Jesse Lingard

Jesse Lingard är en produkt ur Manchester Uniteds akademi som etablerade sig i a-laget säsongen 2015/16. Han är mest känd för att han avgjorde FA-cupfinalen 2016.

Det såg länge ut som att Lingard aldrig skulle få chansen i Uniteds a-lag. Han hade lånesejourer i Leicester, Birmingham och Brighton utan att egentligen vara nära speltid i United.

Lingard, som är född i Warrington utanför Manchester, blev Unitedspelare redan vid sju års ålder och tog sig sedan sakta uppåt i hierarkin. Kortväxt fick han ofta finna sig i att spela med yngre spelare. Klubben såg dock något i honom.

Till mångas förvåning fick Lingard chansen från start i Louis van Gaals första match som manager, mot Swansea i augusti 2014. Lingard blev dock skadad redan i första halvlek och tvingades till några månaders rehabilitering. När Lingard var tillbaka i spel var det långt till en plats i a-laget och han blev utlånad till Derby.

Under säsongen 2015/16 etablerade sig Lingard så i a-laget och han fick rikligt med speltid. Han avslutade sin första riktiga säsong i Uniteds a-lag med att avgöra FA-cupfinalen.

Även under José Mourinhos första säsong samlade Lingard på sig en hel del speltid. De personliga höjdpunkterna var målen i Community Shield och i ligacupfinalen.

Säsongen 2017/18 gick Lingard från klarhet till klarhet. Med 13 fullträffar mer än dubblade han sin målproduktion som Unitedspelare och han fick som regel chansen från start i de viktigaste matcherna.

Därefter följde en svagare säsong från Lingard. De svagare prestationerna fortsatte säsongen 2019/20 och säsongen blev begränsad.

Under höstsäsongen 2020 fick Lingard ännu mindre speltid och i januari 2021 blev han utlånad till West Ham för återstoden av säsongen. Lingard gjorde succé i West Ham och bidrog med 9 mål och 4 assists på 16 ligamatcher.

Jesse Lingard fick ytterst sparsamt med speltid i de yngre engelska ungdomslandslagen. Det var först i U21-landslaget som han fick någon speltid att tala om. Han slog sig sedan in i a-landslaget hösten 2016. Sommaren 2018 var han ordinarie när England slutade fyra i VM.

Spelarkaraktär

Lingard spelar framför allt som offensiv mittfältare, där han kan användas på båda kanterna och centralt. Han är snabb, löpvillig och spelintelligent. Lingard är dock valpig i sin spelstil, ineffektiv och han tenderar att göra enkla misstag. Han har en förmåga att dyka upp med viktiga mål i stora matcher.

Rekommenderad läsning

 • Frågeask: Främst bra för spelaren

  Frågeask: Främst bra för spelaren

Senaste artiklarna om Jesse Lingard

 • Jones i stor intervju om skador och kritik / Kessie på Uniteds radar?

  Jones i stor intervju om skador och kritik / Kessie på Uniteds radar?

 • Straffräddning på tilläggstid ger högst betyg i laget

  Straffräddning på tilläggstid ger högst betyg i laget

 • De Gea räddade segern efter Lingards sena ledningsmål

  De Gea räddade segern efter Lingards sena ledningsmål

 • Bottenbetyg till Wan-Bissaka och Lingard

  Bottenbetyg till Wan-Bissaka och Lingard

 • Enkla uppgifter kan mardrömslika

  Enkla uppgifter kan mardrömslika

 • Ronaldo tvåmålsskytt i återkomsten

  Ronaldo tvåmålsskytt i återkomsten

Biografin uppdaterad i juli 2021 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.