Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Villarreal – Manchester United 1-1 (11-10 straffar)

För fjärde säsongen i rad blev Manchester United titellösa. Europa League-finalen mot Villarreal avgjordes i en osannolik straffläggning där de 21 första straffarna gick i mål. Den 22 straffen slogs av David de Gea och Gerónimo Rulli kunde rädda.

Matchen måste, tycker jag, sammanfattas som ett misslyckande av Manchester United. Vi mötte ett sämre lag och vi gjorde alldeles för lite av vårt starkare manskap.

Som så ofta släppte United in mål på en fast situation och även om vi skulle kvittera så räckte vi inte hela vägen. Matchen gick till straffläggning och trots att Uniteds tio utspelare där sparkade in bollen i mål räckte det inte.

Personligen har jag svårt att inte framför allt hålla Ole Gunnar Solskjaer ansvarig för förlusten. Inte bara för att vi i otillräcklig utsträckning utnyttjade vårt starkare spelarmaterial. Vi hade fortfarande inte gjort ett enda byte när förlängningen sparkade igång. Det mynnade ut att i Villarreal, med fem byten under ordinarie tid, i förlängningen hade sin bästa period i matchen.

Visst, det kan påstås att United hade sina tio bästa utespelare på planen. Men nog fanns det spelare på bänken som hade kunnat uträtta mer än de redan trötta spelarna vi hade på planen.

Solskjaer satsade på en offensiv startelva och det kan sägas vara modigt. Vi dominerade matchen men det mynnade ut i alldeles för få målchanser.

Det största misstaget Solskjaer gjorde var i min bok att inte byta målvakt inför förlängningen. Dean Henderson är straffspecialist, David de Gea är dålig på straffar.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 4

Villarreal hade ett avslut på mål under 120 minuter, det gick i mål. De Gea gjorde sedan noll räddningar på elva straffar för att sedan missa sin egen straff. Det kan tyckas hårt men i min bok ska en målvakt rädda en av fem straffar. David de Gea ser aldrig ut att ens vara nära att rädda en straff.

Aaron Wan-Bissaka: 6

Utbytt 120+3. Fyllde på hyggligt i offensiven men inläggen hittade inte rätt adress. Gjorde sitt jobb defensivt.

Eric Bailly: 5,5

Utbytt 116. Varnad. Kändes matchen igenom osäker. Samtidigt är det svårt att vara överdrivet kritisk mot en mittback när motståndarlaget har ett avslut på mål under 120 minuter.

Victor Lindelöf: 5,5

Över 120 minuter kändes Lindelöf som den stabilare mittbacken. Hans försvar på Villarreals mål ger emellertid avdrag på betyg.

Luke Shaw: 7,5

Vänsterbacken har varit en av Uniteds bästa spelare under säsongen och var så även i finalen. Trummade på framåt men det sista lilla saknades.

Scott McTominay: 8

Utbytt 120+3. 1 assist. I min bok var Scott McTominay Uniteds bästa spelare i finalen. Han sprang mest troligt mest av alla. McTominay hotade offensivt gång på gång och skötte även de defensiva uppgifterna. Dessutom involverad i målet.

Paul Pogba: 6

Utbytt 115. Från en defensivare utgångsposition blev det svårt för Pogba att sätta prägel på Uniteds offensiv. Han slog en del vassa passningar men överarbetade också vissa situationer. Skötte sina defensiva uppgifter men nog är känslan att han hämmades av att spela bredvid McTominay. Det blir märkligt när McTominay är den som stormar fram och Pogba är den som tar defensivt ansvar.

Mason Greenwood: 6,5

Utbytt 100. Jag tycker att det är väldigt märkligt att Greenwood var första Unitedspelare att bli utbytt. Det sista lilla saknades ständigt men Greenwood var hela tiden den som såg ut att vara på väg att skapa något.

Bruno Fernandes: 4,5

Det är sällan som Bruno Fernandes har varit så här anonym.

Marcus Rashford: 4,5

Rashford fick väldigt mycket skit under matchen, åtminstone i mitt flöde. Och han fick det aldrig att stämma. Samtidigt hände det faktiskt grejer när han var involverad, varför jag inte vill ge honom ett uselt betyg.

Edinson Cavani: 7

1 mål. Varnad. Som vanligt löpte Cavani rätt och belöningen blev kvitteringsmålet. I övrigt borde lagkamraterna ha gett honom fler bollar att jobba med.

Fred: n/a

Inbytt 100. Uniteds första byte. Gjorde ett gott arbete. Chockade mig när han var hur säker som helst i straffläggningen.

Daniel James: n/a

Inbytt 115. Kom in sent och satte sin straff.

Axel Tuanzebe: n/a

Inbytt 116. Jag förstod inte det här bytet. Nog för att Tuanzebe är en självklart bättre straffskytt än Bailly men att byta en mittback när det är en icke försumbar tid kvar av matchen är i min bok väldigt märkligt. Tuanzebe var hur som helst säkerheten själv från straffpunkten.

Alex Telles: n/a

Inbytt 120+3. Byttes in för att skjuta straff. Gjorde mål.

Juan Mata: n/a

Inbytt 120+3. Byttes in för att skjuta straff. Gjorde mål.