Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Tevematcher 2021/22: När spikas spelschemat

I veckan fick vi det preliminära spelschemat för Premier League. Som alltid kommer ändringar att ske och i vår årliga artikel försöker vi reda ut när matcherna faktiskt spikas.

Att veta när matcherna spikas är av största vikt för den som har tänkt resa till Manchester för att se United på plats, då en fotbollsresa som regel planeras runt matchen.

Vi vet ännu inte när det återigen blir möjligt för oss att resa till England (utan att sitta i karantän).

Några exakta svar på när spelschemat spikas kan vi inte ge. Den här säsongen är det faktiskt mer ovisst än vanligt. De senaste säsongerna har Premier League publicerat preliminära datum för när matcherna ska spikas men så har ligan inte gjort i år.

Uppdatering: Premier League har nu gett oss preliminära datum för när matcherna ska spikas.

Vi har emellertid redan fått bekräftat när matcherna i augusti ska spelas. Detta är faktiskt tidigare än vi är vana med.

Vi vet av hävd att enbart ett fåtal av Uniteds matcher spelas på lördagar klockan 16.00. Att vi spelar Champions League den här säsongen torde medföra fler lördagsmatcher, vilket åtminstone undertecknad uppskattar. Exakt när matcherna spelas vet vi först när tevebolagen och polisen har sagt sitt.

Då vi inte har fått någon information från Premier League ger vi istället som referens när matcherna faktiskt har spikats historiskt sett. Då säsongen 2020/21 var speciell väljer jag att inte inkludera den. Det är förväntat att vi har supportrar på läktarna säsongen som kommer och då är det helt enkelt uteslutet att matcherna spikas så sent som de gjorde förra säsongen.

MATCHDATUMSPIKAT 2019/20SPIKAT 2018/19SPIKAT 2017/18SPIKAT 2016/17SPIKAT 2015/16SPIKAT 2014/15SPIKAT 2013/14SPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – september5 juli6 juli6 juli7 juli3 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
Oktober1 augusti7 augusti11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
November22 september7 augusti11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
December17 oktober12 oktober19 oktober14 oktober8 oktober6 oktober9 oktober5 oktober7 oktober
Januari17 oktober12 oktober3 november14 oktober13 november11 november4 november31 oktober25 november
Februari20 december17 december22 december13 december17 december19 december10 december4 december2 december
Mars24 januari25 januari24 januari25 januari21 januari21 januari27 januari18 januari23 januari
April21 februari22 februari27 februari28 februari26 februari20 februari27 februari13 februari22 februari
Majn/a5 april4 april30 mars/12 april5 april2 april4 april10 apriln/a
# Det tidigaste datum som matcherna har spikats markeras med fet stil och det senaste datumet markeras med kursiv stil.
# Ofta föreligger hänsyn som gör att matchen kan flyttas (normalt beroende på resultat i Europaspelet). Det gäller i allra högsta grad innan Champions League-gruppspelet lottas samt i mars och april.
# Säsongen 2016/17 spikades majmatcherna i två omgångar. Matcherna för första veckan i maj spikades den 30 mars medan matcherna den andra veckan i maj spikades den 12 april.

Som framgår av tabellen brukar augustimatcherna spikas först i juli, så där fick vi faktiskt en avsevärd förbättring nu. Återstår att se om vi får septembermatcherna i början av juli. Ifall så sker kan vi nog utgå från att det framöver blir relativt konsekvent mot tidigare år. Men det är tills vidare ren spekulation.

Säsongen 2021/22 går vi in på det tredje året i treårscykeln för Premier Leagues teveavtal. Då världsläget är som det är blir det emellertid inte exakt som tänkt när avtalet skrevs. I Uefas turneringar går vi in på en ny treårscykel.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås på Muss.se och vi tillhandahåller även Muss Unitedkalender. När detta skrivs är matcherna i augusti redan spikade men därefter är spelschemat preliminärt.

Samtliga tidsangivelser i artikeln är svensk tid och om inte annat framgår är det ligamatcher som gäller.

Aktuella matchtider

Detta är vad som gällde när det nuvarande avtalet trädde i kraft inför säsongen 2019/20. Som ni säkert minns följdes det inte alls förra säsongen men den här säsongen torde vi vara tillbaka på ordinarie schema.

