Paul Pogba

Paul Pogba blev världens dyraste spelare när han lämnade Juventus för Manchester United sommaren 2016. Den franska mittfältaren återvände då till klubben där han inledde sin professionella karriär.

Den franska mittfältaren Paul Pogba kom till Manchester United som ungdomsvärvning från Le Havre hösten 2009. Efter tre år i United gick han på fri transfer till Juventus och efter fyra år i Juventus återvände han till United som världens dyraste fotbollsspelare.

Under sin första sejour i United spelade Pogba primärt i juniorlaget de två första säsongerna. Han var bland annat med och förde United till seger i FA Youth Cup 2011. Under säsongen 2011/12 etablerade han sig som ordinarie i reservlaget och han fick även chansen att debutera i a-laget. Under våren 2012 figurerade han regelbundet i a-lagstruppen, men han fick begränsat med speltid.

Sommaren 2012 lämnade Pogba United för Juventus under kontroversiella omständigheter. I Juventus slog han sig omedelbart in i a-laget. I mars 2013 debuterade han i det franska a-landslaget. Han stannade fyra säsonger i Juventus och vann italienska ligan varje år.

Sommaren 2016 återvände han till United. Tillbaka i England fick han omedelbart en ledande position i laget. Comebacksäsongen slutade med segrar i ligacupen och Europa League. Pogbas andra säsong i United efter återkomsten blev inte lika framgångsrik. Under hösten missade han många matcher på grund av skada och avstängning och våren 2018 var han några gånger petad från startelvan.

Säsongen 2018/19 tog han hand om kaptensbindeln i de inledande matcherna, då ordinarie kapten Antonio Valencia var utanför laget. Pogba blev sedan oense med managern José Mourinho och fick därefter inte bära kaptensbindeln. Relationen mellan spelare och manager blev stadigt sämre och i de sista matcherna innan Mourinho fick sparken var Pogba bänkad. När Ole Gunnar Solskjaer tog över laget valde han att bygga taktiken runt Pogba. Inledningsvis gick det väldigt bra men Pogba avslutade säsongen svagt. Han belönades ändå med en plats i säsongens lag i Premier League.

Skador förstörde stora delar av säsongen 2019/20 för Pogba. Först efter coronauppehållet var han tillbaka i spel på allvar.

Paul Pogba etablerade sig tidigt i de olika franska ungdomslandslagen och han var lagkapten för det franska lag som vann U20-VM 2013. Senare samma år debuterade han i a-landslaget och han var sedan med i den franska truppen i VM 2014. I EM 2016 var Pogba given i startelvan då det blev silver för Frankrike.

Sommaren 2018 var Pogba en av nyckelspelarna då Frankrike vann VM-guld. Pogba bidrog bland annat med det matchvinnande målet i finalen.

Spelarkaraktär

Paul Pogba spelar vanligen som central mittfältare. Han kan spela både offensivt och defensivt men han är kanske bäst i en roll med både defensiva och offensiva uppgifter.

Pogba är en spelare med utmärkta tekniska egenskaper. Han är en bra passningsspelare och har ett utmärkt skott, han gör många mål och assists.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Paul Pogba

  Allt du behöver veta om Paul Pogba
  592214350

 • En helt ny värld (en krönika om Paul Pogba)

  En helt ny värld (en krönika om Paul Pogba)
  112737164

 • Frågeask: Paul Pogba är tillbaka i United

  Frågeask: Paul Pogba är tillbaka i United
  587472464

Senaste artiklarna om Paul Pogba

 • Spelarbetyg: Manchester United – Crystal Palace 1–3

  Spelarbetyg: Manchester United – Crystal Palace 1–3

 • Solskjaers presskonferens: Greenwood hade behövt vila

  Solskjaers presskonferens: Greenwood hade behövt vila

 • Det hettar till runt Sancho; Målmaskin klar för United; Tröjnummer för nyförvärven

  Det hettar till runt Sancho; Målmaskin klar för United; Tröjnummer för nyförvärven

 • Thiago för dyr; Edwin skickar hälsning; Donny positionerar sig

  Thiago för dyr; Edwin skickar hälsning; Donny positionerar sig
  vds

 • Spelarstatistik säsongen 2019/20

  Spelarstatistik säsongen 2019/20

 • Muss spelarbetyg 2019/20: Mittfältarna

  Muss spelarbetyg 2019/20: Mittfältarna
  37969553_10210613644211173_7918092159469748224_n

Biografin uppdaterad i september 2020 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2020 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS