Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Liveblogg: Lottning till Champions Leagues gruppspel 2021/22

Välkommen! till den här livebloggen, där vi ska följa gruppspelslottningen i Uefa Champions League säsongen 2021/22. Förutom själva lottningsresultatet kommer vi också att bjuda på kort information om Uniteds motståndare.


Senast uppdaterad: 2021/08/26 20:59

Champions League gruppspel 2021

Uniteds motståndare (grupp F): Villarreal, Atalanta, Young Boys

Grupp A: Manchester City, Paris Saint-Germain, RB Leipzig, Club Brugge

Grupp B: Atletico Madrid, Liverpool, Porto, Milan

Grupp C: Sporting, Dortmund, Ajax, Besiktas

Grupp D: Inter, Real Madrid, Shakhtar Donetsk, Sheriff Tiraspol

Grupp E: Bayern München, Barcelona, Benfica, Dynamo Kiev

Grupp G: Lille, Sevilla, Salzburg, Wolfsburg

Grupp H: Chelsea, Juventus, Zenit Saint Petersburg, Malmö

Updated: 2021/08/26 20:57
 • 0
 • Share


2021/08/26 20:59
Tack för idag

Med det tackar vi för idag. Något spelschema har som väntat inte kommit, Uefa har sagt att de kommer presentera det senast på lördag förmiddag, så vi berättar om det när det kommer.

Ha en fortsatt trevlig kväll.

 • 0
 • Share


2021/08/26 20:53
Young Boys

Slutligen kommer vi till laget från seedningsgrupp fyra, schweiziska Young Boys. Det enda lag i gruppen som United tidigare vunnit en fotbollsmatch mot. Två, närmare bestämt. De enda två mötena lagen emellan.

De två matcherna ägde rum hösten 2018 och var även de i gruppspelet av Champions League. Bortamötet ägde rum först, och slutade 3-0 till United. Paul Pogba gjorde två, och Anthony Martial (på den tiden han ändå var en okej fotbollsspelare) gjorde ett. Diogo Dalot gjorde också sin debut för United i matchen.

Hemmamötet såg faktiskt undertecknad på plats, på ett typ halvfullt Old Trafford en kall novemberdag. Och United vann med 1-0, efter ett mål i den 91 minuten av Marouane Fellaini, vilket faktiskt säger allt om den matchen. Den säkrade dock slutspelsplats i det årets CL.

Young Boys har inlett årets ligasäsong med en seger, en oavgjord och en förlust. Man tog sig till Champions League genom att i tur och ordning slå ut Slovan Bratislava, CFR Cluj och Ferencvaros.

Man tog sig till Champions League-kvalet genom att vinna förra årets schweiziska liga, och som man gjorde det. Man skrapade ihop 84 poäng och 45 plusmål, tvåan i ligan slutade hela 31 poäng bakom. Att jag nämner plusmålen beror på det bisarra att av de tio lagen i ligan var det bara tre som hade positiv målskillnad, de övriga två med plus 7 respektive plus 3. Serietrean Servette kom trea med minus 11 i målskillnad…

Ligatiteln var den fjärde i rad för Young Boys.

 • 0
 • Share


2021/08/26 20:05
Atalanta

Atalanta Bergamasca Calcio, eller Atalanta som vi brukar kallas dem, är en klubb som Manchester United aldrig tidigare har tävlingsspelat mot.

Bergamoklubben hade ett bra 2020/21 då de slutade trea i Serie A, visserligen 13 poäng från förstaplatsen men blott en poäng från att komma tvåa. Å andra sidan slutade man på samma poäng som fyran Juventus och bara en poäng före femman Napoli, och det var vidöppet inför den sista omgången så det går inte att hävda att det var med marginal man tog sin in i gruppspelet.

Men nu är man här, för tredje gången i rad, vilket också är alla gånger man nått Champions League.

2019/20, under sin första CL-säsong blev man historiska som det första lag att förlora sina tre första gruppspelsmatcher och ändå ta sig vidare till slutspelet. Faktum är att man spelade den fjärde matchen oavgjort, och alltså endast vann sina två sista gruppspelsmatcher – men det räckte alltså att gå om Shakhtar Donetsk och Dynamo Zagreb för att sluta tvåa i gruppen.

I åttondelsfinalerna lottades man mot Valencia, och spelmässigt blev det en enorm succé med vinst 4-1 hemma och 4-3 borta, vilket gav avancemang till kvartsfinalen. Hemmamötet, som man spelade på San Siro (man spelade alla hemmamatcher i Champions League där under säsongen), utvecklade sig dock till en katastrof för Bergamo. Över 40.000 befann sig på läktarna, och där och då var det en enorm folkfest. Den spelades dock den 19 februari, precis i början av coronapandemin, och anses i efterhand ha varit ett superspridarevent av viruset. Associated Press kallade matchen Game Zero, då över 7000 människor i Bergamo var smitttade en månad senare, och över 1000 personer hade avlidit av viruset, vilket gjorde Bergamo till den hårdast drabbade regionen i hela Italien.

