Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Nemanja Matic

Det har under en längre tid florerat rykten om att Nemanja Matic sommaren 2017 skulle bli en Manchester United-spelare. Den 31 juli, dagen före Nemanjas 29-årsdag, blev affären klar. Matic är numer kontrakterad för United de tre kommande säsongerna. Chelsea fick mellan 35-40 miljoner pund i ersättning.

Det känns fantastiskt! Manchester är en av de största klubbarna i världen och jag är väldigt glad för nu är jag en del av den här fantastiska klubben, en del av den här fantastiska klubben. Jag ser fram emot att börja träna med laget och börja spela matcherna.
Nemanja Matic om övergången till Manchester United.


Biografi

Den 1 augusti 1988 föddes en pojke som skulle visa sig bli en av fotbollsvärldens allra förnämaste mittfältsankare under 2010-talet. De lyckliga föräldrarna Biljana och Dragan döpte sonen till Nemanja. Nemanja Matic.

Familjen bodde i staden Sabac, i det dåtida SFR Jugoslavien. Två år efter Nemanjas födsel kom lillebror Uros Matic till världen. Uros blev med åren även han en professionell fotbollsspelare och idag tillhör han FC Köpenhamn efter äventyr i lag som Benfica, NAC Breda och Sturm Graz.

Vi spolar dock tillbaks bandet till inledningen av storebror Nemanjas karriär. Vid fem års ålder snörade han på sig fotbollskorna på allvar för första gången. Laget som representerades var Vrelo och det coachades av pappa Dragan.

Nemanja stack tidigt ut på fotbollsplanen. Han stod helt enkelt för bländande insatser i ett lag som inte riktigt matchade hans egna nivå. Det hela tydliggjordes när hans lag mötte en av de största akademierna i landet i form av Radnicki Obrenovac. Nemanja och hans lag förlorade med hela 5-0 men det var en viss grabb som trots förlusten stack ut rejält från mängden.

Embed from Getty Images

En hemmakär Nemanja Matic fick ett samtal från Obrenovacs tränare strax därpå, men han avböjde förfrågan om att komma och träna. Han ville inte flytta ifrån sin hemstad. Med åren insåg dock Nemanja att laget han representerade inte höll måttet ifall han ville fortsätta sin utveckling. Han åkte till Obrenovac och där tog fotbollskarriären fart.

Efter tre år i Obrenovac provades vingarna i de båda storklubbarna Röda Stjärnan och Partizan Belgrad, där det fortsatt handlade om ungdomsfotboll. Seniorfotboll stod nu på Nemanjas agenda, därför sökte han sig vidare – bort från storklubbarna. Det blev en sejour i Kolubara innan en scout från Slovakien fick upp ögonen för honom. Provspel i slovakiska Kosice? Varför inte, svarade Matic.

Grabben från Sabac imponerade per omgående i det nya landet och blev genast erbjuden ett kontrakt med klubben. Regelbunden speltid på seniornivå visade sig vara oerhört viktigt för den då 19-årige Nemanja Matic. Han tog enorma steg i utvecklingen och plötsligt stod klubbarna i rad för att locka över mittfältaren från den slovakiska ligan.

Det var väldigt bra där (Middlesbrough) och jag har en väldigt bra känsla. Att spela i England är en dröm för alla, även för mig. Jag har fått några erbjudanden och jag kommer bestämma mig under januari.
Nemanja Matic efter provträningarna i Middlesbrough

Han provtränade med Middlesbrough och han var klart imponerad av deras faciliteter. Middlesbrough var uppenbarligen också imponerade, men det kom någonting emellan. För det blev ingen flytt i januari. Den 18:e augusti 2009 presenterades Nemanja Matic istället av Chelsea som ett av Carlo Ancelottis första nyförvärv sedan hans tillträde i början av juni.

Embed from Getty Images

Övergångssumman landade på 1,5 miljoner pund och Matic tilldelades tröja 24. Själv beskrev han sig ha god koll på klubben han skrivit på för. Framförallt hade han fört många samtal med sin landsman Branislav Ivanovic. Han påstod sig vara redo att ta sig an utmaningen i Chelsea och bevisa att de gjort rätt som värvat honom. Han kunde dock fått en bättre start på sin sejour i Chelsea. En skada från U21-EM hindrade nämligen Nemanja från spel den inledande månaden. Därefter följde en svår tid i London.

Första säsongen blev det bara två A-lagsmatcher i Chelsea och klubben verkade tvivla kring hans kvaliteter. Säsongen därpå lånades han istället ut en säsong till Vitesse i Eredivise tillsammans med lagkamraterna Slobodan Rajkovic och Matej Delac. Trots regelbunden speltid i Vitesse hade Chelsea tappat förtroendet för honom. Istället hade de siktat in sig på en viss David Luiz i Benfica och kunde mer än gärna tänka sig att använda Nemanja Matic som utbyte för att säkra den brasilianske mittbacken.

