Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Sir Alex – citat och roliga klipp

Muss har denna månad flera läsvärda artiklar om Sir Alex Ferguson. Här kommer ett bidrag vad gäller kända citat och tankar från skotten, som alltså fyller 80 år imorgon.

”Football, bloody hell!”

Det utan tvekan mest kända citatet, efter Champions League-finalen 1999. Att svära i brittisk TV kommer sällan utan ursäkt, åtminstone i sportsammanhang, men i detta – osannolika – sammanhang var det nog ingen som kunde hejda Sir Alex när han utbrast: ”Det är inte möjligt, det är inte möjligt. Fotboll, jävlar i helvete!”

“Fuck off!”

En annan gång ertappades Sir Alex off camera när han svor åt Mike Phelan. ”Ballong-klippet” är en mer än en tidlös klassiker (från 2008) som man alltid kan vända sig till när det vankas fest eller kalas.

”Squeaky bum time”

Ett citat, eller en fras snarare, uppdiktad av Sir Alex själv. Det kan rakt översättas till ”gnisslande rump-timmen” och hänvisar till de sista nerviga matcherna av säsongen där alla sitter som på nålar eller gnider sig på tränarbänken eller läktarplats. ”Squeaky bum time” finns idag definierat i ett flertal engelska lexikon. En som däremot hade svårt att uttala orden (skwee-kee bam tajm) var Yaya Toure. (från 2012)

“Honestly I’m fed up with ya”

När Sir Alex pensionerade sig fick han en hårtork av presskåren. Men det var sällan som hans presskonferenser resultade i några ordentliga avhyvlingar. Riktigt arg var han mest under matcherna och i omklädningsrummet, kan tänkas. Men ett par gånger har han försökt läxa upp journalisterna, när de inte skriver som han vill. ”Ert jobb är att skriva sanningen. Det är ett jobb.” (från 2010)

“I slutändan är principer bättre än opportunism”

Detta är ett intressant citat som kan hänvisas till Sir Alex olika ledaregenskaper, som numera går att studera i ett flertal böcker. Orden principer och disciplin förekommer ofta när man citerar Sir Alex, och det är uppenbart att skottens arbetarklassbakgrund spelar stor roll i hans tränarfilosofi. Samtidigt är det inte helt lätt att orientera sig i dessa principer ibland, kan en yngre själ tycka. Sir Alex har exempelvis alltid röstat på arbetarklasspartiet Labour, men Labour är likt sossarna i Sverige inte längre samma parti som det en gång var. Eller ta Manchester United, en klubb ägd av amerikanska republikaner och styrd av nyliberaler. Suger det inte ut principerna? Gör de inte tvärtemot vad Sir Alex vill och förespråkar? Detta förhållningssätt till ägargruppen och den moderna toppfotbollen har jag alltid velat fråga Sir Alex om.

 

Fler citat i korthet:

”Mascherano”

Om vilken spelare i Barcelona från Champions League-finalen 2011 han helst skulle vilja se i sitt eget lag om han fick välja. (avd. ironi)

”Den killen måste varit född offside”

Om Filippo Inzaghi.

”Paul Pogba? Han hade bara en dålig agent. En skithög”

Om spelaragenten Mino Raiola.

”Vad han gav mig var färgborttagningsmedel.”

Om vinet han drack med José Mourinho efter en match mot Chelsea. Ägaren Roman Abramovich skulle senare skicka en ny flaska vin till Sir Alex.

“Ibland har man en granne som för oväsen. Det finns inget att göra åt det. De kommer alltid vara högljudda. Så man fortsätter med sitt eget, slår på TV:n och höjer volymen.”

Om Manchester City. Det är därför vi brukar kalla City för ”noisy neighbors”.

“Min största utmaning var att knocka Liverpool från deras jävla piedestal. Och du kan citera mig på det.”

Då gör vi det. ”Knocking Liverpool off their fucking perch” summerar väldigt mycket Sir Alex tränarkarriär. När han tog över United 1986 hade Liverpool nio fler ligatitlar än United. När han lämnade 2013 hade United två ligatitlar fler än Liverpool. Idag står det 20-19. Vi är alltså bäst i England – i år igen.

Så tack, Sir Alex. Och grattis på födelsedagen.

***

Schmeichel-Valencia-Stam-Vidic-Irwin-Beckham-Scholes-Keane-Giggs-Cole-Cantona. Så ser min elva med Sir Alex-spelare ut, enkelt baserat på de spelare jag tyckte mest om. Redaktionen har samlat alla sina drömelvor under Ferguson här.

***

Imorgon kommer den tredje och sista delen i Muss biografiserie om Sir Alex Ferguson. De två första kan man läsa här och här.