Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2021/22: Mittfältare
En av dem som kunde ha hedern i behåll

För 13:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och i den tredje delen särskådar vi våra mittfältare.

Säsongen 2021/22 har juryn varit mer oense än någonsin tidigare. Det innebär att åtskilliga betyg presenteras i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för betygsättning drogs mellan Edinson Cavani (910 spelade minuter) och Jesse Lingard (549) (för spelare, minimum fyra matcher som ansvarig för managers). Samtliga spelare som fick speltid under säsongen kommenteras emellertid.

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Information

I juryn: Peter Andersson Lilja, Gustav Brinck-Larsen, Jonathan Gren, Elias Hallström och Mikael Österdahl

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Bruno Fernandes: 5

En svag säsong för portugisen men mäktar ändå poängmässigt med tio mål och 14 framspelningar. Spelar som vi vet med hög risk och lyckas inte alltid med sina aktioner, särskilt inte den här säsongen, vilket lett till en väldigt grinig Fernandes under stora delar. Har sannolikt också känt sig en aning kvävd av sin landsman. Tror på en mer harmonisk Bruno nästa säsong. [Elias]

Redaktionen: 5,2 Matchbetyg: 5,5

Scott McTominay: 5

Hade egentligen kunnat sänkt betyget men McTominay bidrar ändå med lite ”grinta” när han spelar, till skillnad från många andra. Det stora bekymret är dock att han inte håller Unitednivå överhuvudtaget, åtminstone inte för ett lag som har höga ambitioner. Alldeles för mycket alibispel och alldeles för lite progressivt spel. Hade förmodligen varit en utmärkt truppspelare i förslagsvis Everton. [Elias]

Redaktionen: 4,6 Matchbetyg: 5,1

Fred: 6

När säsongen startade var Fred en av de spelare som kändes tveksamma, att få så mycket speltid och vara ordinarie i Manchester United kändes inte ok. När United blev allt sämre under säsongen var Fred ändå en av dem som kunde ha hedern i behåll. Han sliter, har hjärta och gör överlag inte samma idiotmisstag som vissa andra kollegor på mitten (med något undantag). Ju sämre det gick kändes det som Fred blev bättre och bättre. Han visade till och med en del bolltrollarkonster och bra offensivt spel samt kryddade det med ett par mål. Godkänt som en av få måste det bli. [Peter]

Redaktionen: 6,4 Matchbetyg: 5,4

Mittfältaren Fred var en av ytterst få spelare som fick godkänt av betygsjuryn.

Paul Pogba: 5 & 2

Gustav: Paul Pogba är på många sätt en enorm gris, och det skall bli skönt att bli av med honom. Han fick dock säsongen spolierad av skador, och slutade ändå med nio assist på 20 PL-matcher. Han är ändå inte godkänd, men för mig räcker det med att kalla honom dålig.

Peter: Det är såklart en lite väl hård markering från min sida att dra ned betyget under hopplöst usel. Men jag fastnade för formuleringen, “gjorde mer skada än nytta utan avsikt”. Redan tidigare har jag varit skeptisk till Pogbas storhet. Sen fick jag omvärdera lite när han i några få insatser visade mig vad han kan i stora stunder. Men de stunderna är så oerhört få och de misstag, bolltapp och nonchalanta passningar han stoltserade med titt som tätt denna säsong fick bägaren att rinna över.

Gustav: Formuleringen “gjorde mer skada än nytta utan avsikt” är bra, och utanför planen är jag beredd att påstå att Pogba gjorde mer skada än nytta, med avsikt. På planen var han fortfarande inte bra eller ens godkänd, och ojämnheten du nämner är ju hans stora problem. Men i mina ögon landar han sammantaget på “bara” dålig.

Redaktionen: 3,8 Matchbetyg: 5,9

Nemanja Matić: 7 & 5

Jonathan: Jag tycker att Nemanja Matic har överträffat de förväntningar som jag hade på honom innan säsongen startade. Att han inte skulle kunna spela varje match visste man ju redan, men när han väl fick spela så tycker jag att han ofta gjorde det bra.

