Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Tottenham Hotspur - Manchester United 0-3
Back to basics fungerade, men sen då?

Det här är en Dagen efter-analys från en match där United vunnit med 3-0 borta mot ett lag som de senaste fem åren varit ungefär lika bra som Manchester United, ett lag United förlorade med 6-1 hemma mot förra säsongen. Sett till resultatet borde analysen därför vara sprudlande och positiv. Tyvärr är den inte det.

Att bedöma Manchester United under Ole Gunnar Solskjaer säsongen 2021/22 är inte lätt. Å ena sidan har vi bottennapp som matcherna mot Young Boys, Aston Villa, Leicester och förra helgens ultimata förnedring mot Liverpool. Å andra sidan har vi premiären mot Leeds (5-1), vi har Ronaldos debut som gav 4-1 mot Newcastle, vi har vändningar mot Villarreal och Atalanta och slutligen då gårdagens taktiskt utmärkta seger mot Spurs. Sammantaget gör detta att United i skrivande stund bara är tre poäng efter ett Manchester City som inte alls har någon krisstämpel på sig. Absolut, det är åtta poäng upp till Chelsea i serieledning, det skall vi inte glömma, men vi är ändå inte helt akterseglade.

Men trots att vi på något sätt ändå fortfarande är med i Premier League (åtta poäng går att ta igen, det är 28 matcher kvar att spela) och att vi faktiskt toppar vår Champions League-grupp så sitter jag inte här den siste oktober och känner ett lugn. Så klart skaver Liverpoolmatchen extra när den blev som den blev, men även om den slutat 0-1 hade jag med all säkerhet inte känt att allt det var frid och fröjd.

För även om jag är ganska trött på det ”moderna” tänket att den enda fotboll som räknas som fin nog är att ha en sorts passningsorienterad taktik ofta liknar handboll i offensiven, så var inte tanken att United tio omgångar in i ligan skulle behöva gå ner på fembackslinje och ställa ut sju i grunden defensiva utespelare för en bortamatch mot ett svagt Tottenham. Truppen är bättre än så, trots den eviga brasklappen om att vi saknar en defensiv mittfältare av hög klass. Att kompensera upp för två positioner, som exempelvis när United saknade både en defensiv mittfältare och en högerytter, det är svårt. Men att anpassa taktiken för att man saknar toppklass på en position, det går att göra, och det går att göra utan att man behöver parkera bussen totalt likt United gjorde igår.

Under Solskjaers två tidigare säsonger har jag känt att utvecklingen varit stadig, särskilt när det kommer till lagbygget. Spelare som tidigare varit en stor del av laget, trots avsaknad av kvalitet, är nu inte längre det, utan man har helt enkelt fått in bättre ordinarie spelare och en bredare trupp. Man kan argumentera för att värvningen av Cristiano Ronaldo ställde till det lite, i och med hur annorlunda han är som forwardstyp kontra Edinson Cavani eller Mason Greenwood och hur panikartat han kom in. Men han håller världsklass i de delar av spelet han medverkar i (alltså i och precis utanför straffområdet), och efter två månader med honom i klubben borde man ha hittat ett bättre sätt att kompensera för hans uteblivna presspel. Igår löstes det av att man backade ner en bit, och att Cavani tillsammans med Bruno Fernandes tog det extra jobb som krävdes, så kunde Ronaldo fokusera på det han är bra på, och vips så fick vi ett mål och en assist från honom.

Men gårdagen var som sagt en nödlösning, ett handbromsdragande för att inte göra en ny pinsam insats. För många offensivt skickliga spelare satt på bänken, och man måste snarast hitta ett sätt att ändra på det. Inte nödvändigtvis mot topplagen, om United använder en variant av gårdagens taktik även nästa helg mot City är jag helt okej med det, där är de tre poängen det enda som räknas. Men mot de lag som i grunden är tydligt sämre, där måste spelet börja sitta tämligen omgående, och om vi tittar tillbaka så är jag tveksam till om det kommer hända.

Solskjaer har ännu inte själv visat att han kan sätta det spelet, och då finns i mina ögon två alternativ. Antingen får man ta in en huvudtränare som kan det, eller så måste Solskjaer själv hitta en assistent som kan bidra med det som krävs, för det verkar inte finnas hos den nuvarande staben. Jag var tveksam till förlängningen av Mike Phelans kontrakt här i början av oktober. Att man tog in honom när Solskjaer tog över förstod jag, då behövde man någon som kunde klubben och kunde bygga stämning. Nu är det en annan tid, och jag tror att en förnyelse i ledarstaben med någon skicklig taktiker hade varit att föredra. Vi vet hur stor förebild Sir Alex Ferguson är för Solskjaer, och en av sakerna han var mästerlig på var att förändra sin ledarstab vid rätt tillfällen. Det är något Solskjaer absolut borde ta efter.

Att man istället kör på i samma hjulspår med Phelan är en anledning av flera (Phelan är inte det enda eller ens det största problemet, han står som exempel här) till att jag tvivlar på att gårdagens seger var en omstart och början på något nytt. Det kan ha varit det, att man tryckte på resetknappen, satte en defensiv och framöver kommer bygga vidare med att få in det offensiva spel vi saknar, men jag tror det inte. Jag tror att vi kan få med oss resultat såväl mot Atalanta som City i veckan som kommer, men efter nästa landslagsuppehåll kommer kvalitén skifta igen. Och den bristen på framtidstro, den är jobbig.

== == ==

En oerhört negativ Dagen efter-analys efter en 3-0-seger blev det. Till er som är glada och känner optimism vill jag säga förlåt och att jag är avundsjuk.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Det har hänt något med Ole Gunnar Solskjaer den senaste tiden. På hans presskonferenser ser han inte lika avslappnad och öppen ut, istället är det en mer sluten och pressad norrman. Detta är vad han hade att säga på gårdagens presskonferens.

  • Bra prestation. Man har jobbat på den här matchen sedan i tisdags, och det har gjorts på ett ypperligt sätt.
  • En av anledningarna till systemskiftet att få stabilitet. Att få in Varane i mitten av de fyra backarna som spelade senaste var viktigt för att få en hållen nolla. Solskjaer berömde sina assistenters arbete med att sätta taktiken och den mentala inställningen. Alla spelare ställde upp till 100 % på vad man skulle göra.
  • Att Cavanis och Ronaldos kombinerade ålder är 70 verkar inte beröra Ole nämnvärt. De är båda vältränade och erfarna, och de har lett trupperna hela veckan från tisdagens träning genom hela matchen. Tisdagens träning av Cavani är den bästa Solskjaer sett av en enskild spelare sedan han tog över United.
  • Scott McTominay var matchens lirare enligt Solskjaer. Vann dueller, gick framåt, spelade enkelt – topprestation.
  • Solskjaer var även oerhört nöjd med Bruno Fernandes. Gällande att han ibland har sämre matcher då hans svåra passningsförsök inte sitter så har Solskjaer pratat med honom om hans beslutstagande, men samtidigt måste Fernandes ha friheten att spela svårt när han ser den typen av lösningar.
  • Fansen sjöng Solskjaers namn under andra halvlek, något han var glad över, särskilt som vissa lokaljournalister tidigare försökt skriva om missnöje med Solskjaer från fansen.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Gubbarna avgör i tam måste-match!

Seger som ger lite andrum

Lads, it’s Tottenham