Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Manchester United U21 säsongen 2022/23
En medioker säsong med några ljusglimtar

Då var säsongen över för Manchester Uniteds U21-lag, och tyvärr har det varit en, som bäst, medioker säsong för Mark Dempseys killar. Dock finns del såklart ett antal ljusglimtar som vi försöker lyfta fram lite extra.

Efter att ha haft ett av de yngre lagen i ligan förra säsongen, så fortsatte man denna säsong på samma spår. Man hade det näst yngsta laget i Premier League 2, där snittåldern låg på 19,1 år.

Det blev en niondeplats i ligan, vilket får ses som en besvikelse. Det blev bara sex vinster vilket var fem mindre än förra säsongen. Man hade en +/- statistik på -18 vilket var näst sämst i ligan och man kryssade också flest matcher av alla lag.

Vi vet dock sedan tidigare att United inte fokuserar främst på resultat utan på spelarutveckling, men trots det så fanns det mycket i spelet som inte direkt främjar utveckling. Man hade en tendens att åka på baklängesmål snabbt efter att man gjort mål framåt, och man släppte också in en del sena mål, vilket ledde till tappade poäng.

Vidare till något positivt så fick två spelare göra sina A-lagsdebuter denna säsong i Kobbie Mainoo och Charlie McNeill. Utöver det så fanns Zidane Iqbal, Tyler Fredricson, Rhys Bennett, Marc Jurado och Radek Vitek med på bänken i olika matcher under säsongen.

Spelmässigt så var man mest framgångsrika i EFL Trophy, där man möter seniorlag från League 1 och League 2. Där slutade man etta i sin grupp efter vinster mot Carlisle United och Barrow, samt en strafförlust mot Fleetwood Town.

Att sluta som etta i gruppen där var mycket imponerande, speciellt då man inte förlorade en match under ordinarie tid. Tyvärr fick man sedan en riktigt tuff lottning där man lottades mot Bolton i åttondelsfinal, vilket resulterade i en 4-0 förlust.

Man spelade också i PL International Cup denna säsong, men där var resultaten inget att skryta med. På fyra matcher blev det bara en seger, vilket innebar att man slutade sist i gruppen.

Tränare

Mark Dempsey

Gjorde sin första säsong som tränare för reservlaget, och det var väl inte direkt någon succé. Nu är ju inte resultaten det viktigaste utan det är spelarutveckling som har högsta prioritet, men även där känns det som att han borde kunnat få ut lite mer från några spelare.

Utöver det så har försvarsspelet varit ytterst tveksamt och det visar sig också i statistiken. Man släppte in klart mest mål i ligan denna säsong med 64. Närmast efter det var jumbon Leicester som släppte in 57.

Något annat som måste förbättras är lagets förmåga att hålla ledningar samt att sluta släppa in sena baklängesmål. Det var ofta som man tog ledningen, som man dock sällan höll. Ofta åkte man på ett baklängesmål minuter efter, vilket tyder på dålig disciplin, som ändå ligger lite på tränaren.

Lagstatistik

Matcher:35
V-O-F9-15-11
Målskillnad:54-77
Vinstprocent:26 %
Premier League 2:Nia
EFL Trophy:Åttondelsfinal
Uefa Youth League:Deltog inte
PL International Cup:Gruppspel

Målvakter

Dermot Mee (U21)

Mee lånades ut till Altrincham efter att ha spelat två matcher med United och var där under första halvan av säsongen. Där blev det fyra framträdanden för 20-åringen.

När han sedan kom tillbaka till United så fick han spela en match, och det var i 6-0 förlusten mot Manchester City.

Radek Vitek (U20)

Vitek var reservlagets förstaval denna säsong, vilket enligt mig var helt rätt. Vitek är lagets bästa målvakt och bär spela de matcher han är tillgänglig för.

Denna säsong startade han 16 av lagets 26 matcher i ligan, och fick också spela en match i EFL Trophy. Utöver det så har han varit med i A-lagstruppen fyra gånger denna säsong. 

Övriga

Matêj Kovár (21+)

Har spenderat majoriteten av säsongen på lån i Sparta Prag där han startat varje match, och nyligen vann man även den tjeckiska liga. Tror att han har en ljus framtid framför sig.

Ondrej Mastny (U21)

Spenderade majoriteten av första halvan av säsongen på bänken i reservlaget, och därför var det nog ingen som förvånades när han lånades ut i januarifönstret.

Det blev därmed en sejour i Portadown i den nordirländska högstaligan.

Nathan Bishop (21+)

23-åringen, som alltså är en av lagets överåriga spelare har gjort fem ligamatcher denna säsongen, samt fyra framträdanden i EFL Trophy. Utöver det har han suttit på bänken i fyra A-lagsmatcher.

