Jesse Lingard

Jesse Lingard, en produkt ur klubbens akademi, gjorde 35 mål på 232 matcher för Manchester United, från 2014 till 2022. Hans höjdpunkt som Unitedspelare var då han avgjorde FA-cupfinalen 2016. Lingard vann även Ligacupen och Europa League under tiden i klubben.

Det såg länge ut som att Lingard aldrig skulle få chansen i Uniteds a-lag. Han hade lånesejourer i Leicester, Birmingham och Brighton utan att egentligen vara nära speltid i United.

Lingard, som är född i Warrington utanför Manchester, blev Unitedspelare redan vid sju års ålder och tog sig sedan sakta uppåt i hierarkin. Kortväxt fick han ofta finna sig i att spela med yngre spelare. Klubben såg dock något i honom.

Till mångas förvåning fick Lingard chansen från start i Louis van Gaals första match som manager, mot Swansea i augusti 2014. Lingard blev dock skadad redan i första halvlek och tvingades till några månaders rehabilitering. När Lingard var tillbaka i spel var det långt till en plats i a-laget och han blev utlånad till Derby.

Under säsongen 2015/16 etablerade sig Lingard så i a-laget och han fick rikligt med speltid. Han avslutade sin första riktiga säsong i Uniteds a-lag med att avgöra FA-cupfinalen.

Även under José Mourinhos första säsong samlade Lingard på sig en hel del speltid. De personliga höjdpunkterna var målen i Community Shield och i Ligacupfinalen.

Säsongen 2017/18 gick Lingard från klarhet till klarhet. Med 13 fullträffar mer än dubblade han sin målproduktion som Unitedspelare och han fick som regel chansen från start i de viktigaste matcherna.

Därefter följde en svagare säsong från Lingard. De svagare prestationerna fortsatte säsongen 2019/20 och säsongen blev begränsad.

Under höstsäsongen 2020 fick Lingard ännu mindre speltid och i januari 2021 blev han utlånad till West Ham för återstoden av säsongen. Lingard gjorde succé i West Ham och bidrog med 9 mål och 4 assists på 16 ligamatcher. Tillbaka i United kunde han inte bygga vidare på framgången från West Ham och speltiden blev ytterst begränsad säsongen 2021/22, som blev hans sista som Unitedspelare.

Sommaren 2022 lämnar Lingard United på fri transfer. Han skrev sedan på för Nottingham Forest.

Jesse Lingard fick ytterst sparsamt med speltid i de yngre engelska ungdomslandslagen. Det var först i U21-landslaget som han fick någon speltid att tala om. Han slog sig sedan in i a-landslaget hösten 2016. Sommaren 2018 var han ordinarie när England slutade fyra i VM.

Kuriosa: Lingard är kusin till Gabby George (damlagsspelare).

Spelarkaraktär

Lingard spelar framför allt som offensiv mittfältare, där han kan användas på båda kanterna och centralt. Han är snabb, löpvillig och spelintelligent. Lingard är dock valpig i sin spelstil, ineffektiv och han tenderar att göra enkla misstag. Han har en förmåga att dyka upp med viktiga mål i stora matcher.

Rekommenderad läsning

 • De har förmodligen stått i vägen för yngre talanger i onödan

  De har förmodligen stått i vägen för yngre talanger i onödan

 • Frågeask: Främst bra för spelaren

  Frågeask: Främst bra för spelaren

 • Jesse Lingard lämnar Manchester United

  Jesse Lingard lämnar Manchester United

Senaste artiklarna om Jesse Lingard

 • Finalångest och tudelad längtan

  Finalångest och tudelad längtan

 • Ten Hag vill ha in en anfallare / Ingen Gakpo / Datum bekräftat

  Ten Hag vill ha in en anfallare / Ingen Gakpo / Datum bekräftat

 • Ten Hag om lagbygget / Lingard till Forest / Martial i värmen

  Ten Hag om lagbygget / Lingard till Forest / Martial i värmen

 • Elva spelare friställda, men tolv lämnar

  Elva spelare friställda, men tolv lämnar

 • De har förmodligen stått i vägen för yngre talanger i onödan

  De har förmodligen stått i vägen för yngre talanger i onödan

 • En av dem som kunde ha hedern i behåll

  En av dem som kunde ha hedern i behåll

Biografin uppdaterad i juli 2022 (uppdateras på säsongsbasis).