Jesse Lingard

Jesse Lingard är en produkt ur Manchester Uniteds akademi som etablerade sig i a-laget säsongen 2015/16. Han är mest känd för att han avgjorde FA-cupfinalen 2016.

Det såg länge ut som att Lingard aldrig skulle få chansen i Uniteds a-lag. Han hade lånesejourer i Leicester, Birmingham och Brighton utan att egentligen vara nära speltid i United.

Lingard, som är född i Warrington utanför Manchester, blev Unitedspelare redan vid sju års ålder och tog sig sedan sakta uppåt i hierarkin. Kortväxt fick han ofta finna sig i att spela med yngre spelare. Klubben såg dock något i honom.

Till mångas förvåning fick Lingard chansen från start i Louis van Gaals första match som manager, mot Swansea i augusti 2014. Lingard blev dock skadad redan i första halvlek och tvingades till några månaders rehabilitering. När Lingard var tillbaka i spel var det långt till en plats i a-laget och han blev utlånad till Derby.

Under säsongen 2015/16 etablerade sig Lingard så i a-laget och han fick rikligt med speltid. Han avslutade sin första riktiga säsong i Uniteds a-lag med att avgöra FA-cupfinalen.

Även under José Mourinhos första säsong samlade Lingard på sig en hel del speltid. De personliga höjdpunkterna var målen i Community Shield och i ligacupfinalen.

Säsongen 2017/18 gick Lingard från klarhet till klarhet. Med 13 fullträffar mer än dubblade han sin målproduktion som Unitedspelare och han fick som regel chansen från start i de viktigaste matcherna.

Därefter följde en svagare säsong från Lingard. De svagare prestationerna fortsatte säsongen 2019/20 och säsongen blev begränsad.

Under höstsäsongen 2020 fick Lingard ännu mindre speltid och i januari 2021 blev han utlånad till West Ham för återstoden av säsongen. Lingard gjorde succé i West Ham och bidrog med 9 mål och 4 assists på 16 ligamatcher.

Jesse Lingard fick ytterst sparsamt med speltid i de yngre engelska ungdomslandslagen. Det var först i U21-landslaget som han fick någon speltid att tala om. Han slog sig sedan in i a-landslaget hösten 2016. Sommaren 2018 var han ordinarie när England slutade fyra i VM.

Spelarkaraktär

Lingard spelar framför allt som offensiv mittfältare, där han kan användas på båda kanterna och centralt. Han är snabb, löpvillig och spelintelligent. Lingard är dock valpig i sin spelstil, ineffektiv och han tenderar att göra enkla misstag. Han har en förmåga att dyka upp med viktiga mål i stora matcher.

Rekommenderad läsning

 • Frågeask: Främst bra för spelaren

  Frågeask: Främst bra för spelaren

Senaste artiklarna om Jesse Lingard

 • Rashford vill stanna – hoppas på nystart / Glazers: "Har alltid spenderat pengar"

  Rashford vill stanna – hoppas på nystart / Glazers: "Har alltid spenderat pengar"

 • Nytt CL-format / Avslutar jakten på Lingard / Finanschef lämnar

  Nytt CL-format / Avslutar jakten på Lingard / Finanschef lämnar

 • Flera lag intresserade av Lingard / Ronaldo nominerad

  Flera lag intresserade av Lingard / Ronaldo nominerad

 • Månadens spelare utsedd / Lingard till Serie A?

  Månadens spelare utsedd / Lingard till Serie A?

 • Fifa stänger av ryska klubbar / Lingard och Cavani på väg bort

  Fifa stänger av ryska klubbar / Lingard och Cavani på väg bort

 • Lingard och Cavani tillbaka / Telles och Fred har covid / Greenwood dumpad av Nike

  Lingard och Cavani tillbaka / Telles och Fred har covid / Greenwood dumpad av Nike

Biografin uppdaterad i juli 2021 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.