Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Inför USA-turnén 2023
Mycket är givet men det finns platser i trupp och startelva att slåss om

Manchester United har rest till USA för sommarens primära försäsongsturné. På andra sidan vattnet väntar fyra matcher, varav tre för a-laget och en för ett ungdomsbaserat lag, innan försäsongen avslutas i Europa.

Förutsättningarna för försäsongen i stort har vi redan dragit. Här fokuserar vi helt på det som väntar i USA.

Matcherna i USA

 • Lördag 22 juli, 23.00: Arsenal (New York)
 • Onsdag 26 juli, 04.30: Wrexham (San Diego)
 • Torsdag 27 juli, 02.30: Real Madrid (Houston)
 • Måndag 31 juli, 03.00: Borussia Dortmund (Paradise, Nevada)

Ett ungdomsbetonat lag kommer representera United mot Wrexham.

Samtliga matcher visas på MUTV. Vi har inte fått någon information om att någon svensk tevekanal kommer att sända någon match. Förhandlingar under försäsong kan emellertid vara snabba, så har du inte tillgång till MUTV kan det vara värt att kika i tablån när det närmar sig match.

Den resande truppen

Truppen, som bekräftades i onsdags kväll, ser ut så här:

Målvakter: Bishop, Heaton, Henderson, Vítek
Försvarare: Dalot, Fernández, Lindelöf, Maguire, Martínez, Shaw, Varane, Wan-Bissaka, Williams
Mittfältare: Amad, Antony, Casemiro, Eriksen, Fernandes, Gore, Hannibal, Mainoo, McTominay, Mount, Pellistri, Sancho, Van de Beek
Anfallare: Elanga, Forson, Garnacho, Martial, Rashford

Vi tittar på truppen och konstaterar snabbt att Eric Bailly och Alex Telles har gjort sitt som Manchester United-spelare. I övrigt tycks inte Erik ten Hag ha någon avsikt att forcera någon spelare bort från klubben. Dean Henderson, Harry Maguire, Brandon Williams, Donny van de Beek och Anthony Elanga är exempel på spelare som kan tänkas lämna United i sommar men som ändå följer med till USA.

Ytterligare en potentiell spelarförlust är Fred. Han följde inte med till USA men det sägs bero på personliga skäl och vi har ingen anledning att misstro det (om hans tid som Unitedspelare definitivt var över skulle han givetvis inte ha spelat mot Lyon).

André Onana kommer alldeles säkert ansluta till truppen i USA. Exakt när vet vi inte och matchen mot Arsenal kommer säkerligen för tidigt för vår nya förstamålvakt. Det ska bli mycket intressant att se honom i Unitedtröja.

Vi har nu haft Ten Hag som manager i ett drygt år. På den tiden har vi hunnit lära oss att han inte är mycket för att rotera truppen. Till och med under försäsong tenderar han starta med sin föredragna elva. Någon spelare in, någon spelare ut blir det förstås alltid, men i stora drag blir det nog en toppad elva i de tre huvudmatcherna (Arsenal, Real Madrid, Dortmund).

Potentiell startelva:

Onana
Dalot, Varane, Martínez, Shaw
Fernandes, Casemiro, Mount
Antony, Martial, Rashford

Potentiell reservelva:

Heaton
Wan-Bissaka, Maguire, Lindelöf, Fernández
McTominay, Mainoo, Eriksen
Amad, Sancho, Garnacho

Potentiellt mindre speltid:

Bishop, Henderson, Vítek
Williams
Gore, Hannibal, Pellistri, Van de Beek
Elanga, Forson

Anthony Martials oförmåga att vara i speldugligt skick gör det ovisst hur anfallet formeras. Att vi ska få in en ledande toppforward i sommar verkar föga sannolikt. Möjligen ansluter Rasmus Hojlund men han är knappast redo att bära Manchester Uniteds anfall en hel säsong. Det troliga är att vi får en säsong till utan en självklar spjutspets.

Vi kan peta in Marcus Rashford som toppforward, vilket öppnar för Jadon Sancho eller Alejandro Garnacho som vänsterytter. På vänsteryttern har vi bra bredd.

Högeryttern däremot ser smått problematisk ut, om inte Antony kan höja sig flera snäpp från förra säsongen. Vi kan peta dit Bruno Fernandes eller hoppas på underverk från Amad eller Facundo Pellistri men då är vi inne på önsketänkande. Bättre skulle vara om Garnacho eller Sancho fick för sig att det är kul på högerkanten. Vad Garnacho kan uträtta den här säsongen blir mycket spännande att följa. Blir det en tuff andrasäsong eller kan han på allvar utmana om en plats i startelvan?

Kan Alejandro Garnacho vara mer än en inhoppare den här säsongen?

Mason Mounts ankomst innebär att mittfältet känns uppgraderat, men egentligen behövs väl en spelare till. Den spelaren skulle kunna vara Kobbie Mainoo, men då tar vi önsketänkandet till höga nivåer.

Försvaret får vi nog acceptera, både till spets och bredd. Det känns nästan helt öppet på högerbacken, där Diogo Dalot och Aaron Wan-Bissaka är olika som spelare men kompetensmässigt på ungefär samma nivå. Bredvid högerbacken är Raphaël Varane, Lisandro Martínez och Luke Shaw givna i startelvan. Om Maguire försvinner behöver vi kanske en breddvärvning till mittförsvaret. Jag vet inte om Jonny Evans på fri transfer för en säsong skulle vara en vettig lösning för United. Men jag ser hellre det än att vi plockar in en något bättre spelare på ett längre kontrakt. För nästa mittbacksvärvning torde vara någon som kan konkurrera med Raphaël Varane och Lisandro Martínez. Givet vår begränsade budget i sommar och var hålen finns i truppen är en mittback inget vi kan prioritera.

Onana i mål tror jag kan ge oss ett riktigt lyft på egen planhalva, både med och utan boll. Att vi inte har någon optimal backup, ja det får vi nog leva med.

Ungdomarna

De två första träningsmatcherna har gett oss en ordentlig titt på ett stort antal ungdomsspelare. De flesta lämnades hemma när laget reste till USA. De får dock en egen resa till USA, för matchen mot Wrexham. Vi återkommer till den matchen och tittar på de som är med i huvudtruppen.

Ska vi lista Nathan Bishop (23 år) bland ungdomarna? Kanske. Men han är ingen Manchester United-målvakt, varken nu eller i framtiden, det vågar jag slå fast. Radek Vítek (19 år) har betydligt större potential men han är inte redo nu.

Skador öppnar dörrar, fråga bara Marcus Rashford. En dörr kan ha öppnats för vänsterback Álvaro Fernández (20 år) i och med Tyrell Malacias skada. Vi vet inte när Malacia kan vara tillgänglig för spel men han lär i alla omständigheter behöva några veckors inkörning. Då kan vi nog räkna med Fernández som reserv till Luke Shaw åtminstone augusti ut. Redan före Malacias skada spekulerades det om att Fernández kämpade om en plats i truppen. Han såg bra ut mot Leeds, tycker jag, medan han hade det tufft mot Lyon. En spelare att hålla ögonen på i USA.

Amad (21 år) har en lyckad säsong i Sunderland bakom sig. Men det gäller att ta chansen när den dyker upp. Amad missade både mot Leeds och Lyon. Stänker han in tre bollar på de två matcherna blir Ten Hag nästan tvungen att ge honom chansen. När han missar chanserna är det enklare att tänka att han nog skulle må bra av en säsong till på lån. Fortfarande har han chansen att i USA ändra den uppfattningen.

Kan Amad slå sig in i truppen på riktigt?

Om det är ovisst kring Amad är känslan att lån är nödvändigt desto tydligare för Facundo Pellistri (21 år).

En som förefaller ha en plats i truppen är Kobbie Mainoo (18 år). Rapporterna indikerar att Ten Hag har ett mycket gott öga till Mainoo. Nu är det förstås svårt att slå sig in på ett mittfält i United men jag vill påstå att det troligaste är att Mainoo spelar ett tvåsiffrigt antal matcher för United den kommande säsongen. Det är så snacket går om honom och han ser inte ett dugg vilsen ut när han spelar i a-laget, vilket annars är det normala för unga mittfältare. Jag blir besviken om han inte får mer speltid än Van de Beek i USA.

Kobbie Mainoo har imponerat i de inledande träningsmatcherna.

Om Mainoo känns som ett givet inslag i truppen så tycks tiden ha sprungit ifrån Hannibal (20 år). Det blev ingen succé i Birmingham. Potentialen är tydlig att se men han hittar inte kontinuiteten i prestationerna. Rapporterna pekar mer mot en permanent flytt än en plats i truppen. Men inget är skrivet i sten och ett nytt lån är kanske troligast.

Dan Gore (18 år) har imponerat under de två inledande försäsongsmatcherna. Han är en mycket talangfull mittfältare och vi hade säkerligen hört mycket mer om honom om han inte hade varit i samma årskull som Mainoo. Att Gore är högt aktad bland ledarna i klubben är uppenbart. Men den naturliga vägen för mittfältare är säsonger (plural) på lån. Jag skulle kunna se att Gore får debutera på riktigt i höst i form av ett kort inhopp i Ligacupen, för att sedan dra på lån i januari. För det kan nog vara att han behöver lite mer tid innan han är redo att gå på lån.

Att Omari Forson (18 år) fick följa med till USA överraskar mig. Jag tycker inte att han har imponerat så värst under de inledande träningsmatcherna. Han är förstås en spännande spelare – annars hade han inte varit med – som har en hög högstanivå men än så länge alldeles för låg lägstanivå. Min bild av honom är att han hamnar i stim där han nästan är ostoppbar i ett halvdussin matcher för att sedan vara osynlig i ett gäng matcher. Han har kritiserats för att vara självisk. Att han är med till USA säger ändå något om hur han värderas i klubben.

Det blir intressant att se exakt hur United hanterar matchen mot Wrexham. Kanske blir det att några av ungdomarna i huvudtruppen reser till San Diego för den matchen. Annars är det ganska många som har fått visa upp sig under försäsongen.

Frågan är vad tanken med målvakten Matej Kovár (23 år) är. Är han en potentiell backup till Onana? Men då borde han väl ha rest med truppen till USA? Är det redan klart att han ska lämna på lån? Det är lite märkligt. Helt klart är att han imponerade under de inledande matcherna. Kanske får vi se honom mot Wrexham.

I övrigt har ett antal spelare fått visa upp sig under försäsongen och bland dem hittar vi mest troligt den stora delen av startelvan mot Wrexham.

 • Elyh Harrison (målvakt, 17 år)
 • Marc Jurado (högerback, 19 år)
 • Jonny Evans (mittback, gammal)
 • Will Fish (mittback, 20 år)
 • Charlie Savage (mittfältare, 20 år)
 • Isak Hansen-Aaroen (mittfältare, 18 år)
 • Toby Collyer (mittfältare, 19 år)
 • Maxi Oyedele (mittfältare, 18 år)
 • Shola Shoretire (offensiv mittfältare, 19 år)
 • Noam Emeran (ytterforward, 20 år)
 • Joe Hugill (anfallare, 19 år)

(Mittbacken Rhys Bennett, 19 år, spelade mot Leeds men blev sedan skadad.)

Tyler Fredricson (mittback, 18 år), Teden Mengi (mittback, 21 år), Sam Murray (vänsterback, 18 år) och Charlie McNeill (anfallare, 19 år) är fyra spelare som varit med i någon matchtrupp under Ten Hag men som ännu inte har synts till i sommar. Fredricson missade hela vårsäsongen på grund av skada, så det är nog förklaringen till hans frånvaro. Att McNeill inte har synts till är nog det som överraskar mest. Måhända är han skadad eller så är ett lån nära förestående.