solskjaer avslutar med att säga att han varit nöjd med spelarna under säsongen och deras beslutsamhet och inställning. Går inte att skylla på dem. ”Två, tre spelare kommer dock bli viktigt att få in för att stärka och utveckla truppen.”

Andra reaktioner

Marcus Rashford utsattes via sociala medier för rasism efter matchen. Sorgligt och fruktansvärt jävla tråkigt.

På ovannämnda ämne…

Så många andra reaktioner morgonen efter finns inte att hämta, av förståeliga skäl. Att de blev de reaktioner som tagits upp här var det absolut sista vi hade hoppats på.

Mer från matchen

Snackisar efter Villarreal – Manchester United 1–1 (11–10 straffar)

Spelarbetyg: Villarreal – Manchester United 1-1 (11-10 straffar)