Nemanja Matić

Den serbiska mittfältaren Nemanja Matić blev Manchester United-spelare sommaren 2017. Han värvades från Chelsea och skrev på ett treårskontrakt med option på ytterligare ett år.

Nemanja Matic föddes i Sabac i dåvarande Jugoslavien den 1 augusti 1988. Han inledde fotbollskarriären i den lokala klubben Vrelo. Via spel för de serbiska storklubbarna Röda Stjärnan och Partizan hamnade han i Kolubara, där seniorkarriären inleddes.

Matic värvades sedan, år 2007, av slovakiska Kosice. Där blev det ett par år innan han flyttade till Chelsea. I Chelsea fick han emellertid bara sporadiska chanser. Efter en säsong på lån i Vitesse flyttade han till Benfica sommaren 2011.

I Benfica gick det betydligt bättre. Säsongen 2012/13 utsågs han till bästa spelare i den portugisiska ligan. Då han fortsatte att imponera under säsongen 2013/14 var det tillräckligt för att han skulle värvas tillbaka till Chelsea i januari 2014.

Det blev tre och en halv säsong i Chelsea innan Manchester United lockade sommaren 2017. Med sig i bagaget till Manchester tog han bland annat två engelska ligatitlar.

Under sin första säsong i United fick Matic en given plats i startelvan, som mittfältets centrala ankare. Den personliga höjdpunkten var då han, på tilläggstid, sköt segermålet mot Crystal Palace med en volleykanon.

Matics andra säsong i United blev inte lika framgångsrik och var emellanåt utanför laget. Säsongen 2019/20 fick Matic inledningsvis sparsamt med speltid. Efter hand jobbade han sig tillbaka in i startelvan. Säsongen 2020/21 fick han emellertid bara begränsad speltid.

Nemanja Matic gjorde landslagsdebut redan 2008. Det skulle dock dröja till hösten 2013 innan han på allvar etablerade sig i laget. Sedan dess har han varit en viktig kugge på det serbiska landslagets mittfält. Matic spelade samtliga matcher för Serbien i VM 2018. I september 2020 valde han att avsluta landslagskarriären. Matic gjorde 48 landskamper och 2 mål.

Spelarkaraktär

Nemanja Matić spelar framför allt som defensiv mittfältare. Han är stor och stark, med bra passningsspel och bra skott. Matić är positionssäker och trygg i trängda situationer. Hans svaghet är att han är aningen långsam.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Nemanja Matic

  Allt du behöver veta om Nemanja Matic

 • Grabben från Šabac är hemma

  Grabben från Šabac är hemma
  mu_oldtrafford_ne

 • Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic

  Frågeask: Våra tankar om värvningen av Nemanja Matic
  mu_oldtrafford_ne

 • Q&A med Nemanja Matic: De kan sjunga samma sång

  Q&A med Nemanja Matic: De kan sjunga samma sång
  mu_oldtrafford_ne

Senaste artiklarna om Nemanja Matić

 • Är frälsaren redan död och uppstigen till fotbollshimlen?

  Är frälsaren redan död och uppstigen till fotbollshimlen?

 • Listan: några klassiska röda kort

  Listan: några klassiska röda kort

 • Snackisar efter Wolverhampton Wanderers – Manchester United 0-1

  Snackisar efter Wolverhampton Wanderers – Manchester United 0-1

 • "Cristiano vet var vi finns"; van de Beek utanför Hollands trupp; Transfernytt

  "Cristiano vet var vi finns"; van de Beek utanför Hollands trupp; Transfernytt

 • Muss spelarbetyg 2020/21: Mittfältare

  Muss spelarbetyg 2020/21: Mittfältare

 • Solskjaers presskonferens; Nio Superligaklubbar straffas och de andra svarar

  Solskjaers presskonferens; Nio Superligaklubbar straffas och de andra svarar

Biografin uppdaterad i juli 2021 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.