Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Våra åsikter om Juan Matas förlängda kontrakt

West Ham United v Manchester United - Premier League

Sent omsider har Juan Mata skrivit på ett nytt kontrakt med Manchester United. Ett kontrakt på 2+1 år fick han, vilket förvånade många med tanke på Matas ålder. I den här frågeasken ger vi våra åsikter om den spanske mittfältaren.

Det blev ett nytt kontrakt för Juan Mata. Dina spontana tankar om det?

Elias Hallström: Vart är den här klubben på väg egentligen? Det ena idiotiska beslutet överträffar hela tiden det andra och i och med att man inte heller agerar på transfermarknaden framstår den här klubben bara mer och mer som skämt för varje dag som går. Men med detta sagt lägger jag givetvis ingen skugga över Mata.

Marcus Beijar: Sett till att han inte släpptes samtidigt som Valencia och Herrera så var det ju rimligt att så skulle ske. Jag är dock inte överdrivet förtjust. Det är ett tecken på att United inte tror sig komma att få in tunga namn på mitten i sommar, på annat sätt kan man inte se det.

Adam Fröberg: Njaaee. Först och främst vill jag klargöra att jag gillar Mata starkt både som person och den spelare som han framförallt har varit. Men med vetskapen hur vår klubbledningen fungerar för tillfället gör detta mig mer oroad än road, om man säger så. Gör detta att vi droppar vissa potentiella nyförvärv? Troligen. På pluskontot hittar vi en viktig spelare/person i omklädningsrummet och för de yngre lirarna i truppen.

Mikael Österdahl: Att det är ytterligare ett tecken på att Manchester United är en fotbollsklubb som rör sig i fel riktning. Vi fortsätter kasta långtidskontrakt över medelmåttor medan vi har svårt att behålla spelarna vi vill behålla. Snacket om att han skulle vara en bra förebild för de unga ger jag heller inte mycket för, det skulle vara så mycket bättre för de unga om de istället fick dela på speltiden som Mata tar.

Gustav Brinck-Larsen: Varför? Varför, varför, varför, varför? Jag älskar Mata, men han är inte en spelare United behöver just nu.

Mata är 31, men fick ändå ett kontrakt på 2+1 år. Hur rimligt är det?

Elias Hallström: Orimligt med tanke på var United står i dagsläget. Vill man tillbaka och slåss i toppen igen så sänder inte det här beslutet rätt signaler precis. Att Mata dessutom inte är ordinarie gör frågetecknet ännu större.

Marcus Beijar: Sett till den gamla filosofin om att man i United var försiktiga med att ge mer än ett år i gången åt spelare över 30 är det ju en avvikelse. Nu har ju klubben frångått den tidigare, men just i detta fall hade de gärna fått hålla det. Jag tycker inte Mata ska ha förlängt alls, så därför är jag väldigt skeptisk.

Adam Fröberg: Totalt orimligt. Det hade gott och väl räckt med 1+1, om det nu skulle ske en förlängning över huvud taget.

Mikael Österdahl: Det är inte rimligt någonstans. Nu höjde han sig förvisso ett litet snäpp den gångna säsongen men det är uppenbart att den långsiktiga formkurvan stadigt pekar nedåt. Att Mata blev vinnaren i förhandlingarna är uppenbart och det är igen ett dåligt tecken för United.

Gustav Brinck-Larsen: Ytterligare ett mysterium. Ja, United vill ha honom som ambassadör efter karriären, men ett år i taget kunde ju räckt ändå.

Vad är din generella åsikt om Mata som fotbollsspelare?

Elias Hallström: En spelare med otrolig intelligens och mjuka fötter. Tycker han har relativt god arbetsmoral också, men tappar tyvärr väldigt mycket på grund av sin bristande fysik. Är numera en sorts light-version av Bernardo Silva och David Silva.

Marcus Beijar: En Mata modell Chelsea är en Mata för alla lag i ligan. En Mata modell 2019 är inte en spelare för ett topp 4-lag, och det är ju där United måste sikta på att vara. Han är i sina bästa stunder en okej släpande forward. Han är dock inte snabb eller bra nog för en ytterposition där han alltsom oftast hamnat.

Adam Fröberg: Att han har varit en otroligt bra spelare, men att han nu blivit både en aning för långsam och en aning för dålig för den typen av fotboll som vi verkar/borde sträva efter.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Att han numer som bäst är medelmåttig. Han gör sällan något anmärkningsvärt dåligt men han har också, någon enstaka frispark undantaget, slutat göra saker som är minnesvärda i positiv bemärkelse. Det kanske största problemet med Mata är nog ändå att han inte orkar springa i en hel match.

Gustav Brinck-Larsen: Magisk vänsterfot, men alldeles för långsam och allt görs i lite för lågt tempo tyvärr. Borde omskolat sig till renodlad central mittfältare för 3-4 år sedan, då hade han fortfarande kunnat hålla nån klass.

Det gamla kontraktet gick ut siste juni. Säger det något att United och Mata kommer överens så här sent?

Elias Hallström: Säger det mesta om att man inte vet vad man sysslar med eller vad man har för ambitioner. Känslan säger att United har gjort allt i sin makt för att få behålla Mata med tanke på att det dragit ut såpass på tiden. Det är ett mysterium.

Marcus Beijar: Ja, det gör det ju. Som jag svarade inledningsvis så kommer United inte att kunna locka till sig de där riktiga toppnamnen och då får man nöja sig med vad som står till buds. Bland annat Mata. Hade United haft situationen på marknaden bättre under kontroll hade de släppt Mata.

Adam Fröberg: Ja, men troligen bara att Mata själv haft andra erbjudanden som han velat ta ställning till ordentligt först. Känslan är, tyvärr, att klubben velat förlänga med honom hela tiden.

Mikael Österdahl: Det berättar att klubben inte var desperat att behålla honom och att Mata hade packat sin väska om en grönare gräsmatta hade erbjudits någon annanstans. Det är ett äktenskap mellan en klubb och en spelare som båda drömmer om något bättre men i slutändan tvingas acceptera sin nya verklighet som medelmåttig.

Gustav Brinck-Larsen: Att detta inte varit första prioritet för någon part, men ingen annan klubb ville ha Mata och United har ingen vettig ledning.

På 29 matcher valde Solskjaer att starta Mata 11 gånger och byta in honom 3. Vill norrmannen egentligen behålla Mata, eller är förlängningen något som kommer från Woodward?

Elias Hallström: Med tanke på den fotboll som Solskjaer tycks förespråka känns det osannolikt att Mata ingår i hans planer. Det här beslutet kommer tvivelsutan från högre ort, med tanke på hur obegåvat det är.

Marcus Beijar: Jag tror inte Solskjaer vill behålla honom, men han inser troligen att han måste.

Adam Fröberg: Jag tror att det mestadels kommer från Solskjaer faktiskt. Känslan är att han vill dra nytta av spanjorens rutin och professionalism. Jag tror inte att det betyder att han kommer vara ett frekvent namn i startelvan för det dock.

Mikael Österdahl: Solskjaer och Mata har givetvis pratat med varandra. Om managern inte ville behålla spelaren skulle spelaren aldrig ha skrivit på. Om det här på något sätt skedde mot Solskjaers vilja ser jag det som uteslutet att han lyckas som manager i United.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är övertygad om att Solskjaer inte ens nästan vill ha kvar fotbollsspelaren Juan Mata, men eftersom Woodward inte kommer ge honom de värvningar han behöver så får han nöja sig med att ha kvar spelare som Mata för att ha huvuden att stoppa in.

Sett till hur Solskjaer oftast ställt upp, 4-3-3 med ett defensivt ankare på mittfältet, vilken är Matas bästa position?

Elias Hallström: Han hör inte hemma någonstans i en sådan formation. Spelar han på yttern förlorar vi fart, och spelar han i ett tremannamittfält tappar vi fysik. Finns egentligen bara en roll för Mata på en fotbollsplan och det är som nummer tio. Där kan det hända grejer, men tyvärr alldeles för sällan.

Marcus Beijar: Om han ska spela i ett 4-3-3 och om vi antar att det spelas med ett defensivt ankare, då ska han spela som en av två offensiva mittfältare, inte som ytter.

Embed from Getty Images

Adam Fröberg: Som offensiv mittfältare centralt i banan, utan tvekan. Han ska ha så lite defensivt ansvar som möjligt och istället söka sig till halvytorna mellan motståndarnas mittfält och backlinje för att sedan operera därifrån.

Mikael Österdahl: På läktaren! Åtminstone skulle det vara bäst för United om Mata satt där. Ska vi tvunget ha Mata på planen gör han nog minst skada som högerytter. I ett mer passningsorienterat lag i en långsammare liga skulle han nog kunna göra ett hyggligt jobb även på en av de två offensivare mittfältspositionerna.

Gustav Brinck-Larsen: I det systemet finns ingen vettig position för Mata. Som sagt så borde han omskolat sig till central mittfältare för fler år sedan, men eftersom det inte skett så har han ingen naturlig position i det spelsystemet. Som det är just nu kan han bara spela tia, och det använder Solskjaer ganska sällan.