När Champions League sedan återupptogs med enkelmöten i augusti åkte Atalanta ut mot Paris Saint-Germain.

I förra årets Champions League tog man sig något stabilare vidare från gruppspelet, men rök sedan direkt i åttondelsfinalerna mot Real Madrid.

Atalantas transfersommar har varit tämligen lugn. Man har köpt in sig en ny målvakt i Juan Musso, som spelade från start i helgens ligapremiär. Merih Demiral och Matteo Lovato har köpts in även de, samt att man lånat in Giuseppe Pazzella med en köpoption. Samtliga dessa hör till försvaret, och samtliga medverkade i helgens ligapremiär.

Man är dock försvagade på försvarssidan trots detta, Cristian Romero som blev vald till Serie A:s bästa back förra säsongen har lämnat klubben. Man hade honom på ett tvåårslån med köpoption från Juventus (en klubb Romero aldrig spelat en match för), och man aktiverade sin option bara för att samma dag låna ut honom med köpoption till Tottenham. Den moderna fotbollen i ett nötskal.

 • 0
 • Share


2021/08/26 19:40
Villarreal

Normalt sett vid lottningar gör vi nu lite snabb research och ger er information om de tre lagen. Det första laget ut är Villarreal, som vi i United vet alltför mycket om redan.

Lagen har mötts i fem tävlingsmatcher tidigare, och samtliga matcher har slutat oavgjort. De fyra första var i Champions League-gruppspelen 2005 och 2008, och samtliga dessa möten slutade med exalterande 0-0-matcher. Det femte mötet blev det i alla fall mål i (1-1), och som ni vet följdes det av 21 straffer som gick i mål och en som missades. Tyvärr var det United som brände.

Mer information om kopplingar mellan lagen hittar ni i den här artikeln från inför Europa League-finalen. De sista två styckena mest relevanta.

Villarreal kan inte beskyllas för att ha inlett säsongen 2021/22 sprudlande. Sex träningsmatcher, med tre oavgjorda och tre förluster som facit. De två första ligamatcherna har man dessutom spelat 0-0, hemma mot Granada följt av borta mot Espanyol.

Deras mest namnkunniga värvning inför säsongen får sägas vara försvararen Jouan Foyth som togs in från Tottenham. Den mest namnkunniga förlusten är anfallaren Carlos Bacca som lämnade på fri transfer. Han gjorde dock bara fem ligamål säsongen som var.

Faktum är att laget har en svenskfödd tredjemålvakt i Filip Jörgensen. En 19-åring uppväxt en bit utanför Malmö som jag utan att skämmas kan medge att jag aldrig hört talas om. Han har gjort tio ungdomslandskamper för Sverige innan han i våras bestämde sig för att lägga till namnet Judas i sitt pass och bytte till spel för det danska landslaget. Så, vem bryr sig om honom när allt kommer omkring?

 • 0
 • Share

Då är lottningen klar. Ni ser den uppdaterad ovan.

 • 0
 • Share

Och nu svensklaget, som inte lär få det roligt i grupp H, med Chelsea, Juventus och en tråkig bortaresa till Ryssland.

 • 0
 • Share


2021/08/26 19:12
Club Brugge

In i grupp A. Lycka till med det.

 • 0
 • Share


2021/08/26 19:12
Wolfsburg

Wolfsburg in i grupp G. På förhand den simplaste gruppen.

 • 0
 • Share

Milan går in i grupp B.

 • 0
 • Share


2021/08/26 19:10
Besiktas

I grupp C.

 • 0
 • Share


2021/08/26 19:09
Seedningsgrupp 4

Då är seedningsgrupp fyra igång, och vi får direkt Young Boys in med United!

 • 0
 • Share


2021/08/26 19:07
Atalanta alltså

Ja det blir alltså en resa till Bergamo för Manchester United. Atalanta är ett lurig lag får sägas, men samtidigt ett lag United skall vara favoriter mot.

 • 0
 • Share

Slutligen Ajax i grupp C.

 • 0
 • Share

Porto tvingas in i grupp B.

 • 0
 • Share


2021/08/26 19:03
Salzburg

Salzburg i grupp G.

 • 0
 • Share


2021/08/26 19:02
Atalanta!

Atalanta dras i grupp F tillsammans med United!

