Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför försäsongen 2023/24
Ett digert sommarschema väntar när Ten Hag går in på sitt andra Unitedår

På onsdag inleder Manchester United sommarens försäsong och gör så med ett rivalmöte mot Leeds United i Oslo. Därefter drar man till Skottland för match mot Lyon, följt av en turné i USA innehållandes fyra matcher. Väl tillbaka på europeisk mark genrepar man mot franskt respektive spanskt motstånd.

I den här artikeln går vi igenom försäsongen på ett övergripande plan och tittar till matcherna som ska spelas, hur tevesändningarna kan tänkas se ut, och lite kort om truppens status.

I samband med att United åker till USA kommer ytterligare en genomgång, då med ett mer initierat fokus på truppen, ungdomarna, nyförvärv (förhoppningsvis fler än ett), och lite övriga tankar och funderingar.

Matcherna

United ska alltså spela åtta matcher på försäsongen varav fyra ingår i den stundande USA-turnén.

Man inleder med att resa till Oslo för att möta Leeds på onsdag den här veckan. Efter Norgeresan väntar en träningsvecka, där samtliga spelare i truppen rimligen kommer ansluta. Matchandet fortsätter nästkommande onsdag i Edinburgh när man tar emot franska Lyon.

Gissningsvis reser laget till USA någon gång under torsdagen, då det ska spelas match igen redan på lördagen. United inleder då turnén mot ligakonkurrenten Arsenal i New York. Man spelar därefter, i tur och ordning, mot Wrexham, Real Madrid, och Borussia Dortmund. Mot Wrexham är det bekräftat att det blir ett ungdomligt lag som kommer spela.

Försäsongen avslutas hemma på öarna i inledningen av augusti då man tar emot RC Lens hemma på Old Trafford och dagen därpå avslutar mot Athletic Club i Dublin.

  • Onsdag 12 juli, 18.00: Leeds United (H)
  • Onsdag 19 juli, 16.00: Lyon (H)
  • Lördag 22 juli, 00.00: Arsenal (N)
  • Onsdag 26 juli, 05.30: Wrexham (N)
  • Torsdag 27 juli, 03.30: Real Madrid (N)
  • Måndag 31 juli, 04.00: Borussia Dortmund (N)
  • Lördag 5 augusti, 14.45: RC Lens (H)
  • Söndag 6 augusti, 18.00: Athletic Club (H)

Tevesändningar

Samtliga matcher kommer finnas att se i direktsändning på MUTV. Vi reserverar oss även för att geoblockering eventuellt kan förekomma.

Onsdagens match mot Leeds kommer även sändas på Viaplay. Rimligt med tanke på intresset lär vara förhållandevis stort runt den matchen.

Noterbart är, precis som föregående år, att matcherna under utomlandsturnén spelas vid ganska bökiga tider för den som vistas i Sverige. Eftersom det är USA i år får vi backa med tidszonerna och följaktligen ställa in oss på sena nätter eller tidiga morgnar.

Läget i laget

I skrivande stund finns ett trettiotal spelare att tillgå för Erik ten Hag och i de två inledande matcherna lär åtminstone hälften av dem vara aktuella. Det har, som det brukar den här perioden, varit lite ruljangs i truppen med spelare som lämnat klubben och en del som kommit tillbaka från lånesejourer.

Erik ten Hag går in på sitt andra år som Unitedmanager. Försäsong innebär som alltid att truppen ska inventeras och att eventuella frågor och funderingar ska besvaras.

De som har lämnat

Åtta spelare har lämnat klubben på permanent basis. Dessa är: David De Gea, Marcel Sabitzer, Wout Weghorst, Zidane Iqbal, Axel Tuanzebe, Jack Butland, och Phil Jones.

Det mest anmärkningsvärda namnet bland dessa är naturligtvis De Gea (om än att Jones tjänat klubben ungefär lika länge så får han faktiskt ursäkta), som lämnar på fri transfer. Mer om det finns att läsa här.

Sabitzer och Weghorst spelade också en del under säsongen som var. De var emellertid bara inlånade och återvänder till Bayern München respektive Burnley.

Återvänt från lån

Bland de spelare har som kommit tillbaka från lånesejourer hittar vi följande: Amad, Eric Bailly, Alvaro Fernandez, Hannibal, Dean Henderson, Shola Shoretire, och Alex Telles.

Några av dem lär få en del speltid under försäsongen, men ingen kommer av allt att döma vara aktuell för Ten Hags truppbygge kommande säsong. Amad är om möjligt den som ligger bäst till efter att ha stått för en fin säsong i Sunderland. Ten Hag söker nog svar lika mycket som vi utomstående gör gällande den offensive ivorianen.

För Fernandez, Shoretire, och Hannibal känns nya lån mest troligt, men de båda ungdomarna kan nog räkna med ett par halvlekar i Unitedtröjan under sommaren.

Bailly, Henderson, och Telles känns överflödiga i United. I nuläget står man ju visserligen utan målvakt, men med tanke på att Henderson inte är tillräckligt bra att fylla De Geas handskar, så är det bara en tidsfråga innan ett nyförvärv ansluter.

Nyförvärv inför säsongen

I den här kolumnen hittar vi för tillfället bara ett namn och detta i form av Mason Mount, som värvades från fjolårstolvan Chelsea. Den 24-årige mittfältaren anslöt till United i förra veckan och har i ett par dagar tränat och bekantat sig med laget.

Skadekänningar som förföljt Mount på senare tid tycks vara borta, då han verkar ha kört för fullt på träningarna.

Här kan vi räkna med en del speltid inledningsvis och en spelare som lär kunna höja kvaliteten i laget ytterligare några procent.

Mason Mount är det senaste tillskottet i Manchester United. Den 24-årige mittfältaren anslöt från Chelsea i en affär värd omkring £60 miljoner.

Vidare kan vi sannolikt räkna med något eller några nyförvärv till under sommaren, inte minst en målvakt. Det hetaste ryktet just nu är Inters kamerunske målvakt André Onana, som tidigare i karriären bland annat spelat under Ten Hag i Ajax.

Herrtruppen i sin helhet

Här presenteras truppen position för position. Status på vissa spelare varier emellertid. Till exempel lär Anthony Martial vara indisponibel mot Leeds, detta efter att fransmannen ådrog sig en hamstringsskada i säsongens sista ligamatch. Återkomst är dock beräknad till mitten av juli.

Bland spelare som uppges vara tveksamma, detta på grund av längre semester, finner vi Bruno Fernandes, Harry Maguire, Casemiro, Diogo Dalot, Christian Eriksen, Anthony Elanga, Eric Bailly, Luke Shaw, Marcus Rashford, Alejandro Garnacho, Victor Lindelöf, Tyrell Malacia, Facundo Pellistri, Scott McTominay, och Alex Telles.

Noterbart är att Mason Greenwood sedan januari 2022 tills vidare är avstängd av klubben.

Målvakter: Dean Henderson, Tom Heaton

Backar: Eric Bailly, Diogo Dalot, Victor Lindelöf, Harry Maguire, Tyrell Malacia, Luke Shaw, Lisandro Martinez, Alex Telles, Raphael Varane, Aaron Wan-Bissaka, Brandon Williams, Alvaro Fernandez, Teden Mengi

Mittfältare: Amad, Bruno Fernandes, Fred, Mason Mount, Scott McTominay, Casemiro, Christian Eriksen, Facundo Pellistri, Donny van de Beek, Kobbie Mainoo, Hannibal

Forwards: Anthony Elanga, Alejandro Garnacho, Anthony Martial, Marcus Rashford, Jadon Sancho, Antony, Shola Shoretire