Paul Pogba

Paul Pogba blev världens dyraste spelare när han lämnade Juventus för Manchester United sommaren 2016. Den franska mittfältaren återvände då till klubben där han inledde sin professionella karriär.

Den franska mittfältaren Paul Pogba kom till Manchester United som ungdomsvärvning från Le Havre hösten 2009. Efter tre år i United gick han på fri transfer till Juventus och efter fyra år i Juventus återvände han till United som världens dyraste fotbollsspelare.

Under sin första sejour i United spelade Pogba primärt i juniorlaget de två första säsongerna. Han var bland annat med och förde United till seger i FA Youth Cup 2011. Under säsongen 2011/12 etablerade han sig som ordinarie i reservlaget och han fick även chansen att debutera i a-laget. Under våren 2012 figurerade han regelbundet i a-lagstruppen, men han fick begränsat med speltid.

Sommaren 2012 lämnade Pogba United för Juventus under kontroversiella omständigheter. I Juventus slog han sig omedelbart in i a-laget. I mars 2013 debuterade han i det franska a-landslaget. Han stannade fyra säsonger i Juventus och vann italienska ligan varje år.

Sommaren 2016 återvände han till United. Tillbaka i England fick han omedelbart en ledande position i laget. Comebacksäsongen slutade med segrar i ligacupen och Europa League. Pogbas andra säsong i United efter återkomsten blev inte lika framgångsrik. Under hösten missade han många matcher på grund av skada och avstängning och våren 2018 var han några gånger petad från startelvan.

Säsongen 2018/19 tog han hand om kaptensbindeln i de inledande matcherna, då ordinarie kapten Antonio Valencia var utanför laget. Pogba blev sedan oense med managern José Mourinho och fick därefter inte bära kaptensbindeln. Relationen mellan spelare och manager blev stadigt sämre och i de sista matcherna innan Mourinho fick sparken var Pogba bänkad. När Ole Gunnar Solskjaer tog över laget valde han att bygga taktiken runt Pogba. Inledningsvis gick det väldigt bra men Pogba avslutade säsongen svagt. Han belönades ändå med en plats i säsongens lag i Premier League.

Skador förstörde stora delar av säsongen 2019/20 för Pogba. Först efter coronauppehållet var han tillbaka i spel på allvar. Även säsongen 2020/21 missade Pogba många matcher på grund av skador. När han väl spelade gjorde han det som regel bra.

Paul Pogba etablerade sig tidigt i de olika franska ungdomslandslagen och han var lagkapten för det franska lag som vann U20-VM 2013. Senare samma år debuterade han i a-landslaget och han var sedan med i den franska truppen i VM 2014. I EM 2016 var Pogba given i startelvan då det blev silver för Frankrike.

Sommaren 2018 var Pogba en av nyckelspelarna då Frankrike vann VM-guld. Pogba bidrog bland annat med det matchvinnande målet i finalen.

Pogba var sedan, fram till Frankrikes tidiga uttåg i åttondelsfinalen, en av de allra bästa spelarna i EM sommaren 2021.

Spelarkaraktär

Paul Pogba spelar vanligen som central mittfältare. Han kan spela både offensivt och defensivt men han är kanske bäst i en roll med både defensiva och offensiva uppgifter.

Pogba är en spelare med utmärkta tekniska egenskaper. Han är en bra passningsspelare och har ett utmärkt skott, han gör många mål och assists.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Paul Pogba

  Allt du behöver veta om Paul Pogba

 • En helt ny värld (en krönika om Paul Pogba)

  En helt ny värld (en krönika om Paul Pogba)

 • Frågeask: Paul Pogba är tillbaka i United

  Frågeask: Paul Pogba är tillbaka i United
  mu_oldtrafford_ne

 • Paul Pogba – igen

  Paul Pogba – igen

 • Balladen om Pogba

  Balladen om Pogba
  mu_oldtrafford_ne

Senaste artiklarna om Paul Pogba

 • Pogba allt närmare Juventus / Ronaldo missar säsongsavslutningen / Bentley i blickfånget

  Pogba allt närmare Juventus / Ronaldo missar säsongsavslutningen / Bentley i blickfånget

 • Pogba erbjuden kontrakt / Henderson till Newcastle? / Unge Timber kan följa med Ten Hag

  Pogba erbjuden kontrakt / Henderson till Newcastle? / Unge Timber kan följa med Ten Hag

 • Williams utreds efter långfinger / Pogba tackar nej till rival – Haaland tackar ja

  Williams utreds efter långfinger / Pogba tackar nej till rival – Haaland tackar ja

 • Pogba närmar sig City / Rutten nekar till assisterande jobb / Nya ägare till Chelsea

  Pogba närmar sig City / Rutten nekar till assisterande jobb / Nya ägare till Chelsea

 • Väntat men sorgligt

  Väntat men sorgligt

 • Ge oss ett nytt landslagsuppehåll

  Ge oss ett nytt landslagsuppehåll

Biografin uppdaterad i juli 2021 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.