 • 0
 • Share


2021/08/26 19:01
Leipzig

Emil Forsbergs Leipzig dras i grupp A.

 • 0
 • Share

Zenit Saint Petersburg hamnar i grupp H.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:58
Benfica

Benfica dras in i grupp E.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:57
Seedningsgrupp 3

Nu dras seedningsgrupp 3. Shakhtar Donetsk först ut, och de hamnar i grupp D.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:56
Grupp F

Ja det blev alltså grupp F för United, och chans till revansch mot Villarreal. Sett till Uefarankingen är Villarreal det femte bästa laget i seedningsgrupp ett, men jag hävdar att bara Lille och Sporting hade varit bättre lottningar.

Ja, trots förlusten i EL-finalen, som jag hävdar att United hade vunnit om man på riktigt hade brytt sig om Europa League.

 • 0
 • Share

Och där drogs Sevilla till grupp G med Lille, vilket innebär att United hamnar i grupp F med Villarreal.

Revanschmatcher alltså!

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:51
Barcelona

Barcelona dras i grupp E mot Bayern. Om inte jag förstår förutsättningarna fel betyder det att det för United blir Villarreal eller Lille i grupp G.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:50
Juventus

Juventus dras i grupp H med Chelsea.

 • 0
 • Share

För PSG fanns inga alternativ, utan de hamnade med Manchester City i grupp A.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:48
Liverpool

Liverpool dras i grupp B med Atletico Madrid.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:47
Real Madrid

Real Madrid dras i grupp D med Inter.

Updated: 2021/08/26 18:48
 • 0
 • Share


2021/08/26 18:46
Dortmund

Borussia Dortmund dras i grupp C. Så där försvann möjligheten att möta Sporting.

Updated: 2021/08/26 18:48
 • 0
 • Share


2021/08/26 18:45
Seedningsgrupp två

Nu så, nu är det dags för seedningsgrupp två, där alltså United finns.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:44
Årets försvarare

Nu har årets försvarare utsetts. Det blev en man och en kvinna. Vill ni veta vilka får ni googla. Det är inte det vi är här för.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:43
De lockande grupperna

Grupp C med Sporting och grupp G med Lille känns ju mest lockande efter att seedningsgrupp ett är lottad. Revanschmöten mot Villarreal hade ju inte suttit fel heller kanske.

Grupp A och H kan United inte hamna i, och grupperna B och E kan vara värda att undvika de Atletico Madrid och Bayern München spelar där.

Updated: 2021/08/26 18:48
 • 0
 • Share


2021/08/26 18:38
Seedningsgrupp 1

Nu lottas seedningsgrupp ett, vilket vi lägger in i det klistrade inlägget ovan när den är klar. Vilken grupp var och ett av dessa lag hamnar i är ju tämligen ointressant i nuläget.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:36
Lördag morgon som senast

I den där lilla införfilmen Uefa hade slängde de lite casual in att spelschemat presenteras senast på lördag morgon. Vi kommer alltså inte sitta och vänta på det idag.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:34
Som tidigare…

kan inte lag från Ryssland och Ukraina mötas i gruppspelet, pga att Ryssland annekterar delar av Ukraina och det har gett rätt dålig stämning länderna emellan. Det har vi nog glömt nämna.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:28
Nähä…

Inte fan drog lottningen igång, nu skall årets målvakt från turneringen i fjol prisas, både på dam- och herrsidan.

Damernas segrare spelar tydligen i Barcelona och heter Sandra Panos

För herrarna vann Chelseas Mendy.

Detta är SÅ ointressant.

 • 0
 • Share

När det exakta spelschemat släpps vet vi inte. Förra året var Uefa redan på förhand tydliga med att det skulle dröja ca 24 timmar innan schemat skulle vara helt färdigt, men det var förmodligen enbart för att det var mer att lösa pga corona. Om vi tittar på tidigare säsonger har schemat snarare kommit senare på kvällen. Vi får helt enkelt se hur de gör i år.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:23
Ivanovic och Essien på scen

De gamla Chelseaspelarna Branislav Ivanovic och Michael Essien skall hjälpa till med lottningen, och de är nu äntligen upp på scen. Då kanske vi kan få se den första seedningsgruppen dras snart, innan det är dags för ytterligare en halvtimme av skit ingen vill se.

 • 0
 • Share


2021/08/26 18:14
En och en

Men va fan, nu skall alla nio läkarna gå upp på scen var och en för sig, och inte i grupp. Detta kan bli en lång, lång kväll…

 • 1
 • Share


2021/08/26 18:12
Uefa President’s Award

Första priset ut är Uefa Presiden’s Award som jag skulle vilja kalla det största icke-priset någonsin, men det går inte riktigt just nu. Dels har tre gamla Unitedspelare vunnit den (Sir Bobby Charlton, Eric Cantona och David Beckham), och framförallt går det i år till Mogens Kreutzfeldt, Frederik Flensted, Anders Boesen, Peder Ersgaard, Jens Kleinefeld, Valentin Velikov, Morten Skjoldager, Morten Boesen och Simon Kjaer.

