Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Wolverhampton Wanderers 1-0
Tre poäng – men med en spelplan som brast

Resultatet igår var vad många hade förväntat sig innan avspark: vinst mot ett Wolves som inte många trodde på. Men spelet på plan lämnade mycket att önska och ett omvänt resultat kändes aldrig långt borta.

Det var länge sedan tongångarna innan en Manchester United-säsong var så optimistiska och positiva. Men United förblir United. Det blir sällan så bra som man hade hoppats.

Men att Ten Hag öppnar säsongen med tre poäng tar jag ändå med mig. Efter att ha påbörjat sin tränarvistelse med två raka förluster förra säsongen känns det bra att laget inte hamnar på efterkälken efter spelårets första 90 minuter. Om vi dock bortser från resultatet var matchbilden inte den jag hade förväntat mig när jag laddade inför avspark.

10 minuter passerar. Wolves står för det mesta av forceringen framåt. Men så är i fallet ibland. Efter en halvtimme av samma sak började man bli orolig. Efter 45 minuter av samma sak började den kroniska United-halsbrännan jag har haft sen 2013 ropa hej.

Det syntes på kroppsspråket på vissa spelare att de, precis som jag, var frustrerade att laget var alldeles för stillastående i uppbyggnaden. Medan Wolvesspelarna krigade om varenda boll som att det var deras sista föll istället Uniteds mittfält platt i duellspelet. Wolves treudd bestående av Cunha, Neto och Sarabia fick eriksgata ända fram till straffområdet gång på gång genom att lämna ofantligt mycket spelyta i mittplan genom bolltapp och oförmåga att hantera Wolves press.

För mig syntes det tydligt att Mounts oklara roll gav mittfältet obalans. Casemiro fick vid tillfällen stå ensam och hantera Wolves aggressiva press och det är väsentligt att antingen en till mittfältare värvas i sommar eller att rollerna i mittfältet omvärderas. För igår var en hönsgård. Om man får ta i lite så tror jag inte Uniteds mittfält lyckades stänga några ytor under 90 minuter.

Det förvånar mig inte att en mittback gjorde vårat enda mål igår för anfallet gick knappast att förlita sig på. Både Garnacho och Antony visade löpvilja men det saknades understöd och det är svårt att skapa något från ytterposition när inga spelare visar samma löpvilja. Det visade sig i antalet målchanser United fick igår. Gissningsvis tog det ungefär en halvlek tills Rashford hade tagit en djupledslöpning. Sanchos inhopp gav välbehövligt krut i bössan framåt och med litervis av efterklokhet borde han spelat från start. Förhoppningsvis ser anfallet bättre ut när vi faktiskt kan spela med en renodlad nia.

Båda våra yttrar visade löpvilja men slutprodukten uteblev.

Vi kan hitta ljusglimtar i försvaret där Varane gör en mycket bra match. Fotboll handlar trots allt om att göra mål och utan Varanes mål hade vi inte vunnit. Om man slår in gårdagens drabbning i ett datorprogram och genererar 1,000 olika variationer på den här matchen så gissar jag på att 999 slutar 0-0. Så Varane ska ha sin ros. Martínez såg lite väl het ut i första halvlek, drog på sig en slarvig varning och byttes sedan ut i halvlek med vad som i efterhand verkar vara en mindre skada. Förhoppningsvis är allt bra med argentinaren. Lindelöf fyllde dock hans skor utan större bekymmer och jag är fortsatt väldigt säker med Västerås-sonen som utfyllnad.

Jag tycker båda ytterbackarna saknades i anfallet igår där Shaw inte gjorde lika mycket väsen av sig som han brukar. Rent defensivt hade han svårt att hantera Pedro Neto, som gjorde det väldigt tufft för Shaw genom hela matchen. Wan-Bissaka har rättfärdigat fått mycket beröm för sin defensiva insats igår, men jag tycker fortsatt att engelsmannen brister offensivt i många lägen, där beslutsfattandet måste förbättras. Det går att se förbättringar framåt och han gör det väldigt bra när han assisterar Varane men jag söker fortfarande jämnare spel offensivt.

Elefanten på fotbollsplanen är såklart Onanas straffsituation i slutskedet där United med nöd och näppe undviker hjärtekross. Domarens beslut väckte reaktioner, till exempel i Viaplay-studion efter matchen, där kritiken haglade över domare Simon Hoopers beslut att inte blåsa. Det ser såklart ut som en straff, men ärligt talat har jag sällan sett målvaktsingripanden som Onanas igår mynna ut i något. Av någon anledning lever målvakterna efter en mindre sträng regelbok. I övrigt gjorde Onana en mycket bra match, där han stod för hela 6 räddningar. Statistiknördarna kanske vill veta att det är det högsta antalet räddningar av en United-målvakt på Old Trafford sen 2019.

Straff eller inte straff?

Ten Hag i skrivande stund har antagligen tagit långa funderare över vad som slog slint igår. Spelplanen måste förbättras tills på lördag där vi möter ett betydligt bättre lag på bortaplan. Kanske var det här bara en seg uppvärmning för Unitedspelarna som förhoppningsvis är varmare i kläderna nu.

Höjdpunkter

Höjdpunkter finns att skåda på Uniteds hemsida.

Ten Hags presskonferens

  • Det var en tuff match. Vi kan vara mycket bättre med bollen som vi har visat förra säsongen och i försäsongen. Men när säsongen är igång på riktigt är motståndarna mer aggressiva som vi såg idag. Vi kan vara bättre i beslutsfattningen och vi var inte tillräckligt aggressiva.
  • Ten Hag hittade ändå ljusglimtar. Vi vann bollen högt upp i plan flera gånger men vi måste ta bättre vara på det. Försvaret var väl organiserat och höll nollan och laget hade mentaliteten att fortsätta kämpa till slutsignal.
  • Vi behöver hitta ett fundament för säsongen. Vinsten var viktig men vi måste spela bättre om vi vill fortsätta samla poäng.
  • I försvarsomställning måste vi vara mer rörliga och kompakta. När vi är kompakta måste vi vara aggressiva. Vi tillåter ett flertal omställningar från Wolves men som tur är försvarar vi oss väl och Onana gör några viktiga räddningar.
  • Ten Hag försvarade sitt nyförvärv Mason Mount. “Han gjorde sitt jobb. Det var en måttlig match och jag tycker han gjorde bra ifrån sig”, säger Ten Hag.
  • Anfallstrion kunde gjort bättre ifrån sig när United var i överläge och när laget vann bollen högt upp på plan. Enligt Ten Hag kokar det ner till dagsform och han drog en jämförelse med matcherna mot Lens och Bilbao där vi gjorde bra ifrån oss anfallsmässigt.
  • Om matchens heta potatis; Onanas straffsituation; svarade Ten Hag att han såklart är nöjd med beslutet. Ten Hag väljer att inte reagera på Gary O’Neils hårda kritik. Ten Hags bild av det var att två Wolvesspelare kolliderade efter Dawsons nick och att Onana inte ingrep i spelet.

Andra reaktioner

Mer om matchen

En krystad seger i en mager insats

Redan bättre än förra säsongen

 

Res med oss till Manchester!