Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Aston Villa
Publikrekord väntas när Old Trafford öppnas för damlaget

Old Trafford är imorgon skådeplats när Manchester Uniteds damlag tar emot Aston Villa i Women’s Super League. Det blir en tuff uppgift för United, för närvarande ligatrea, då Villa gör en utmärkt säsong och parkerar på femteplatsen i tabellen.

Idag aviserades om fler än 36.000 sålda biljetter till matchen. Det borgar för nytt publikrekord på hemmaplan för Uniteds damlag. Samtidigt kan inte undertecknad slita sig ifrån känslan att United med bättre marknadsföring kunde ha sålt betydligt fler biljetter.

Matchen har avspark imorgon klockan 13.30. Den visas i Sverige på Viaplay och V Sport Premium.

Läget i laget

Den engelska damfotbollen gör det onekligen inte lätt för sig. Efter Uniteds fantastiska seger mot Arsenal väntade ett nytt uppehåll för damlaget. Det betyder att morgondagens match blir blott den andra på fyra veckor för United. Så går det förstås inte att bedriva professionell fotbollsverksamhet.

Den här gången berodde uppehållet på att United var spellediga i Ligacupen, på grund av ett udda antal lag i gruppen.

United kompenserade med att spela en match bakom stängda dörrar (inga rapporter om motstånd eller resultat).

Uppehållet kom verkligen olägligt för United, då chansen att bygga momentum försvann. Förhoppningsvis kan United ändå rida vidare på prestationen mot Arsenal.

Marc Skinner höll presskonferens redan i tisdags och rapporterade då om en skadefri trupp, där bara långtidsskadade Aoife Mannion är indisponibel (hon är tillbaka i modifierad träning och väntas vara tillgänglig för spel efter nyår).

Det betyder att vi kan utgå från en startelva som är mycket lik eller till och med identisk den mot Arsenal:

Earps
Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell
Ladd, Zelem
Parris, Toone, Galton
Russo

Den enda förändringen jag kan föreställa mig – förutsatt att vi inte har någon orapporterad skavank som påverkar – är Lucía García som högerytter istället för Nikita Parris. Utgångstipset blir ändå att Parris startar. Skinner är ingen vän av förändring.

För United blir det tredje matchen på Old Trafford, varav den andra inför publik. Mot Everton i våras inledde United nervöst men säkrade till slut en tämligen komfortabel seger. Vanan att spela på stora arenor är större nu för detta United. Så laget torde kunna ta sig an morgondagens uppgift mer avslappnat.

Kort om Aston Villa

Aston Villa, under ledning av den respekterade tränaren Carla Ward, gör den här säsongen anspråk på att vara bäst av resten i Women’s Super League. Som nykomlingar säsongen 2020/21 slutade de tre poäng över nedflyttningsstrecket och förra säsongen (Wards första i Villa) ökade det avståndet till tio poäng. Nu är de mycket bättre och inte längre en motståndare som städas av utan vidare.

De har inlett ligan med fyra vinster och tre förluster och går dessutom bra i Ligacupen. Formen är god med tre raka vinster (liga och cup) efter en svit på fem matcher utan seger (straffläggningen mot United exkluderad). Samtidigt är trenden i ligan att Villa vinner mot de sämre lagen och förlorar mot de bättre (premiärsegern mot Manchester City – den tackar vi för – exkluderad), så det är fortsatt ett lag som United ska besegra.

Kirsty Hanson är i Villa på lån från United och gör av rapporterna att döma en bra säsong. Positivt för United att hon inte får spela imorgon.

Offensivt handlar det annars väldigt mycket om Rachel Daly för Villa. Hon har gjort åtta och assisterat till två av Villas tolv mål i ligan. Franska mittfältaren Kenza Dali är också en spelare att hålla koll på.

Tidigare möten

Lagen möttes i Ligacupen i oktober, då Villa vann på straffar sedan laget gjort varsitt mål under ordinarie speltid. Det målet – som gjordes av Daly framspelad av Dali – var det första målet någonsin för Villa mot United.

Vi ska inte dra överdrivet stora växlar av den matchen, då United roterade nästan hela startelvan.

I ligasammanhang har United ett enormt övertag på Villa, med fem vinster och en oavgjord på sex matcher och den löjliga målskillnaden 27-0. Men Villa är som sagt betydligt bättre nu.

Manchester United – Aston Villa

Turnering: Women’s Super League
Datum: 3 december
Avspark: 13.30
Teve: Viaplay, V Sport Premium