Juan Mata

Juan Mata blev Manchester Uniteds dyraste värvning någonsin när han hämtades från Chelsea i januari 2014.

Juan Mata föddes i spanska Burgos i april 1988 men han växte upp i Oviedo, där han inledde sin fotbollskarriär. Mata var 15 år gammal när han hämtades till Real Madrids akademi.

Efter fyra år i Madrid, varav ett som seniorspelare i Real Madrids b-lag värvades Mata till Valencia inför säsongen 2007/08. Speltiden var till en början sparsam men våren 2008 etablerade sig Mata som ordinarie i startelvan. Han krönte sin första säsong i Valencia med att göra ett av målen då Valencia vann spanska cupen via finalseger mot Getafe. Mata slog dessutom till med två mål mot Barcelona i semifinalen.

De följande tre säsongerna var Mata given i Valencias startelva. Han blev dessutom landslagsspelare och 2010 blev han världsmästare, även om speltiden i VM begränsades till ett inhopp i gruppspelet.

Inför säsongen 2011/12 värvades Mata till Chelsea. Det blev en omedelbar succé, han vann Champions League och FA-cupen under sin första säsong i England. Mata utsågs dessutom till årets spelare i Chelsea. Sommaren 2012 passade han på att vinna EM. Igen fick han nöja sig med ett ynka inhopp i mästerskapet, men han gjorde det mesta av det då han på sina tre minuter i finalen såg till att göra mål.

Andra säsongen i Chelsea gav en Europa League-triumf och återigen priset som årets spelare i Chelsea. Dessutom fick han en plats i säsongens lag i Premier League.

När José Mourinho tog över Chelsea inför säsongen 2013/14 tappade Mata emellertid status. Han gick från att vara lagets bästa spelare till att vara en spelare som inte ens platsade i startelvan. I januari 2014 såldes han så till Manchester United och blev då klubbens dyraste värvning någonsin.

Mata inledde bra i United men han kunde inte bromsa den negativa trenden under David Moyes. Under Louis van Gaals två säsonger som manager var Mata mestadels ordinarie. Han fick emellertid vanligen nöja sig med speltid på kanten, snarare än hans föredragna centrala position. Mata gjorde ett av målen när United vann med 2-1 mot Crystal Palace i FA-cupfinalen 2016.

Inför säsongen 2016/17 återförenades Mata med Mourinho, den här gången i United. Nu hade Mourinho större planer för Mata även om spanjoren inte fick lika mycket speltid som under Van Gaal. Han startade emellertid i båda säsongens finaler och medaljsamlingen utökades med en ligacupvinst och en ny Europa League-titel. Under Mourinhos andra säsong gränsade Mata till en ordinarie plats, även om han inte bidrog med mål och assists i samma takt som tidigare.

Säsongen 2018/19 fick Mata finna sig i att allt oftare vara utanför startelvan, en trend som höll i sig även när Ole Gunnar Solskjaer tog över som manager. Sommaren 2019 löpte hans kontrakt ut men efter många om och men blev det ett tvåårskontrakt och en fortsättning för Mata i United. Speltiden var emellertid fortsatt skral.

Säsongen 2020/21 fick han ännu mindre speltid och han spelade egentligen inte alls i de viktigaste matcherna. Ändå skrev han efter säsongen på för ytterligare en säsong i klubben.

Juan Mata gjorde sina första landskamper för Spaniens U16. Han hjälpte Spaniens U19 att vinna EM 2006.

Mata debuterade i a-landslaget våren 2009. Han blev världsmästare 2010, även om han bara fick speltid i en gruppspelsmatch.

Då spelade han en betydligt större roll när Spanien vann U21-EM 2011. Mata utsågs till turneringens bästa spelare.

Medaljsamlingen fortsatte 2012, då Mata blev Europamästare. Han gjorde mål som inhoppare i finalen, men det var hans enda speltid i turneringen.

Mata representerade sedan Spanien i OS 2012 och han spelade sin andra VM-turnering 2014. Han fick en del speltid i kvalet till EM 2016 men fick inte plats i den slutliga truppen.

Totalt gjorde Mata 10 mål på 41 landskamper för Spanien.

Spelarkaraktär

Juan Mata spelar helst som nummer 10 men kan också användas som central mittfältare och med en utgångsposition på kanten. I United har han primärt spelat på högerkanten. Mata är en fantastisk passningsspelare och tillhör världstoppen när det gäller frisparkar. Han är intelligent och tekniskt skicklig. Mata bidrar också med många mål och assist. Han är dock liten och rätt långsam, svag defensivt.

Rekommenderad läsning

 • Frågeask: Våra åsikter om Juan Matas förlängda kontrakt

  Frågeask: Våra åsikter om Juan Matas förlängda kontrakt
  mu_oldtrafford_ne

 • Frågeask: Han borde inte fått förlängt sist heller

  Frågeask: Han borde inte fått förlängt sist heller

Senaste artiklarna om Juan Mata

 • En meningslös poäng

  En meningslös poäng

 • Två lagdelar som underpresterat grovt

  Två lagdelar som underpresterat grovt

 • Inget bestämt om helgens match / Mata vinner pris / United i slagläge om Haaland?

  Inget bestämt om helgens match / Mata vinner pris / United i slagläge om Haaland?

 • Turbulens i damlaget; Solskjaer om sommarens business; Ny klubb för Puigmal

  Turbulens i damlaget; Solskjaer om sommarens business; Ny klubb för Puigmal

 • Fokus på välgörenhet; Styrelsemöte hos damlaget; Chong till Birmingham?

  Fokus på välgörenhet; Styrelsemöte hos damlaget; Chong till Birmingham?

 • Frågeask: Han borde inte fått förlängt sist heller

  Frågeask: Han borde inte fått förlängt sist heller

Biografin uppdaterad i juli 2021 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.