Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
En start att bygga vidare på

Att tre tänkta matcher blev två är förstås oerhört tråkigt. Vi kan emellertid glädja oss åt att Manchester Uniteds damlag har inlett säsongen i stor stil.

United körde över Reading (4-0) i premiären men borta mot West Ham blev det betydligt tuffare. I slutändan var United ändå det starkaste laget och efter två omgångar är vi tvåa i tabellen, på sämre målskillnad än Arsenal (6-0 mot 8-0).

Det går alltid att göra saker bättre men det finns nog ingen Unitedsupporter som inte hade accepterat den här starten på förhand.

Månadens matcher

Sämre mittfält men bättre balans

Att United tappade Jackie Groenen till Paris Saint-Germain har försvagat vårt mittfält. Om det råder ingen tvekan. En positiv bieffekt är emellertid att Marc Skinner tycks ha ramlat in i ett bättre balanserat mittfält.

Förra säsongen kamperade Katie Zelem vanligen ihop med Groenen. Nu spelar Zelem istället bredvid Ladd. Fördelen med det är att Ladd i större utsträckning än Groenen kan maskera Zelems svagheter. Zelem har varit bra under säsongsinledningen och får nu primärt koncentrera sig på det hon är bra på.

Vi är många som tycker att Skinner övervärderar sin lagkapten. I Skinners lagbygge är Zelem den tydligaste nyckelspelaren. Hon spelar i stort sett varenda minut i varenda match. Det alla torde vara överens om är att Zelem har en fantastisk högerfot. Under säsongsinledningen har hon fått använda den i större utsträckning och hon har varit involverad i färre fysiska dueller.

(Sen tror ju jag att Ladd och Groenen skulle ha varit ett ännu bättre mittfält, men det är en annan diskussion.)

Samma startelva, samma byten

I de två inledande matcherna valde Skinner följande startelva:

Mary Earps
Ona Batllle, Maya Le Tissier, Millie Turner, Hannah Blundell
Katie Zelem, Hayley Ladd
Lucía García, Ella Toone, Leah Galton
Alessia Russo

Men han nöjer sig inte med att köra samma startelva. Han gör även samma byten. Adriana Leon, Martha Thomas, Jade Moore och Nikita Parris har två inhopp var medan García, Russo, Toone och Galton har blivit utbytta två gånger vardera.

Enda förändringen från Reading till West Ham var att Skinner nöjde sig med fyra byten i London, varför Vilde Bøe Risa blev kvar på bänken då medan Ladd spelade hela matchen.

Nu kommer Skinner givetvis förändra mer efter hand. Men det ger oss en bra bild av hur det kommer att se ut den här säsongen.

Publiken börjar hitta till damfotbollen

Den engelska EM-succén har gjort avtryck på ligafotbollen, där det för närvarande slås publikrekord i var och varannan match. Matcherna i omgång 2 sågs av 89.381 åskådare, vilket är nytt rekord för en omgång i Women’s Super League.

Det är primärt matcher på herrlagens arenor som drar upp publiksiffrorna. Men även på damlagens ordinarie arenor går att skönja ett lyft, vilket är viktigare på sikt.

I premiären mot Reading noterades den högsta publiksiffran för en Unitedmatch på Leigh Sports Village (5315). Bortamatchen mot West Ham lockade 2104 åskådare, med marginal den bästa publiksiffran vi har haft mot West Ham i London.

Månadens spelare: Maya Le Tissier

Maya Le Tissier stal rubrikerna då hon gjorde två mål mot Reading i premiären. Det är emellertid inte för sitt målskytte som United värvade Le Tissier från Brighton. Även om vi bortser från de två målen har Le Tissier imponerat enormt under säsongens två första matcher.

Den unga försvararen spelar med ett oerhört lugn. Varken Reading eller West Ham satte Unitedförsvaret på något större prov men när Le Tissier behövde försvara gjorde hon det med bravur.

Allra mest imponerar hon med bollen. Framför allt är hennes långpassningar ett vapen för United. Det föranledde två mål mot West Ham, även om det första blev bortdömt för offside (mycket tveksamt).

Det är värt att notera att Le Tissier, åtminstone inledningsvis, har bänkat Aïssatou Tounkara. Jag kan fortfarande se framför mig att Le Tissier i tuffare matcher får flytta ut på kanten, för att ge ytterligare stadga till försvarsspelet. Hannah Blundell är bra offensivt men hennes försvarsarbete lämnar ofta en hel del att önska.

Jag blir förvånad om inte Le Tissier är med i den engelska VM-truppen nästa sommar, även om förbundskapten Sarina Wiegman tycks vara allergisk mot förändringar.

Främsta utmanare: Den här gången kan vi räkna upp många…

  • Vi har haft två nyförvärv i startelvan och precis som Le Tissier har Lucía García imponerat stort. Hon kommer att bli en stor tillgång till United.
  • García har bildat högerkant med Ona Batlle. Att Batlle är en av Uniteds bästa spelare har vi vant oss vid. Mot West Ham tycker jag att hon var klart bästa Unitedspelare och hon var mycket bra även i premiären. Batlle har bidragit med assist i båda matcherna.
  • Millie Turner är tillbaka i spel efter lång skadefrånvaro och här kan det uttjatade uttrycket “som ett nyförvärv” verkligen användas. Turner var otroligt saknad och det är ingen slump att hennes återkomst medförde två hållna nollor.
  • Avslutningsvis vill jag uppmärksamma mittfältsduon Katie Zelem och Hayley Ladd som har skött sina uppgifter mycket bra. Ladd vinner boll och Zelem fördelar den.

Höjdpunkter

United – Reading:

West Ham – United:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik