Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Everton 1-1
Vad måste Jesse Lingard göra för att få speltid?

Gårdagen blev ännu en besvikelse för Ole Gunnar Solskjaers Manchester United. Laget har samlat på sig hyggligt med poäng men det är sällan som spelet har hållit en hygglig nivå. Trots en uppsjö av högklassiga offensiva spelare skapar vi få kvalificerade målchanser.

Jag tänkte börja med att diskutera en spelare som inte fick vara med igår. En spelare som sällan får vara med. Nämligen Jesse Lingard. Den här säsongen har Lingard gjort två mål på 45 minuters spel i Premier League. I Champions League har han en assist på 19 minuters spel. Han har varit direkt involverad i våra två senaste segermål.

Belöningen? Noll minuters speltid mot Aston Villa och Everton. Resultatet: En poäng till United. Eller fem bortkastade.

Det måste vara svårt att hålla humöret uppe som reserv när inte ens avgörande insatser två matcher i rad (nej, ligacupen räknas inte) förbättrar dina chanser till speltid. Jag skulle vilja höra hur Ole Gunnar Solskjaer motiverar att spelare som Anthony Martial och Jadon Sancho just nu får mer speltid.

Vi skulle kunna kolla på gårdagen isolerat. Då kan det argumenteras att en poäng mot Everton inte är något fiasko. Det är emellertid att blunda för att gårdagens insats är normen för detta lag.

Jag förstår inte beslutet att starta Anthony Martial igår. Det var på intet sätt tid för experiment. För det är vad Martial är just nu. Kanske kan Martial studsa tillbaka till spelaren han potentiellt kan vara. Men då borde han rimligen få slå sig in genom att imponera när en ströchans erbjuds.

Experimentet föll förvisso ganska väl ut. Första timmen igår var hygglig. Det blev sämre när vi gjorde ett dubbelbyte. Jag brukar klaga på att Solskjaer byter för sent. Igår tycker jag att han bytte för tidigt. Martial var ett påtvingat byte, då han fick en smäll.

Hur det motiveras att Edinson Cavani plockades av vet jag inte. Men om det inte var nödvändigt av fysiska skäl tycker jag att det är ett horribelt byte. Av alla våra offensiva spelare är Cavani den jag helst vill ha på planen när vi leder med 1-0. Han gör ensam ett större defensivt arbete än alla andra anfallare i klubben tillsammans. (Förutsatt att vi räknar Bruno Fernandes och Lingard som mittfältare. De två bidrar ju faktiskt i defensiven.)

Nu går United på landslagsuppehåll med en poängförlust i ryggen. Den som är riktigt positiv pekar på att vi är trea i tabellen med bara två poäng upp till förstaplatsen (det kan justeras smått imorgon). Den som vill vara negativ pekar på att vi mot lagen på tabellens övre halva har en ganska oförtjänt seger mot West Ham, en poängförlust mot Everton och en förlust mot Aston Villa.

Sen vet jag inte om motståndet spelar så värst stor roll för det här laget. Känslan är att vi på ett ungefär har lika stor vinstchans mot Chelsea som mot Norwich.

Allt fler röster börjar höjas för att Ole Gunnar Solskjaer borde sparkas. Jag tror inte att det ens är föremål för diskussion hos de som bestämmer. Det jag tror händer är att vi haltar vidare som nu. Ibland vinner vi, ibland inte. I genomsnitt tar vi ungefär två poäng per match och det räcker till en stabil topp 4-placering. Det räcker för att hålla ägarna nöjda. Tyvärr räcker det inte för att utmana om en ligatitel.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Så här sammanfattade Ole Gunnar Solskjaer gårdagens poängförlust:

  • Evertons mål: Har tillräckligt många spelare bakom bollen men fattar några kostsamma beslut.
  • Om försvarsspelet: Idag var det en kontring som United borde ha hanterat bättre. Alternativet är att försvara djupare och ge motståndaren initiativet. Solskjaer medger ändå att laget släpper till för många kontringar.
  • Om laguttagningen: Spelarnas arbetsbörda måste hanteras. Solskjaer tycker att han tog ut rätt startelva.
  • Om matchen: ”Vi hade fullständig kontroll och dominerade matchen.” Sen kommer Solskjaer på att han behöver rätta det uttalandet. Men rättningen handlar bara om det insläppta målet och inte om det faktum att det chansmässigt var en jämn match.
  • Om säsongen: ”Vi har börjat bättre än förra säsongen men det är fortfarande inte vad vi ville.”

I en intervju med MUTV sa Solskjaer att Anthony Martial blev utbytt på grund av att han fick en smäll.

Andra reaktioner

Ole Gunnar Solskjaer och Bruno Fernandes pratade med MUTV:

Mer från matchen

Frustrationen bara växer

Chansen togs ej