Blir intressant att se vad som händer med Bishop nästa säsong men med alla målvakter som är påväg upp så känns det som att Bishops tid i klubben närmar sig sitt slut.

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Radek Vítek1812
Nathan Bishop911,78
Ondřej Mastný412,5
Dermot Mee304,67
Elyh Harrison101

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter.

Försvarare

Rhys Bennett (U20)

Var ordinarie i reservlaget fram till en skada som gjorde att han missade lagets 13 sista matcher. Har också varit med på bänken i två A-lagsmatcher denna säsong, en i ligacupen mot Burnley och en i ligan mot Nottingham.

Förväntar mig en utlåning av Bennett nästa säsong då han i mitt tycke gjort sitt i ungdomsfotbollen.

Björn Hardley (U21)

Hardley har varit en pålitlig spelare denna säsong och är en av ledarna i backlinjen. Denna säsong missade han enbart fyra matcher. Har fått fylla in en del på vänsterbacken där han absolut inte gör bort sig, dock är det i det centrala försvaret som han ska spela.

Borde även han förvänta sig en utlåning nästa säsong.

Marc Jurado (U19)

Precis som förra säsongen så var Jurado en av de spelare som spelade mest för reserverna denna säsong, och precis som tidigare säsonger fortsätter spanjoren att vara en stabil pjäs på sin högerkant.

Stod också för tre mål och fyra assist från sin högerbacksplats och har i mitt tycke även han gjort sitt i ungdomsfotbollen.

Willy Kambwala (U19)

Det blev ytterligare en säsong fylld av skador för Kambwala som körde sin första match för säsongen i slutet av december. Det är såklart alltid tråkigt med skador men speciellt hos spelare som har så otroligt mycket potential som Kambwala har.

Det blev bara åtta matcher för fransmannen denna säsong, men i de matcherna visade han sin kvalitet. Han har de flesta egenskaper för att lyckas på högre nivå och om han kan få spela en hel säsong skadefri så kommer det att visa sig ännu mer.

Teden Mengi (U20)

Det blev en skadepräglad säsong för Mengi som bara mäktade med sju matcher denna säsong, vilket förmodligen var anledningen till varför han var kvar i klubben istället för att lånas ut.

Logan Pye (U20)

Hann bara spela fyra ligamatcher innan han drog på sig en säsongsavslutande skada.

Charlie Wellens (U21)

Har haft en ganska tuff säsong. Efter att ha spelat tre matcher med reserverna så lånades han ut till Oldham, där han till en början fick en del speltid. Valde sedan att komma tillbaka till United efter att han lämnades utanför truppen helt i nio raka matcher.

Enligt rapporter så kommer Wellens att lämna klubben i sommar.

Övriga

Di’Shon Bernard (U21ET)

Var tillgänglig för spel först i november förra året, och efter juluppehållet gjorde han två matcher för reserverna innan han lånades ut till Portsmouth på i slutet på januari. 

Will Fish (U20)

Gjorde en match för reserverna innan hann lånades ut till Hibernian i den skotska högstadivisionen. Efter att han spenderat stora delar av sin tid på bänken så fick han mer och mer förtroende ju längre säsongen gick och blev till slut ordinarie.

Ethan Laird (U21)

Har spenderat hela säsongen på lån hos Queens Park Rangers. Laird gjorde totalt 33 framträdanden för QPR denna säsong och bidrog med ett mål och två assist.

Brandon Williams (U21ET)

Är egentligen en del av A-lagstruppen men då han haft svårt att få någon som helst speltid där så har han fått göra några reservlagsmatcher.

Mittfältare

Shola Shoretire (U19)

Efter en produktiv första halva av säsongen för United så blev det en utlåning till Bolton för Shoretire. Där blev det 16 framträdanden där han i sin sista match också fick göra sitt första mål för klubben.

Kobbie Mainoo (U18)

Har troligtvis gjort sin sista säsong i ungdomsfotbollen, och i den blev det totalt 19 framträdanden.

Är alldeles för bra för att spela fler säsonger i reservlaget och därmed bör det bli en utlåning för Mainoo nästa säsong, om han inte lyckas slå sig in i seniortruppen.

Charlie Savage (U20)

Det blev precis som för många andra spelare en utlåning under vårsäsongen för Savage, vilket såklart lämnade ett stort hål på mittfältet hos reserverna då han var en av lagets bästa spelare.

20-åringen lånades ut till League One-laget Forest Green Rovers där han gjorde det bra, och bidrog även med ett mål på 15 matcher.

Zidane Iqbal (U20)

Har spelat sporadiskt i reservlaget denna säsong, och så här i efterhand är det lite konstigt att det inte blev en utlåning för Iqbal. Istället blev det enbart 13 matcher med reserverna.

Toby Collyer (U19)

Collyers första hela säsong slutade med 16 framträdanden i vad som varit en stabil säsong för 19-åringen. Fick även chansen att träna med A-laget denna säsong.

Omari Forson (U19)

Hade en period i början av året där han verkligen var i form och stod för fem mål och en assist på fyra matcher, men utöver det så var han ganska kall, iallafall poängmässigt.

Forson är en spelare som jag bytt åsikt kring flera gånger. Han har haft en tendens att hålla i bollen för länge och på så sätt dra ned tempot i spelet. Samtidigt har han i några matcher visat prov på fin spelförståelse där bollen rört sig fort.

Kan han bara bli mer konsekvent i sitt spel så har han stora chanser att ta sig långt i framtiden. Kanske är det dags för honom att skaffa sig erfarenheter inom seniorfotbollen nästa säsong form av en utlåning.

Isak Hansen-Aarøen (U19)

Har en otroligt hög teknisk kvalitet, kanske högst i laget. Dock har han även denna säsong haft svårt att omsätta det i mål och assists.

Trots det så går det inte att undgå hans betydelse i reservlaget. Han är inblandad i det mesta, och vi får inte heller glömma att han enbart är 18 år gammal.

Tycker att även han har gjort sitt i ungdomsfotbollen.

Övriga

Ethan Galbraith (U21)

Galbraith har spenderat hela säsongen på lån hos Salford där det blev hela 38 spelade matcher, och något mer spel i United kommer det inte bli för Galbraith.

22-åringen meddelade nämligen på Instagram att han kommer att lämna klubben efter denna säsong, vilket United sedan har bekräftat.

Tom Huddlestone (21+)

Anslöt till United denna säsong som spelande tränare.

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Isak Hansen-Aarøen24 (4)31
Omari Forson23 (6)93
Daniel Gore20 (4)03
Charlie Savage18 (1)10
Kobbie Mainoo17 (2)21
Zidane Iqbal1301
Toby Collyer10 (6)00
Tom Huddlestone6 (11)02
Maxi Oyedele2 (4)00
Sam Mather1 (4)00
Facundo Pellistri100
Kelly N’Mai100
Jayce Fitzgerald0 (1)00
James Scanlon0 (1)00

Anfallare

Noam Emeran (U21)

Hade en trög start på säsongen med både skador och poängtorka. Väntade till slutet på säsongen med målgörandet då det blev fyra mål på lagets tre sista matcher. På de tolv första matcherna blev det bara ett mål.

Det är just poängproduktionen som är så frustrerande när det kommer till Emeran. Han har otrolig teknik och ett fint tillslag, och egentligen så har han det mesta som behövs för att lyckas på en högre nivå, men han måste lära sig att få ihop allt då slutprodukten lämnar lite att önska.

Kanske borde han få chansen att spela mer på högerkanten där han kan vika in och använda sin fina vänsterfot.

Mateo Mejia (U20)

Tog absolut steg i rätt riktning denna säsong vilket mestadels berodde på att han för det mesta var skadefri. Efter att bara spelat sex matcher över de två senaste säsongerna så var det skönt att se Mejia spela 15 matcher denna säsongen.

Det blev dock bara två mål och fyra assist på de matcherna, och jag tror att de siffrorna bara kommer att gå upp om 20-åringen får hålla sig skadefri nästa säsong.

Joe Hugill (U20)

Inledde säsongen i United där han öste in mål. På sexton matcher blev det hela nio mål för Hugill, som sedan lånades ut till Altrincham i januari. Är enligt mig den mest lovande anfallaren i akademin och bör få chansen att visa upp sig på A-lagets försäsongsturné.

Skulle dock tippa på att det blir en säsongslång utlåning nästa säsong.

Charlie McNeill (U20)

Precis som Hugill så inledde McNeill säsongen i United där han fick göra sin A-lagsdebut i Europa League-matchen mot Real Sociedad.

Lånades sedan ut till League 2-laget Newport County i januari. Väl där blev det två mål och en assist på 19 matcher för McNeill.

Övriga

Alejandro Garnacho (U19)

Att argentinaren faktiskt har spelat ungdomsfotboll denna säsong känns inte rätt. Är nu en viktig spelare i A-laget men i början av säsongen blev det tre matcher i reservlaget.

Facundo Pellistri (U21)

Gjorde en match med reserverna i EFL Trophy men har tillhört seniortruppen hela säsongen.

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Noam Emeran18 (3)52
Charlie McNeill14 (6)62
Mateo Mejia13 (4)24
Joe Hugill13 (3)91
Shola Shoretire12 (2)61
Alejandro Garnacho311
Ethan Williams1 (1)00
Ollie Bray1 (1)01
Manni Norkett0 (4)00
Shea Lacey0 (1)00
Res med oss till Manchester!