Paul Pogba

Den franska mittfältaren Paul Pogba representerade Manchester United i två omgångar, 2009 till 2012 och 2016 till 2022. Han blev världens dyraste spelare när han värvades tillbaka till klubben 2016. Totalt gjorde Pogba 39 mål på 233 matcher som Unitedspelare. Han vann Europa League och Ligacupen under tiden i klubben.

Den franska mittfältaren Paul Pogba kom till Manchester United som ungdomsvärvning från Le Havre hösten 2009. Efter tre år i United gick han på fri transfer till Juventus och efter fyra år i Juventus återvände han till United som världens dyraste fotbollsspelare.

Under sin första sejour i United spelade Pogba primärt i juniorlaget de två första säsongerna. Han var bland annat med och förde United till seger i FA Youth Cup 2011. Under säsongen 2011/12 etablerade han sig som ordinarie i reservlaget och han fick även chansen att debutera i a-laget. Under våren 2012 figurerade han regelbundet i a-lagstruppen, men han fick begränsat med speltid.

Sommaren 2012 lämnade Pogba United för Juventus under kontroversiella omständigheter. I Juventus slog han sig omedelbart in i a-laget. I mars 2013 debuterade han i det franska a-landslaget. Han stannade fyra säsonger i Juventus och vann italienska ligan varje år.

Sommaren 2016 återvände han till United. Tillbaka i England fick han omedelbart en ledande position i laget. Comebacksäsongen slutade med segrar i Ligacupen och Europa League. Pogbas andra säsong i United efter återkomsten blev inte lika framgångsrik. Under hösten missade han många matcher på grund av skada och avstängning och våren 2018 var han några gånger petad från startelvan.

Säsongen 2018/19 tog han hand om kaptensbindeln i de inledande matcherna, då ordinarie kapten Antonio Valencia var utanför laget. Pogba blev sedan oense med managern José Mourinho och fick därefter inte bära kaptensbindeln. Relationen mellan spelare och manager blev stadigt sämre och i de sista matcherna innan Mourinho fick sparken var Pogba bänkad. När Ole Gunnar Solskjaer tog över laget valde han att bygga taktiken runt Pogba. Inledningsvis gick det väldigt bra men Pogba avslutade säsongen svagt. Han belönades ändå med en plats i säsongens lag i Premier League.

Skador förstörde stora delar av säsongen 2019/20 för Pogba. Först efter coronauppehållet var han tillbaka i spel på allvar. Även säsongen 2020/21 missade Pogba många matcher på grund av skador. När han väl spelade gjorde han det som regel bra. Säsongen 2021/22, som blev Pogbas sista i United, var hans prestationer sämre medan skadefrånvaron fortsatt var hög.

Sommaren 2022 lämnade Pogba, för andra gången, United på fri transfer. Han återvände därefter till Juventus.

Paul Pogba etablerade sig tidigt i de olika franska ungdomslandslagen och han var lagkapten för det franska lag som vann U20-VM 2013. Senare samma år debuterade han i a-landslaget och han var sedan med i den franska truppen i VM 2014. I EM 2016 var Pogba given i startelvan då det blev silver för Frankrike.

Sommaren 2018 var Pogba en av nyckelspelarna då Frankrike vann VM-guld. Pogba bidrog bland annat med det matchvinnande målet i finalen.

Pogba var sedan, fram till Frankrikes tidiga uttåg i åttondelsfinalen, en av de allra bästa spelarna i EM sommaren 2021.

Spelarkaraktär

Paul Pogba spelar vanligen som central mittfältare. Han kan spela både offensivt och defensivt men han är kanske bäst i en roll med både defensiva och offensiva uppgifter.

Pogba är en spelare med utmärkta tekniska egenskaper. Han är en bra passningsspelare och har ett utmärkt skott, han gör många mål och assists.

Rekommenderad läsning

 • Tack för ingenting - skönt att slippa den mediala cirkusen

  Tack för ingenting - skönt att slippa den mediala cirkusen

 • Allt du behöver veta om Paul Pogba

  Allt du behöver veta om Paul Pogba

 • En helt ny värld (en krönika om Paul Pogba)

  En helt ny värld (en krönika om Paul Pogba)

 • Frågeask: Paul Pogba är tillbaka i United

  Frågeask: Paul Pogba är tillbaka i United

 • Paul Pogba – igen

  Paul Pogba – igen

 • Balladen om Pogba

  Balladen om Pogba

 • Klart: Pogba lämnar Manchester United

  Klart: Pogba lämnar Manchester United

Senaste artiklarna om Paul Pogba

 • Han är en exemplarisk ledare / Pogba får domen / Rashford talar ut

  Han är en exemplarisk ledare / Pogba får domen / Rashford talar ut

 • Derbyn vi minns

  Derbyn vi minns

 • Varför var Paris så speciellt?

  Varför var Paris så speciellt?

 • Överdrivet Ronaldo-fokus på Ten Hags presskonferens / Phelan inte kvar i tränarstaben

  Överdrivet Ronaldo-fokus på Ten Hags presskonferens / Phelan inte kvar i tränarstaben

 • Elva spelare friställda, men tolv lämnar

  Elva spelare friställda, men tolv lämnar

 • En av dem som kunde ha hedern i behåll

  En av dem som kunde ha hedern i behåll

Biografin uppdaterad i juli 2022 (uppdateras på säsongsbasis).