Sagt och gjort. Den 31 januari 2011 gick David Luiz till Chelsea för 21,3 miljoner pund plus Matic. Matic stannade dock kvar i Vitesse säsongen ut. Benfica visade sedan stort förtroende för den nykomne mittfältaren och tränaren Jorge Jesus såg omedelbart oförlöst potential i honom. Tidigare hade Matic främst huserat som offensiv central mittfältare, Jorge Jesus var däremot helt övertygad om att han skulle göra sig bättre som defensiv mittfältare.

Embed from Getty Images

Jag hade aldrig spelat på den positionen förut. I början spelade jag inte särskilt bra men han (Jorge Jesus) trodde på mig och på mina kvaliteter. Han fortsatte säga: ”gör det som jag efterfrågar och du kommer sakta men säkert bli bättre”. Det gjorde jag.
Nemanja Matic om positionsskiftet under Jorge Jesus

Succén i Portugal lät inte vänta på sig. Redan under den inledande säsongen säkrade Matic sin första titel i Benfica när de vann Taca da Liga-finalen mot Gil Vicente. Säsongen därpå skrev han på ett nytt femårsavtal som inkluderade en utköpsklausul på runt 450 miljoner kronor. Samma säsong slutade Benfica på en andraplats i ligan, endast en poäng efter rivalen Porto. Efter det bittra avslutet på ligaspelet fick Benfica ytterligare en käftsmäll innan säsongen 2012/2013 var över. Benfica hade nämligen tagit sig ända till Europa League-final och väl där ställdes de mot, tro det eller ej, Chelsea.

Finalen blev en rafflande tillställning, men framförallt handlade den om mycket prestige när det gällde Matic gentemot Chelsea. Matchen i Amsterdam resulterade dessvärre i ett nederlag för Matic och hans grabbar efter att Chelsea gått segrande ur striden med 2-1. Dessutom var det landsmannen Ivanovic som nickade in det sena 2-1-målet. Snacka om en extra lavett över kindbenet för Matics del. Hur som helst fick han lite plåster på såren när han några veckor senare utsågs till portugisiska ligans bästa spelare. Under säsongen hade han dessutom blivit utsedd till månadens spelare vid tre tillfällen.

Säsongen 2013/2014 spenderades endast halva säsongen i Benfica. Under hösten banade Matic dock väg för det lag som sedermera skulle vinna både ligan och Taca de Portugal. Under 2013 placerade han sig även på andraplats i omröstningen gällande FIFA Puskas Award, nämligen årets snyggaste mål. När 2013 blev 2014 påbörjades nya förhandlingar mellan Benfica och Chelsea. Chelsea visade sig nämligen vara intresserade av att hämta tillbaks sin gamla adept efter hans fina utveckling i Benfica.

Den 15 januari 2014 blev Nemanja Matic ånyo en Chelsea-spelare, denna gång under ledning av José Mourinho. Chelsea fick kompensera Benfica med 21 miljoner pund för att signera Matic på ett 5,5-års kontrakt. Denna gång skulle serben göra betydligt större avtryck i den blå tröjan. Först och främst debuterade han med ett inhopp mot Manchester United fyra dagar efter att kontraktet var påkritat. I början av februari blev han utsedd till matchens spelare mot Manchester City när Chelsea vann med 1-0 på bortaplan.

Embed from Getty Images

Han är den bästa spelaren! Han är en gigant. Inte för hans storlek utan för sättet han spelar på. Den mannen är en gigant.
José Mourinho om Matic efter att Chelsea vunnit Premier League 2014/2015

Vårsäsongen fortsatte på ett strålande sätt för Nemanja Matic och till stora delar även för Chelsea. London-laget la stor energi på Champions League-spelet där de tog sig till semifinal innan det tog stopp mot Atletico Madrid. Ligaspelet blev därav lidande under slutspurten vilket slutligen ledde till en tredjeplats, fyra poäng efter Manchester City. Säsongen 2014/2015 blev desto mer lyckad. I alla fall inrikes.

Chelsea imponerade stort i ligaspelet, framförallt på Stamford Bridge där de gick obesegrade säsongen ut. José Mourinho hade verkligen lyckats med sitt lagbygge, där Nemanja Matic kanske var den allra viktigaste brickan han hade att tillgå. Tillslut vann Chelsea både Premier League och Ligacupen. Matic blev uttagen i PFA Team of the Year. Laget gick dock från att vara ett självspelande piano till fullständigt haveri kommande säsong. José Mourinho fick tillslut sparken i mitten av december när laget förlorade sin 9:e (av 16) ligamatch. Chelsea blev allmänt beskyllda för att vara ett splittrat lag, rykten gjorde gällande att spelarna var missnöjda med både varandra och med Mourinho. Matic blev i synnerhet kritiserad för att vara för statisk på mittfältet.

