Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Arsenal - Manchester United
Hundraprocentiga tabellettan på bortaplan

Efter fadäsen mot Chelsea ska Manchester Uniteds damlag imorgon kväll ta nya tag mot serieledaren Arsenal på bortaplan. Om det var tufft mot Chelsea så blir det inte lättare nu, då Arsenal har en 14 matcher lång segersvit i ligan (avslutningen förra säsongen inkluderad). United är trea i tabellen, med fem vinster på sex matcher.

Med storbesök har Arsenal flyttat matchen till Arsenal Stadium och de senaste rapporterna säger att fler än 35.000 biljetter har sålts.

Det är avspark imorgon klockan 18.30. Matchen visas på V Sport Premium och Viaplay.

Läget i laget

Ona Batlle och Lucía García missade matchen mot Chelsea men de båda spanjorskorna är tillgängliga nu. Det lämnar Aoife Mannion ensam på skadelistan. Mannion är efter sin knäskada tillbaka i lättare träning med laget men förväntas inte vara tillbaka i spel förrän efter nyår.

Efter Chelsea följde, förstås, ett landslagsuppehåll. Så uppladdningen inför matchen har inte varit optimal för de båda lagen.

Landslagsuppehållet och hjärnskakningen dessförinnan betyder att Batlle inte har spelat match på en månad. Jag förutsätter ändå att hon går in i startelvan nu. Hon är så bra att något annat skulle vara konstigt. Det betyder i så fall att Hannah Blundell flyttar över som vänsterback och att det blir bänken för Maria Thorisdottir.

Efter en bra start på säsongen var Millie Turner dålig mot Chelsea. Det går att argumentera för att Aïssatou Tounkara borde få en chans i mittförsvaret, men jag kan inte tänka mig att Marc Skinner gör ett sådant byte inför Arsenal borta. Maya Le Tissier landslagsdebuterade i veckan och är given i backlinjen.

Mittfältet består av Hayley Ladd och Katie Zelem bakom Ella Toone. Jag tvivlar på att Skinner ens har övervägt någon annan konstellation.

Med García ute senast utgjordes anfallet av Nikita Parris, Alessia Russo och Leah Galton. Även om García inledde säsongen bra gissar jag att anfallstrion får förnyat förtroende. Parris är den som ligger närmast till hands att petas men hon är i bra form.

Kort om Arsenal

Arsenal toppar ligan med sex vinster på sex matcher och den löjliga målskillnaden 18-1. Det insläppta målet kom mot West Ham i slutet av oktober och avslutade en svit på 13 ligamatcher utan insläppt mål. De har nu 14 raka vinster i ligan och 18 raka utan förlust.

Arsenal imponerar inte bara i ligan utan körde i Champions League över Lyon med 5-1 på bortaplan för en månad sedan.

Ja, de är helt enkelt väldigt bra Arsenal, under ledning av den svenska tränaren Jonas Eidevall. Lagets ambition måste vara att vinna ligan och de går givetvis in i morgondagens match som favorit.

Vivianne Miedema är en av damfotbollens bästa spelare men hon har matchats försiktigt den här säsongen. Hon stod över Arsenals senaste match och de efterföljande landskamperna. När Miedema inte spelar är det svenska Stina Blackstenius som leder anfallet. Svenskt har Arsenal också i form av Lina Hurtig, men hon används primärt som inhoppare.

Beth Mead har hamnat i blåsväder efter ett ignorant uttalande om bristen på mångfald i den engelska damfotbollen. På planen är hon den som driver Arsenals offensiv.

Den fina defensiva statistiken till trots så ska det inte vara omöjligt att skada Arsenal. Det ordinarie mittbacksparet Leah Williamson och Rafelle har varit ute på grund av skador sedan slutet av september.

Tidigare möten

Av de tre dominanterna – Arsenal, Chelsea och Manchester City – i den engelska damfotbollen är det Arsenal som United har gjort bäst resultat mot. De två senaste säsongerna har lagen två vinster var och en oavgjord match i liga och cup.

I januari vann United med 1-0 i London i Ligacupen, sedan Alessia Russo blivit matchhjälte (toppbilden). Några veckor senare slutade ligamatchen i London 1-1, även då med Russo som Uniteds målskytt. Bortaplan till trots var det United som var besvikna då. Arsenal var nämligen reducerat till tio spelare efter en utvisning (ja, även på damsidan fuskar Arsenal) då de kontrade in kvitteringen.

Arsenal – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 19 november
Avspark: 18.30
Teve: V Sport Premium/Viaplay