Nemanja Matić

Den serbiska mittfältaren Nemanja Matic var Manchester United-spelare i fem säsonger, 2017 till 2022. Han gjorde 189 matcher och 4 mål för United men vann ingen titel under sin tid i klubben.

Nemanja Matic föddes i Sabac i dåvarande Jugoslavien den 1 augusti 1988. Han inledde fotbollskarriären i den lokala klubben Vrelo. Via spel för de serbiska storklubbarna Röda Stjärnan och Partizan hamnade han i Kolubara, där seniorkarriären inleddes.

Matic värvades sedan, år 2007, av slovakiska Kosice. Där blev det ett par år innan han flyttade till Chelsea. I Chelsea fick han emellertid bara sporadiska chanser. Efter en säsong på lån i Vitesse flyttade han till Benfica sommaren 2011.

I Benfica gick det betydligt bättre. Säsongen 2012/13 utsågs han till bästa spelare i den portugisiska ligan. Då han fortsatte att imponera under säsongen 2013/14 var det tillräckligt för att han skulle värvas tillbaka till Chelsea i januari 2014.

Det blev tre och en halv säsong i Chelsea innan Manchester United lockade sommaren 2017. Med sig i bagaget till Manchester tog han bland annat två engelska ligatitlar.

Under sin första säsong i United fick Matic en given plats i startelvan, som mittfältets centrala ankare. Den personliga höjdpunkten var då han, på tilläggstid, sköt segermålet mot Crystal Palace med en volleykanon. Det målet prisades som säsongens bästa Unitedmål.

Matics andra säsong i United blev inte lika framgångsrik och han var emellanåt utanför laget. Säsongen 2019/20 fick Matic inledningsvis sparsamt med speltid. Efter hand jobbade han sig tillbaka in i startelvan. Därefter följde två säsonger där han i allt större utsträckning var backup.

Sommaren 2022 lämnade Matic United på fri transfer. Han signerade sedan för Roma.

Nemanja Matic gjorde landslagsdebut redan 2008. Det skulle dock dröja till hösten 2013 innan han på allvar etablerade sig i laget. Sedan dess har han varit en viktig kugge på det serbiska landslagets mittfält. Matic spelade samtliga matcher för Serbien i VM 2018. I september 2020 valde han att avsluta landslagskarriären. Matic gjorde 48 landskamper och 2 mål.

Spelarkaraktär

Nemanja Matić spelar framför allt som defensiv mittfältare. Han är stor och stark, med bra passningsspel och bra skott. Matić är positionssäker och trygg i trängda situationer. Hans svaghet är att han är aningen långsam.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Nemanja Matic

  Allt du behöver veta om Nemanja Matic

 • Grabben från Šabac är hemma

  Grabben från Šabac är hemma

 • Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic

  Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic

 • Q&A med Nemanja Matic: De kan sjunga samma sång

  Q&A med Nemanja Matic: De kan sjunga samma sång

 • Gynnar bägge parter att han lämnar

  Gynnar bägge parter att han lämnar

 • Nemanja Matic: Det här är min sista säsong med Manchester United

  Nemanja Matic: Det här är min sista säsong med Manchester United

Senaste artiklarna om Nemanja Matić

 • Matic presenterad för sin nya klubb / Eriksen på radarn

  Matic presenterad för sin nya klubb / Eriksen på radarn

 • Elva spelare friställda, men tolv lämnar

  Elva spelare friställda, men tolv lämnar

 • En av dem som kunde ha hedern i behåll

  En av dem som kunde ha hedern i behåll

 • En meningslös poäng

  En meningslös poäng

 • Gynnar bägge parter att han lämnar

  Gynnar bägge parter att han lämnar

 • Nemanja Matic: Det här är min sista säsong med Manchester United

  Nemanja Matic: Det här är min sista säsong med Manchester United

Biografin uppdaterad i juni 2022 (uppdateras på säsongsbasis).