Guus Hidink tog över det sjunkande skeppet och inte heller han kunde reda ut den storm som uppstått. Chelsea slutade på tionde plats i ligan och åkte ur tidigt i samtliga cuper. Hidinks tid i Chelsea blev inte heller den långvarig. Efter säsongen blev det ingen förlängning med holländaren, utan istället plockades den italienske succétränaren från Juventus in. Antonio Conte.

Nemanja Matic var till stora delar en ordinarie spelare även under Contes första år som ansvarig för London-laget. Däremot hade det investerats stora pengar i N’golo Kanté vilket innebar att Matic inte hade samma nyckelroll defensivt som tidigare. Numer spelade laget 3-4-3 vilket innebar att Kanté och Matic blev mer av box-box-mittfältare centralt. Chelsea vann tillslut 2016/2017-års upplaga Premier League. Matic stod för två mål totalt i samtliga tävlingsmatcher, där målet mot Tottenham i FA-Cupsemifinalen bör klassas som ett av föregående säsongs allra snyggaste mål. Hur som helst verkade Antonio Conte uppenbarligen inte vara tillräckligt nöjd med den poängskörden i och med att Nemanja Matic den 31:e juli 2017 släpptes till rivalen Manchester United.

Nemanja Matic

Namn: Nemanja Matić
Född: 1988-08-01, i Sabac, Serbien
Längd/vikt: 194 cm/85 kg
Position: central mittfältare, defensiv mittfältare
Till United: 2017-07-31, från Chelsea, 40 000 000 pund
Titlar:

  • Premier League (2): 2015, 2017
  • portugisiska ligan (1): 2014
  • FA Challenge Cup (1): 2010
  • slovakiska cupen (1): 2009
  • portugisiska ligacupen (1): 2012

Landslagskarriär

Nemanja Matic fick dra på sig den serbiska landslagsdräkten för första gången den 11 oktober 2008 när han debuterade i U21-landslaget mot Danmark. 3 matcher och 2 mål senare hade mittfältaren imponerat så pass mycket att han fick chansen i A-landslaget. Seniordebuten skedde i en träningsmatch mot Polen där Serbien förlorade med 1-0 i slutet av december samma år.

Embed from Getty Images

Under våren 2009 kvalificerade sig Serbien för spel i U21-EM och i det laget blev Matic en viktig kugge. I gruppspelet lottades Serbien mot Sverige, Italien och Vitryssland. Dessvärre för Serbiens del bröt Matic ett ben i foten redan i den första matchen av slutspelet. Skadan innebar att han missade resten av slutspelet samt den första månaden av säsongen för sitt nya lag Chelsea. Serbien slutade på tredjeplats i gruppen och fick därmed lämna turneringen efter att Sverige och Italien tagit slutspelsplaceringarna ovanför.

Landslagskarriären fortsatte sedan aningen brokigt. I slutet av December 2012 beslutade han sig för att tacka nej till landslagsspel. Anledningen var att dåvarande förbundskapten Sinisa Mihajlovic tagit ut honom till fem raka landskamper utan att han fått en endaste minut i speltid. Comebacken skedde sedan i en VM-kvalmatch mot Kroatien knappa året senare, i början av september. För Matic del blev den omtalad då han blev utvisad i det heta mötet mot grannlandet. Matchen slutade 1-1 och Serbien missade tillslut kvalplatsen med tre poängs marginal upp till just Kroatien.

Nemanja Matics enda landslagsmål, hittills, kom den 29:e mars 2015 i EM-kvalmötet borta mot Portugal. Målet höll dessutom hög klass, som så ofta när Matic väl gör mål. Med en cykelspark efter hörna gjorde han 1-1, vilket fick kommentatorn att vråla i extas. Matchen slutade sedan 2-1 till Portugal. När kvalgruppen summerades kunde det konstateras att Serbien gick miste om ytterligare ett slutspel efter att de slutat på en fjärdeplats i Grupp I.

Koppling till Manchester United

Den allra tydligaste kopplingen mellan Nemanja Matic och Manchester United finner vi givetvis i José Mourinho. Mourinho har vid flertalet tillfällen uttryckt sin förkärlek för den långe mittfältaren. Han har kallat honom både gigant och geni. Det skräds inte med orden när Mourinho pratar om Matic. De båda parterna vet helt enkelt vad de får ut av varandra. En trygghet som fick Matic att lämna Chelsea för Manchester United.