Tisdag/onsdag/torsdag och storhelg:

 • Tre omgångar spelas mitt i veckan (tisdag, onsdag och kanske även torsdag) och en omgång spelas på en storhelg (Boxing Day). Värt att notera är att annandag jul i år är på en söndag. Medan det innebär mindre ledigt i Sverige så flyttar de i Storbritannien fram den röda dagen. Jag är här lite osäker, men jag tror att matcherna den 26 december blir att betrakta som en ordinarie helgomgång. I så fall blir den 28 december att betrakta som storhelgsomgången (måndagen den 27 december har britterna ledigt för juldagen och den 28 december har de ledigt för annandagen).
 • Matcherna i de ordinarie veckoomgångarna hade säsongen 2019/20 avspark antingen 20.30 eller 21.15.
 • Ensamma veckomatcher (primärt uppskjutna matcher) brukar emellertid ha avspark 20.45 eller 21.00.

Måndag/fredag:

 • Totalt 24 matcher ska enligt teveavtalet spelas på fredag eller måndag. De flesta brukar läggas på måndagar.
 • Måndagsmatcherna har avspark 21.00 medan det är 20.30 eller 21.00 som gäller på fredagar.

Lördag:

 • Majoriteten av matcherna spelas på lördagar.
 • 13.30: 32 matcher.
 • 16.00: Resterande matcher (i utgångsläget 165 matcher, men vissa av dessa flyttas ändå av olika skäl, till exempel Europa League-spel och krock med cupmatcher).
 • 18.30: 32 matcher.
 • 20.45: 8 matcher.
 • Den här säsongen blir det färre lördagsmatcher än brukligt. Se kommentaren under söndagar.

Söndagar:

 • 15.00: 32 matcher.
 • 17.30: 32 matcher.
 • TBC: 10 matcher (den sista omgången, oftast men inte alltid avspark 16.00).
 • Den här säsongen blir det fler söndagsmatcher än normalt. Dels för att annandagen är på en söndag och det spelas näppeligen fotboll på juldagen varför det inte blir någon lördagsmatch den helgen. I tillägg blir det ingen lördagsmatch i den näst sista omgången. FA-cupfinalen ska nämligen spelas då, varför hela den omgången ligger på söndagen.

Den splittrade omgången:

 • Enligt teveavtalet ska det finnas en splittrad omgång för att skapa vinterledigt för spelarna. Den splittrade omgången uteblir emellertid den här säsongen. Detta då det är ett extra landslagsuppehåll i slutet av januari.
  Värt att notera är att det inte blir några landskamper för Uefas nationer här. Därmed får de europeiska spelarna här möjlighet att vara lediga.

Med undantag för ”resterande matcher” på lördagar, fem veckomatcher och ett antal matcher den sista omgången visas alla matcherna på teve i England enligt ordinarie avtal. Det ger egentligen 200 tevesända matcher i England, mot 168 i förra avtalet.

Förra säsongen visades samtliga matcher på teve i England men med publik på läktarna torde det upphöra. Jag förmodar att det också innebär att vi i Sverige påverkas. Före coronakrisen var det, som ni säkert minns, så att bara matcherna som sändes i England samt en match varje lördag klockan 16.00 som fick visas i Sverige.

(Mer under avsnitten tevematcher i Sverige och tevematcher i England.)

Nu är detta förstås bara en guide och ytterligare avsparkstider brukar av olika skäl behöva användas.

Cupmatcher 2020/21

Manchester United deltar den här säsongen i Champions League. Därmed slipper vi torsdagsmatcher. Finalen spelas på en lördag klockan 21.00 medan alla andra matcher spelas på tisdagar och onsdagar om inget oförutsett inträffar. I gruppspelet har två matcher varje speldag avspark 18.55 medan de sex återstående matcherna börjar 21.00. I slutspelet är det avspark 21.00 i samtliga matcher.

En tycker att tevebolagen kan studera spelschemat och konstatera att Champions Leagues gruppspel börjar tisdagen den 14 september. Därmed är det olämpligt att lägga matcher för Champions League-lag söndagen den 12 september. Nu funkar inte tevebolagen så. Ofta tycker de att söndagen den 12 september (som exempel) är ett alldeles förträffligt bra datum för match. Sen hoppas de helt enkelt att det aktuella Champions League-laget ska råka få en onsdagsmatch. Därför förekommer ofta notiser om att matcher kan flyttas även när spelschemat spikas.

Ligacupmatcherna, med undantag för finalen som alltid är på en söndag, spelas primärt på tisdagar och onsdagar men enstaka torsdagsmatcher kan det bli. Generellt har ligamatcherna företräde, har ett lag ligamatch på söndagen brukar det betyda den efterföljande ligacupmatchen spelas på onsdagen. Men det är ingen undantagsfri regel, då skulle det vara alldeles för enkelt för oss supportrar att planera. Och de två finallagens ligamatcher flyttas alltid. Ligacupmatcherna brukar spikas relativt snart efter lottningen.

I FA-cupen går United, som alltid, in i omgång 3. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. Normalt är det fredag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen. Undantaget är åttondelsfinalerna (omgång 5) som sedan säsongen 2019/20 spelas mitt i veckan. Detta för att ge utrymme för vinteruppehållet som introducerades 2019/20. Nu blir det inget vinteruppehåll den här säsongen men FA-cupens åttondelsfinaler ska ändå spelas mitt i veckan.

FA-cupens kvartsfinaler, semifinaler och finalen flyttar ligamatcher, medan omgång 3-5 ligger då det inte spelas någon ligafotboll.

Hittills har varken FA eller EFL bekräftat vilka datum som gäller för FA-cupen och ligacupen. Norwich har emellertid publicerat datum på sin hemsida och vi kan utgå från att dessa stämmer. När FA och EFL har bekräftat cupdatumen återkommer vi med vår årliga cupartikel.

Så konstrueras spelschemat

Den som vill läsa om hur spelschemat skapas kan med fördel göra det i artikeln Secrets of the fixture computer på BBC. Det är förvisso en nu relativt gammal artikel, men principerna är fortfarande samma. Till att börja med kan vi konstatera att det är långt ifrån en lottning, snarare är spelschemat något som konstrueras utefter en massa regler och viss slumpmässighet. För den som önskar nyare information så publicerade Premier League 2019 en artikelserie om hur spelschemat konstrueras.

I stora drag gäller följande:

 • Fifa börjar med att bestämma att vissa datum ska vara reserverade för landslagsspel. Därefter lägger Uefa in Europacupmatcherna i kalendern. Sedan får de nationella förbunden lägga resterande matcher där det finns luckor.
 • När Manchester United har hemmamatch i ligan har Manchester city alltid bortamatch. På samma sätt är alla andra klubbar i ligasystemet parade med en annan klubb.
 • I tillägg till detta gäller att spelschemat ska konstrueras så att sammanstrålning av supportrar på en viss tågstation i möjligaste mån undviks. Vidare tas hänsyn till andra stora evenemang.
 • Ett lag får max spela två hemmamatcher eller två bortamatcher i rad.
 • Varje period på fem matcher ska bestå av minst två matcher hemma och minst två borta.
 • De som spelar hemma i omgång 1 har bortamatch i omgång 2. Samma princip gäller för omgång 37 och 38.
 • I möjligaste mån ska långresor på annandagen och nyårsdagen undvikas, på grund av kraftigt begränsad kollektivtrafik.
 • Om möjligt ska lagen ha en bortamatch efter en FA-cupmatch om laget har en hemmamatch före, eller tvärtom.
 • I tillägg till detta har klubbarna rätt till vissa önskemål och det sägs att mer än 85 procent av alla önskemål tillgodoses.

Sedan börjar tevebolagen välja matcher. Och så har polisen vissa önskemål – till exempel vill polisen ha högriskmatcher tidigt på dagen, även om det tycks ha lättats på den fronten.

Tevematcher i Sverige

Som svensk Unitedsupporter är det lämpligt att ha ett gott förhållande till Nent (Viaplay, V, TV3, TV6 och TV10) och TV4 Media (TV4, C More och MTV) då de har sändningsrättigheterna till turneringarna som United deltar i.

Premier League

Nent har rätten att visa Premier League till och med säsongen 2027/28 (nytt långtidsavtal tecknades i februari 2020). Enligt den senast kommunicerade informationen har Nent rätten att sända 232 matcher per säsong. Det är 32 matcher bättre än i England men 148 matcher sämre än i USA, där NBC visar alla matcher.

Huruvida brexit öppnar för att samtliga matcher återigen får tevesändas i Sverige har jag ännu inte sett någon information om.

FA-cupen och ligacupen

I de engelska cuperna brukar tevebolagen vara väldigt bra på att välja ut Manchester United för tevesändning. Sänds United på teve i England gäller i stort sett undantagslöst att United visas på teve också i Sverige.

I maj 2017 säkrade Nent rättigheterna för FA-cupen till och med säsongen 2023/24 och för ligacupen till och med säsongen 2021/22. Det föreföll sedan vara så att Nent sålde rättigheterna vidare till Discovery men förra säsongen var båda cuperna tillbaka på Nent, så jag utgår från att det gäller den här säsongen också.

Avtalet för FA-cupen är för 80 matcher per säsong. Från ligacupen visas 30 matcher per säsong.

Champions League, Europa League och Europa Conference League

Det vankas revolution den här säsongen. Numer är det nämligen TV4 Media som har rättigheterna att visa Champions League i Sverige. Avtalet gäller säsongerna 2021/22 till 2023/24.

Nent blir emellertid inte utan Europacupfotboll. De har säkrat rättigheterna för Europa League och nya Europa Conference League för säsongerna 2021/22 till 2023/24.

Tevematcher i England

I England älskar de höjdpunktsprogram.

Premier League

Teveavtal för Premier League tecknas i treårscykler och vi är nu inne på det sista året i den nuvarande cykeln. Det har emellertid redan bekräftats att avtalet förlängs till och med säsongen 2024/25. Till följd av det rådande världsläget fick ligan myndigheternas tillåtelse att frångå den ordinarie förhandlingsprocessen. Det nuvarande avtalet tillåter 200 direktsända matcher i England.

Det är Amazon, BT Sport och Sky Sports som har rättigheterna för Premier League i England:

 • Sky Sports har som vanligt flest matcher, i den här perioden 128 matcher per säsong. Kanalen har de sena matcherna på lördagar (18.30 och 20.45), alla ordinarie söndagsmatcher samt fredags- och måndagsmatcherna.
 • BT Sport vann paketet för de tidiga matcherna på lördagar. I tillägg köpte de ett paket för 20 matcher fördelat på två veckoomgångar samt den splittrade helgomgången (den vid vinteruppehållet). Det ger totalt 52 matcher på BT Sport.
 • Amazon tog hem storhelgsomgången samt en veckoomgång. I båda omgångarna sänds alla tio matcherna i England, det vill säga 20 matcher totalt.

Premier League säljer inte bara direktsändningsrättigheter utan även rättigheter för ett höjdpunktsprogram. Det är BBC som har de rättigheterna, vilket resulterar i det klassiska programmet Match of the Day (sent på lördagar) och MOTD2 (sent på söndagar). I tillägg visar de även programmen Football Focus och The Premier League Show. Avtalet för höjdpunkter följer samma cykel som för direktsändningar och det nuvarande avtalet gäller således till och med säsongen 2021/22, förlängt till 2024/25.

Nu är ju inte Premier League nöjda där, även ljud är till salu. BBC (fyra paket) och Talksport (tre paket) får totalt sända ungefär 260 matcher i radio. Avtalsperioden är till och med säsongen 2021/22.

Champions League och Europa League

BT Sport har rättigheterna till Uefas turneringar (Champions League, Europa League och Europa Conference League). De tecknade nytt avtal i november 2019 och behåller rättigheterna över säsongen 2023/24. I avtalet har de också rätten till ett höjdpunktsprogram.

FA-cupen

BBC och ITV delar på rättigheterna för FA-cupen. Avtalet är giltigt säsongerna 2021/22 till 2024/25. ITV  ska visa minst 20 matcher per säsong medan BBC kommer visa 18 matcher per säsong (detta är faktiskt färre matcher totalt än avtalet som gällde till och med säsongen 2020/21).

