Jesse Lingard

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Jesse Lingard är en produkt ur Manchester Uniteds akademi som etablerade sig i a-laget säsongen 2015/16. Han är mest känd för att han avgjorde FA-cupfinalen 2016.

Det såg länge ut som att Lingard aldrig skulle få chansen i Uniteds a-lag. Han hade lånesejourer i Leicester, Birmingham och Brighton utan att egentligen vara nära speltid i United.

Lingard, som är född i Warrington utanför Manchester, blev Unitedspelare redan vid sju års ålder och tog sig sedan sakta uppåt i hierarkin. Kortväxt fick han ofta finna sig i att spela med yngre spelare. Klubben såg dock något i honom.

Till mångas förvåning fick Lingard chansen från start i Louis van Gaals första match som manager, mot Swansea i augusti 2014. Lingard blev dock skadad redan i första halvlek och tvingades till några månaders rehabilitering. När Lingard var tillbaka i spel var det långt till en plats i a-laget och han blev utlånad till Derby.

Under säsongen 2015/16 etablerade sig Lingard så i a-laget och han fick rikligt med speltid. Han avslutade sin första riktiga säsong i Uniteds a-lag med att avgöra FA-cupfinalen.

Även under José Mourinhos första säsong samlade Lingard på sig en hel del speltid. De personliga höjdpunkterna var målen i Community Shield och i ligacupfinalen.

Säsongen 2017/18 gick Lingard från klarhet till klarhet. Med 13 fullträffar mer än dubblade han sin målproduktion som Unitedspelare och han fick som regel chansen från start i de viktigaste matcherna.

Därefter följde en svagare säsong från Lingard. De svagare prestationerna fortsatte säsongen 2019/20 och säsongen blev begränsad.

Jesse Lingard fick ytterst sparsamt med speltid i de yngre engelska ungdomslandslagen. Det var först i U21-landslaget som han fick någon speltid att tala om. Han slog sig sedan in i a-landslaget hösten 2016. Sommaren 2018 var han ordinarie när England slutade fyra i VM.

Spelarkaraktär

Lingard spelar framför allt som offensiv mittfältare, där han kan användas på båda kanterna och centralt. Han är snabb, löpvillig och spelintelligent. Lingard är dock valpig i sin spelstil, ineffektiv och han tenderar att göra enkla misstag. Han har en förmåga att dyka upp med viktiga mål i stora matcher.

Senaste artiklarna om Jesse Lingard

 • Shaw skadad; Galbraith ut i januari?; Deschamps försvarar Pogba

  Shaw skadad; Galbraith ut i januari?; Deschamps försvarar Pogba

 • Hål i kassakistan; Porto intresserade av Lingard; Upprört hos Romeros

  Hål i kassakistan; Porto intresserade av Lingard; Upprört hos Romeros
  mu_oldtrafford_ne

 • Transfersnack; Praktikaliteter; Fem byten i Europa

  Transfersnack; Praktikaliteter; Fem byten i Europa
  mu_oldtrafford_ne

 • Lindelöf får kritik; Publik dröjer; Mengi uppgraderad till A-laget

  Lindelöf får kritik; Publik dröjer; Mengi uppgraderad till A-laget
  mu_oldtrafford_ne

 • Telles vill lämna; Publik från 1 oktober pausas; Ousmane Dembele aktuell?

  Telles vill lämna; Publik från 1 oktober pausas; Ousmane Dembele aktuell?
  mu_oldtrafford_ne

 • Telles ett fortsatt hett spår; Lingard ersätter Alli?; Solskjaer litar på mittbackarna

  Telles ett fortsatt hett spår; Lingard ersätter Alli?; Solskjaer litar på mittbackarna
  mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i september 2020 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2020 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS