Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Aston Villa 1-0
Kontroll, kontroll, kontroll

Återigen stod Manchester United för en match som inte var något att hänga i den berömda julgranen. Till skillnad från förlusten mot Wolves senast lyckades man i alla fall både vinna och avancera i FA-cupen. Detta efter att Aston Villa besegrats. 

Mycket trodde man skulle bli bättre efter Ralf Rangnicks intåg i Manchester United, men än har såväl byta-manager-effekten som hans egna idéer inte gett någon större reaktion.

Tyskens första match mot Crystal Palace gav en fingervisning, men den suddades bort tämligen snabbt.

Nu är man tillbaka och famlar i mörkret igen. Huruvida det handlar om spelarnas förmåga att inte ta åt sig Rangnicks budskap, eller Rangnicks oförmåga att framföra sitt budskap, låter jag vara osagt. Än så länge klaffar det hursomhelst inte.

Sanningen tror jag ligger i att vår interimmanager inte har ett spelarmaterial han jublar över. Kontroll är ett ledord för honom, men det är inte något han får av sina soldater ute på planen.

Igår kväll var det därmed inte jättemycket att jubla över, bortsett från vinsten och avancemanget i sig. Fred och Scott McTominay snickrade ihop matchens enda (godkända) mål och det var ett vackert sådant. Om vi kommer få se något liknande igen? Kanske, men det kommer dröja.

Tillfälligheter och att bollen studsar rätt är det United lever på just nu. Vid ett par tillfällen hade man marginalerna på sin sida, inte minst när gästerna hade en boll i nät men som vinkades av för offside. Fem minuter av VAR-konsultation brukar nämligen innebära att det handlar om små marginaler.

Kvitteringsmålet osade i luften men Aston Villa kom inte över David De Geas mållinje. Och om gästerna var nära, då går inte detsamma att säga om hemmalaget. Lägen kom man till emellanåt, men beslutsfattning samt avslut i vissa avseenden var skrämmande på alla sätt och vis. Personifierat främst av Marcus Rashford.

24-åringen behöver verkligen hitta tillbaka till lite form och självförtroende, för så som det såg ut igår kväll kan det inte tillåtas se ut så pass länge till. Ibland räcker ett mål för att vända på allt. Men just nu känns det där målet oerhört långt bort.

Hursomhelst, United tråcklade sig vidare och ska härnäst möta Middlesbrough i FA-cupen. Även det på Old Trafford. Ett Championshiplag till trots, det spelar ingen större roll vilka United ställs mot för tillfället, det kommer bli tajt oavsett.

Höjdpunkter

Rangnicks presskonferens

Om matchen

  • Visste att det skulle bli en utmaning mot ett flexibelt lag. Fanns en bättre struktur i laget och bollen flyttades snabbare. Lite slarv framför allt på mitten gjorde emellertid att Villa kunde skapa lite målchanser.
  • ”Hade svårt att kontrollera matchen och skulle nog behövt tre centrala mittfältare för att få ordning på Villa. När van de Beek kom in och vi gick över till en diamantuppställning på mitten fick vi mer kontroll. Diamanten var också anledningen till varför Cavani byttes ut.”
  • Hur skapa mer kontroll? Handlar om balans mellan lagdelarna och ha bollinnehav, göra det bästa av bollen när vi väl har den, säger managern.

Om Rashfords formkurva

  • Marcus Rashford försöker mycket och gör det bra på träningarna. Fann honom mycket ute på kanten i första halvlek men det mattades av i andra. Bland annat därför Jesse Lingard och Anthony Elanga kom in.
  • Brist på självförtroende hos vissa spelare? För anfallare är det viktigt att de gör sina mål och det vore så klart bra om Marcus hade fått in nån boll men så länge han försöker är det inget att bekymra sig om, anser Rangnick.

Om ”mittbackskrisen”

Två mittbackar tillgängliga och därför mycket viktigt att Raphaël Varane kunde spela. Bra att ha alternativ men nu hade vi bara två och det var skönt att Varane var tillbaka, menar Rangnick.

Presskonferens i sin helhet finns att se här.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Avancemang trots dålig insats

En nick från Scott räckte – United vidare i cupen