Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Crystal Palace 1-0
Rangnick: spelarna tar åt sig snabbare än förväntat

Ralf Rangnick fick se Manchester United vinna i sin debut på sidlinjen och även om det inte var med någon större marginal fick vi trots allt se en hel del av det som 63-åringen grundar sin fotbollsfilosofi i. 

Segermarginalen kunde så klart ha fått varit större, men tre nya poäng är inne på Manchester Uniteds konto och Ralf Rangnick kunde promenera av från Old Trafford som en vinnare i sin debut. Så mycket mer var väl egentligen svårt att önska, kan tyckas.

När tysken gjorde sin första presskonferens i klubben föregående vecka pratade han dels om att hitta kontroll och balans i spelet, dels att få spelarna att agera proaktivt.

Ganska många glimtar av dessa aspekter gick att skönja mot Crystal Palace igår. Det var till och med något Rangnick själv tyckte att spelarna absorberat snabbare än väntat.

Jag tycker det är värt att stanna upp lite vid just kontroll. Det är ett begrepp som näppeligen varit synonymt med United tidigare under säsongen. Ja, senaste gången var väl egentligen i torsdags, mot Arsenal. Böljande matcher och resultat som skrivs om kors och tvärs under matchernas gång var något Rangnick proklamerade att han ville få bukt med, och det tycks ha börjat bra, även om grunden för det argumentet i skrivande stund inte har någon större bäring.

Hursomhelst var det ett United som kändes påkopplade från start och som inte lämnade något åt slumpen. Proaktivitet var det, ja. Med den kom också kontrollen. Gästerna kunde inledningsvis inte hantera hemmalagets presspel och hamnade direkt i Uniteds klor. Det som saknades var ”bara” mål. Men att det skulle komma kändes trots allt bara som en tidsfråga.

Att Fred skulle slå till, med högern (!), var dock en högoddsare. Men, vad fasen. Taget.

Omvänt kändes det aldrig heller riktigt hotfullt när Crystal Palace hade boll. Huruvida det berodde på deras bristande kvalitet eller att United försvarade sig bra, ska jag låta vara osagt. Men det faktum att United tidigare har kunnat släppa in mål mot de allra svagaste motstånden, på alla tänkbara sätt, gjorde att det igår spreds lite positiva vibbar.

Det kändes rätt och slätt som att Rangnick och hans mannar hade allt under kontroll ute på Old Trafford igår, trots att siffrorna inte blev större.

Ibland räcker det med just kontroll för att något ska kännas övertygande. Det behöver nödvändigtvis inte vara pompöst och storslaget.

Höjdpunkter

Rangnicks presskonferens

Om matchen

Rangnick medgav att han var mer än nöjd och särskilt med första halvlek. Det enda som saknades var mål. Bra kontroll under matchen och i slutändan var det en rättvis seger.

Om McFred

Scott McTominay och Fred menar Rangnick är en perfekt duo att ha när laget försvarar eftersom de, men även övriga spelare är proaktiva i sitt spel.

Om anpassning

Överraskad över att spelarna tagit åt sig så mycket så snabbt. ”Igår (läs söndag) var det i princip omöjligt att träna. Det var inte ens Manchester-väder.” Tysken säger att han inte hade förväntat sig så mycket så snabbt, vilket så klart bådar gott för framtiden.

Om spelet och formation

Det kändes logiskt att inte förändra alltför mycket i elvan. Valde att spela ett 4-2-2-2-system med två forwards och Jadon Sancho och Bruno Fernandes bakom i nummer tio-rollen. Det öppnade i sin tur upp för ytterbackarna längs kanterna. När tysken sedan ska framhålla ytterbackarna och att de nästan spelade som vingbackar, minns han till en början bara vad den ena av dem heter. ”Alex och… ge mig en sekund… Diogo! De gjorde det otroligt bra framåt.”

Om Greenwood

Var desperata att vinna och därför byttes bland annat Mason Greenwood in. ”Jag vill verkligen ge honom mer speltid framöver men det är samtidigt sådant man måste förtjäna.” 

Om rotation i veckan

Rotation mot Young Boys? Det är absolut en möjlighet. Nästa match efter det är mot Norwich på lördag, så det kommer nog behövas lite friska ben mitt i veckan. Rangnick avslutar och säger att man kommer prata igenom det på träningsanläggningen på måndag.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Freds högerfot(!) löser uppgiften

Tre poäng är tre poäng