Embed from Getty Images

Under tiden i Benfica befann sig en viss Victor Nilsson Lindelöf i B-laget, där svensken spelade tillsammans med lillebror Uros Matic under säsongen 2013/2014. Under Nemanjas period i Benfica spelade dock Victor aldrig i A-laget.

Bara dagar efter att Nemanja Matic återvände till Chelsea från Benfica tog Juan Mata helikoptern till Manchester och skrev på för United. En liknande situation var det även när Juan Mata värvades till Chelsea. Ett halvår tidigare hade Matic lämnat för Benfica. Uppenbarligen gjorde den veckan tillsammans under januari 2014 susen för vänskapen, eftersom Matic berättade att han ”givetvis” kände Juan Mata under intervjun med MUTV.

Embed from Getty Images

I övrigt har Matic givetvis mött Manchester United vid ett antal tillfällen som spelare i konkurrerande klubb. Dessutom har han spelat landslagsfotboll med både Nemanja Vidic och Zoran Tosic, två tidigare United-spelare. Vidic som Matic framhåller som en stor inspirationskälla med sitt fantastiska ledarskap.

Karriär

KolubaraMatcherMål
2005/06 [2]
2006/07 [2]
KosiceMatcherMål
2006/07 [1] [3]141
2007/08 [3]21 (5)1
2008/09 [3]292
2009/10 [3]0 (1)0
Totalt Kosice [1] [3]704
ChelseaMatcherMål
2009/100 (3)
VitesseMatcherMål
2010/1128 (1)2
BenficaMatcherMål
2011/1218 (12)1
2012/1343 (2)5
2013/14223
Totalt Benfica83 (14)9
ChelseaMatcherMål
2013/1417 (2)0
2014/1546 (3)3
2015/1635 (8)2
2016/1735 (5)2
Totalt Chelsea [4]133 (21)7
KlubblagMatcherMål
2006-2017 [1]35022
LandslagMatcherMål
Serbien29 (3)1
Serbien U21 [1]112

[1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
[2] Ingen uppgift om antal matcher.
[3] Endast ligamatcher.
[4] Inkluderar säsongen 2009/10.

Spelarkaraktär

Innan Jorge Jesus klev in i Nemanja Matic liv och förändrade hans sätt att spela fotboll på så huserade han främst som offensiv mittfältare (som tidigare nämnts). Det är dock som defensiv mittfältare han gjort sig ett namn i fotbollsvärlden. Han har helt enkelt gjort ytan mellan backlinjen och mittfältet till sin. Den där viktiga ytan som motståndarna gärna vill komma åt.

Varför kommer då Matic göra livet surt för alla offensiva bolltrillare i motståndarlagen kommande säsong? Som José Mourinho uttryckte det: han är ett geni. Han kan rollen utan och innan. Han har helt enkelt en spelförståelse utöver det vanliga. Lite som Michael Carrick.

Matics styrkor utöver spelförståelsen är många. Framförallt är han stor och stark. United får ytterligare en spelare som mäter 194 cm i strumplästen (Chris Smalling och Marouane Fellaini de två övriga). Nemanjas längd är givetvis ett vapen både offensivt och defensivt. Att han dessutom inte räds att lägga några fingrar emellan i duellspelet bidrar till att det kan göra rejält ont att möta honom.

Embed from Getty Images

Den här killen har en renodlad vänsterfot, han har alltid huvudet uppe och skaffar sig alltid tid med bollen. Han är en mycket bättre fotbollsspelare än vad folk ger honom cred för. Han är inte bara en sköld, det är vad han gör med bollen. Han kladdar inte med bollen eller försöker visa upp sig, han gör sina saker på det enkla sättet.
Jamie Redknapp om Matic, 2014.

När det gäller de fotbollstekniska kvaliteterna så besitter Matic en fin vänsterfot, som dels är vass i passningsspelet men som även kan avlossa kanoner från distans. Ser vi till de negativa med Matics egenskaper så är det framförallt rörligheten och snabbheten som saknas. Mot ett snabbare motstånd kan han bli aningen statisk i sin roll och komma snett in i duellspelet.

Sammantaget tror jag vi kan konstatera att José Mourinho vet vad han gett sig in på. Nemanja Matic kommer bidra rejält med sina egenskaper på fotbollsplan, framförallt defensivt. Han må ha haft en brokig fotbollskarriär, men nu har familjen Matics hemkäre pojke hittat hem – hem till Old Trafford.

*Artikeln har korrigerats i efterhand med detaljer om övergången till Benfica.


Källor:BBC, 2, Chelseafc.com, Daily Star, GuardianIndependent, Manutd.com, Sky Sports, 2, 3, Transfermarkt, Wikipedia