Den siste i raden är som bekant Danmarks lagkapten, resten är de läkare som behandlade Christian Eriksen vid hans kollaps i sommarens EM. Så visst, i år finns det väl en rimlighet i priset.

Updated: 2021/08/26 18:12
 • 0
 • Share


2021/08/26 18:03
Inställsamma

Ni skall veta vilken tjänst vi gör er som inte kan/vill titta på sändningen själva. Det är vidrigt att behöva titta på en Uefaproducerad sändning, med världens mest inställsamma och lismande programledare… Och då har jag inte nämnt Uefas självförhärligande.

Updated: 2021/08/26 18:05
 • 2
 • Share


2021/08/26 18:00
Annan förutsättning

Utöver förutsättningarna vi redan gått igenom finns det ytterligare en sak som kan vara bra att veta inför lottningen, vad gäller lottningsförutsättningar.

Eftersom det viktigaste Uefa har inte är sina klubbar utan sina tv-avtal så vill man maximera tv-publiken. Därför skall lag från samma land så lite som möjligt spela samtidigt. De får som bekant inte hamna i samma grupp, men skall även i möjligaste mån hamna på olika grupphalvor.

Det betyder att i det fall som det finns två lag från samma land så man parat ihop dessa i lottningen, så att de inte kan hamna på samma grupphalva. Om vi tar de två franska lagen som exempel så är det alltså så att om Lille lottas in å någon av grupperna A till D så kommer PSG automatiskt hamna i någon av grupperna E till H när de lottas.

I de fall ett land har fyra lag med, ja då har man delat upp lagen i två par. För England gäller att United och Liverpool har parats ihop (och alltså inte kan hamna på samma grupphalva), medans det moraliskt förkastliga blå laget från Manchester har parats ihop med Chelsea.

Hela listan av ihopparade lag ser ut så här.

Chelsea & Manchester City

Atlético de Madrid & Sevilla

Inter & Juventus

Bayern & Dortmund

LOSC Lille & Paris Saint-Germain

Real Madrid & Barcelona

Man. United & Liverpool

Porto & Benfica

Shakhtar & Dynamo Kyiv

Leipzig & Wolfsburg

Atalanta & AC Milan

Portugal är enda land som har tre lag med, där han man tydligen ansett att Porto och Benfica är de viktiga lagen och Sporting helt enkelt kommer hamna tillsammans med ett av dem. För att vara tydlig, inte i samma grupp, utan på samma grupphalva.

 • 0
 • Share

Det blir inte bara lottning, utan det skall också delas ut en hel radda priser under ceremonien idag. Sammanlagt, om man kan lita på UEFA:s sida, är det tolv priser som skall ut, bland annat årets spelare från förra säsongen.

 • 0
 • Share


2021/08/26 17:44
Seedningsgrupperna

Igår gick vi igenom de flesta förutsättningarna för lottningen, ni läser artikeln om det här. Nedan påminner vi om seedningsgrupperna, där United alltså kommer få möta ett lag från respektive seedningsgrupp (inte från grupp 2 så klart), men alltså inte kommer kunna få Chelsea eller Manchester City från den första seedningsgruppen.

Seedningsgrupp 1:

Chelsea, Villarreal, Atletico Madrid, Manchester City, Bayern München, Inter, Lille, Sporting

Seedningsgrupp 2:

Real Madrid, Barcelona, Juventus, Manchester United, Paris Saint-Germain, Liverpool, Sevilla, Borussia Dortmund

Seedningsgrupp 3:

Porto, Ajax, RB Leipzig, Benfica, Atalanta, Zenit Saint Petersburg, RB Salzburg, Shakhtar Donetsk

Seedningsgrupp 4:

Besiktas, Dynamo Kiev, Club Brugge, Young Boys, Milan, Wolfsburg, Sheriff Tiraspol, Malmö

 • 0
 • Share


2021/08/26 17:41
Förutsättningar inför lottningen

Välkomna till denna liveblogg som behandlar lottningen till Champions Leagues gruppspel för säsongen 2020/21. Ikväll får vi alltså reda på vilka lag som kommer få möta Manchester United i årets upplaga av världens finaste klubbturnering.

Det hela är i grunden ganska enkelt. Lagen ska delas in i åtta grupper om fyra lag, med ett från varje seedningsgrupp.

 • 0
 • Share