Gustav: Det faktum att varit slut som fotbollsspelare ett par år ger honom inga extrapoäng i min bok. Han har inte nödvändigtvis gjort det enormt mycket sämre än exempelvis Scott McTominay, men att han skall få betyget “bra” efter 23 PL-matcher ett år där United slutar sexa med 57 insläppta mål köper jag inte.

Jonathan: En stor del av betyget baseras som sagt på mina förväntningar på honom och vad hans roll faktiskt var under säsongen. Skulle inte säga att han är slut som spelare, men att han inte är av United-kvalitet tror jag att de flesta håller med om. Sedan så värderar jag mittfältare som är bra med bollen, och det är väl därför som jag tycker att han varit bättre än McTominay, när han har varit på planen.

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 5,5

Jesse Lingard: n/a

Inte riktigt lika trött på Lingard som jag är på Pogba, men nästan alltså. Har aldrig varit tillräckligt bra för United och kommer givetvis aldrig att bli. Skiter fullständigt i om han är en glädjespridare eller ej. Gå vidare bara. [Elias]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4,9

Juan Mata: n/a

Har varit för dålig för United i minst två säsonger nu och det är på tiden att han lämnar. Har inte heller fått någon vidare speltid utan det blev bara tolv matcher, varav fyra från start för spanjoren.

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4,7

Donny van de Beek: n/a

Åtta ligainhopp i United, med sammanlagt 70 minuters speltid följdes av en utlåning till Everton där han medverkade i sju matcher (sex förluster, en vinst). Detta måste vara definitionen av en icke-säsong. Kan han ta en plats under Ten Hag? Ingen aning, men oj vilken sista chansen-känsla det är kring Van de Beek inför nästa säsong. [Gustav]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,7

Daniel James: n/a

Såldes innan sommarfönstret stängde och det var med rätta. Han var helt enkelt inte tillräckligt bra för United och hans beslutsfattning drev mig ofta till vansinne. Befinner sig nu i Leeds och det känns som rätt nivå för James. [Jonathan]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4,5

Hannibal: n/a

Hannibal hade lite dålig tajming den här säsongen, med sina landslagsuppdrag. Men nog fanns det möjligheter att ge honom ytterligare speltid, tycker jag. Om inte annat så hade vi fått information om hur han faktiskt står sig. Gjorde varken fiasko eller succé under de 76 minuter han spelade. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6

Amad: n/a

Utlånad till Rangers under hela säsongen, vilket jag tror har gjort honom gott. Har uppenbarligen något, vilket gjorde att United slängde fram cirka 300 miljoner för ett par år sedan. Problemet verkar bara vara att det inte fanns någon som helst tanke med värvningen. Jag ser inte riktigt hur, eller var på planen, Amad ska ta en plats i United. Luktar ny utlåning. [Elias]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5

Charlie Savage: n/a

Jag har sett några matcher i U-laget och måste säga att jag gillar Savage. Ett framtidsnamn som också fick debutera i slutet mot Young Boys. En slitvarg som skulle kunna överraska i framtiden tror jag. [Peter]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Zidane Iqbal: n/a

Jag har väldigt lite att gå på vad gäller Zidane Iqbal. Han fick göra debut med ett minutinhopp mot Young Boys. Spelat mer i U23 under året och är ett framtidsnamn med sin fina teknik och spel med boll. [Peter]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Bruno Fernandes43 (3)1014
Scott McTominay35 (2)21
Fred30 (6)45
Paul Pogba21 (6)19
Nemanja Matić18 (14)04
Jesse Lingard4 (18)21
Juan Mata4 (8)00
Donny van de Beek4 (10)10
Daniel James200
Hannibal1 (1)00
Amad100
Charlie Savage0 (1)00
Zidane Iqbal0 (1)00