Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Paris Saint-Germain
Europaäventyret inleds med en svår men inte omöjlig uppgift

Så har det blivit dags för Manchester Uniteds damlag att för allra första gången någonsin spela internationell tävlingsfotboll. Vårt första europeiska motstånd utgörs av Paris Saint-Germain. En plats i Champions League-gruppspelet står på spel.

United börjar på hemmaplan imorgon kväll. Returen spelas på onsdag nästa vecka.

De båda lagen slutade förra säsongen tvåa i sina respektive ligor. United med 56 poäng på 22 matcher och PSG med 55 poäng på 22 matcher. För United är ett förstås en mycket tuff uppgift men det är ingalunda att betrakta som ett omöjligt uppdrag. PSG är rimligen att betrakta som favorit. Framför allt då de har stor erfarenhet av Champions League-spel sedan tidigare.

I all väsentlighet är det kval till Champions League. Officiellt finns det emellertid inget Champions League-kval på damsidan, de inledande matcherna räknas som en del av turneringen.

Det är avspark imorgon klockan 21.00. Matchen visas på MUTV.

Manchester United

Spelet har inte klickat för Manchester United under säsongsinledningen. Mot den bakgrunden får fyra poäng mot Aston Villa och Arsenal ses som bra utdelning. Samtidigt var det förstås en smäll att Arsenal senast tilläts kvittera på tilläggstid.

Att säsongen är ung är alldeles säkert en faktor till varför spelet inte flyter som det skulle kunna göra. En annan faktor är att vi inte längre har Ona Batlle. Det märks framför allt i att vi inte längre har någon spelare som är bekväm att driva bollen framåt i planen.

Jayde Riviere som högerback skulle potentiellt kunna vara en lösning på det. Andra alternativ är Lisa Naalsund eller Irene Guerrero på mittfältet. Guerrero saknades helt mot Arsenal, vilket berodde på en lättare muskelskada. Hon ska nu vara tillgänglig igen.

Irene Guerrero (till höger) missade Arsenal på grund av skadekänning men på dagens träning var hon på gott humör. Här med Leah Galton.

United har tre otillgängliga spelare. Aoife Mannion och Emma Watson är långtidsskadade medan Evie Rabjohn inte är registrerad för spel i Champions League.

dagens presskonferens förklarade Skinner att han i de två första matcherna valde att matcha samma startelva, för att bygga en solid grund. Detta framför allt för att nyförvärven behöver anpassas till Uniteds fotboll. Han indikerar att elvan kommer att förändras framöver.

Det skulle emellertid förvåna stort ifall vi får se någon förändring i startelvan till morgondagens match.

Earps
Blundell, Le Tissier, Turner, George
Ladd, Zelem
García, Toone, Galton
Geyse

Alternativ finns ändå. Personligen skulle jag gärna se Riviere som högerback. Hannah Blundell har inlett säsongen svagt och ser inte ut att trivas på högerkanten. På mittfältet skulle jag inte ha något emot att Naalsund eller Guerrero istället för Hayley Ladd.

Offensivt knackar Hinata Miyazawa, Melvine Malard och Nikita Parris på dörren till startelvan. Parris istället för Lucía García skulle kunna vara ett alternativ, även om jag hellre skulle se Miyazawa eller Malard. Den senare blev målskytt nästan direkt i debuten mot Arsenal och det lilla vi hann se då indikerar att Malard kommer slå sig in i startelvan. Men hon får nog vänta ytterligare lite på sin chans.

Melvine Malard kom in mot Arsenal och gjorde mål direkt. Det troliga är dock att hon får vänta ytterligare innan hon får chansen i startelvan.

Men vi vet att Skinner är konservativ i laguttagningarna. Troligare är nog att han roterar spelare mot Leicester på söndag.

Paris Saint-Germain

PSG är och har varit Frankrikes näst bästa lag. De vann ligan 2021 och slutade trea 2017.  Utöver det har de enbart andraplatsen i ligan de senaste elva åren. Deras Europafacit imponerar. På de åtta senaste försöken i Champions League två finalförluster (2015 och 2017), fyra semifinalförluster (2016, 2020, 2021 och 2022) och ett par kvartsfinalförluster. Förra året blev det förlust mot Wolfsburg med totalt 2-1 i kvartsfinalen.

Notabelt är att PSG bytte tränare i slutet av september. Då klev Jocelyn Prêcheur in. Han tog därmed över efter Gérard Prêcheur, som är pappa till Jocelyn. Det förefaller ha varit tämligen odramatiskt och Jocelyn jobbade tidigare som assistent till Gérard.

PSG har förstås ett bra lag, med spelare som Sakina Karchaoui, Lieke Martens, Sandy Baltimore och Grace Geyoro att lägga märke till.

Inför den här säsongen har de tappat flera tongivande spelare. Mest notabelt Kadidiatou Diani, som förra säsongen vann skytteligan i Frankrike. Nu spelar Diani för Lyon. PSG tappade också ett par ordinarie försvarare, då Amanda Ilestedt flyttade till Arsenal och Ashley Lawrence till Chelsea.

Nyförvärven är inte lika namnkunniga. Från Manchester United anslöt Aïssatou Tounkara, som redan har fått fler ligaminuter för PSG än hon fick i United. Tounkara inledde säsongen på bänken men startade senast, då Jade Le Guilly vilades. Sannolikt blir det bänken för Tounkara imorgon.

Högerbacken Viola Calligaris hämtades från Levante och anfallaren Tabitha Chawinga gjorde förra säsongen 23 mål på 23 ligamatcher för Inter. Från australiensiska ligan anslöt Clare Hunt men hon är skadad och har ännu inte debuterat för PSG. Utöver Hunt är samtliga spelare tillgängliga för spel, bekräftade Prêcheur på presskonferensen inför matchen.

Tounkara är inte enda spelaren i PSG med förflutet i United. Inför förra säsongen värvade de Jackie Groenen. Hon vilade senast men kommer förstås att spela från start imorgon.

“Det är speciellt att vara tillbaka här,” sa Groenen på en presskonferens inför matchen. “Jag kan inte bärga mig för att få spela mot den här klubben. Givetvis vill jag verkligen vinna matchen imorgon.”

PSG har inlett säsongen med vinster mot Bordeaux och Saint-Étienne på bortaplan men hemma mot Lyon blev det förlust. Tidigare hade det varit ett säsongsdefinierande resultat för PSG men numer behöver de bara bry sig om att sluta topp 4. Detta då franska ligan från och med den här säsongen ska avgöras genom ett slutspel med semifinaler och final som avgörs i enkelmöten. Fullständigt horribelt, förstås. Betydelsen av det är att PSG kan glida igenom serien helt utan nerv och sedan möter de Lyon i finalen (eller möjligen, möjligen semifinalen) i maj.

Tidigare möten

Lagen har aldrig mötts i tävlingssammanhang. Föga förvånande, då detta blir Uniteds allra första match mot internationellt motstånd. United och PSG möttes emellertid för ett år sedan, i en försäsongsmatch. Då vann United med 1-0 efter mål av Katie Zelem. Det resultatet ska vi inte lägga någon större vikt vid. Dels var det ju en träningsmatch. Dels så har elva av spelarna som startade för United då lämnat klubben, däribland Jackie Groenen.

Höjdpunkter från den matchen går att se här.

Manchester United – Paris Saint-Germain

Turnering: Uefa Women’s Champions League, omgång 2, match 1
Datum: 10 oktober
Avspark: 21.00
Teve: MUTV