Ligacupen

Sky Sports har rättigheterna till EFL:s turneringar (ligacupen, Championship, League One, League Two och EFL Trophy). Avtalet gäller till och med säsongen 2023/24 och ger Sky Sports rätten att sända 15 ligacupmatcher, 138 ligamatcher (ytterligare 20 matcher de två sista säsongerna), alla playoffmatcher samt semifinalerna och finalen i EFL Trophy. Kanalen får dessutom visa ytterligare matcher i sina digitala tjänster.

Discoveryägda Quest har höjdpunktsrättigheterna – för givetvis finns det höjdpunktsrättigheter – till och med säsongen 2021/22.

Community Shield

ITV sänder Community Shield (herrmatchen) till och med 2025. Gissa vad? Det finns ett höjdpunktsprogram! Det har BBC (för herr- och dammatchen), till och med 2025.

Damlaget på teve

Kommunikationen gällande teveavtal för damfotboll är inte överdrivet bra.

FA Women’s Super League

Nent har rättigheterna i Sverige och visar ”minst två matcher per omgång” till och med säsongen 2023/24.

I England träder ett nytt avtal i kraft och för första gången såldes rättigheterna på riktigt. Sky Sports tog hem den största kakan med upp till 44 matcher per säsong medan BBC har 22 matcher per säsong. Matcherna som inte sänds på teve visas fortsatt gratis på The FA Player. Nents avtal innebär tyvärr att direktsändningarna är blockerade i Sverige (även de matcher som inte visas på teve i Sverige).

United har tidigare haft möjligheten att sända ett fåtal matcher per säsong på MUTV. De sändningarna har emellertid varit geobegränsade till Storbritannien. Oklart hur det blir framöver men att vi ska få tillgång till MUTV:s sändningar i Sverige är föga troligt.

FA Women’s Cup och FA Women’s League Cup

Här är det väldigt oklart och dåligt kommunicerat. MUTV har tidigare visat de flesta av Uniteds matcher men det återstår att se hur det blir framöver.

Women’s Champions League

Från och med säsongen 2021/22 säljer Uefa rättigheterna för Women’s Champions League i ett centralt paket. Jag har ännu inte hittat någon information om vilken svensk kanal som kommer att sända turneringen.

Uppdatering 30 juni: Säsongerna 2021/22 till 2024/25 kommer Women’s Champions League sändas globalt (Mellanöstern, Nordafrika och Kina undantaget) av DAZN på Youtube. Sändningarna blir gratis de två första säsongerna medan 19 av 61 matcher sänds gratis de två sista säsongerna i avtalsperioden medan resterande matcher då kostar pengar att ta del av. 

Ungdomslagen på teve

MUTV visar de flesta matcher som ungdomslagen spelar.

Ligaspel

MUTV visar de flesta matcherna.

Uefa Youth League

Uefa Youth League har samma rättighetsinnehavare som Champions League (TV4 Media). Det brukar emellertid bara vara några få matcher per omgång som visas.

(MUTV har åtminstone tidigare sänt enstaka matcher – som inte visats på teve i England – men då har sändningarna varit blockerade i Sverige).

EFL Trophy

Sky Sports rättigheterna att visa semifinalerna och finalen i Storbritannien.

Säsongen 2019/20 visades Uniteds gruppspelsmatcher på MUTV (den enda slutspelsmatchen krockade med en a-lagsmatch och visades därför inte). Förra säsongen visades emellertid matcherna bara som pay per view på EFL-klubbarnas hemsidor. Mest troligt infördes detta till följd av att vi inte hade någon publik på matcherna. Så den här säsongen ska vi förhoppningsvis kunna se Uniteds matcher på MUTV, men det återstår att se.

FA Youth Cup

Som regel gäller att Uniteds matcher i de tidiga omgångarna visas på MUTV. I slutskedet av cupen, från och med kvartsfinalen säsongen 2019/20, tenderar det emellertid att vara FA-cupens rättighetsinnehavare som har sändningsrättigheterna.

Övriga cuper

Som regel är det MUTV som gäller ifall matcherna visas. Vissa mindre cuper sänder matcher gratis på Youtube eller liknande plattformar.