Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Paris Saint-Germain 1-0
Kapten Zelem matchvinnare mot PSG

Manchester United besegrade Paris Saint-Germain med 1-0 i semifinalen av Amos Women’s French Cup. Katie Zelem gjorde målet, mitt i andra halvlek, framspelad av nyförvärvet Lucía García. För United väntar nu final mot Bayern München på fredag kväll.

Det notabla i Uniteds startelva var att nyförvärven Maya Le Tissier och Adriana Leon fick chansen, om än kanske på andra platser än vi lär få se dem oftast under säsongen. Le Tissier spelade mittback bredvid Maria Thorisdottir medan Leon tog platsen som toppforward. På mittfältet spelade Jackie Groenen och Vilde Boe Risa framför lagkapten Katie Zelem, i en 4-3-3-formation snarare än den 4-2-3-1-variant som Marc Skinner använde sig av förra säsongen.

United öppnade matchen positivt, med en hög och intensiv press som gång på gång störde PSG.

Den första stora chansen i matchen föll ändå till PSG, då bollen via en Unitedspelare studsade till en fri motståndare. Sophie Baggaley i Unitedmålet avvärjde bra. Det gjorde hon också i slutet på första halvlek, då med starka händer på ett distansskott.

Leon visade prov på fin teknik när hon avancerade in i straffområdet för Uniteds första ordentliga målchans. Hennes avslut blockerades emellertid av en försvarare. Dessförinnan hade Leon agerat framspelare till Lucy Staniforth. Högeryttern löpte in bra i straffområdet men var för långsam då hon vände för avslut.

PSG borde ha tagit ledningen tidigt i andra halvlek, då de kontrade med en handfull spelare mot ett par Unitedförsvarare. Fransyskorna slarvade emellertid bort chansen. PSG fortsatte sedan att hota och United fick i allt större utsträckning ägna sig åt försvarsspel, bland annat blockerade Ona Batlle bra på ett avslut i straffområdet.

Att det inte var en typisk träningsmatch illustreras av att matchens första byten kom först mitt i andra halvlek, då båda lagen gjorde ett dubbelbyte. För United introducerades nyförvärven Lucía García och Grace Clinton.

García var nära att bli målskytt på sin första bollkontakt. Hon fick istället nöja sig med en assist ett par minuter senare, då Zelem gav United ledningen med en yttersida. Målet kommer efter fint anfallsspel, där bollen flyttades från Galton till Staniforth och sedan vidare till García som la upp för Zelem.

Det kunde ha blivit en andra assist för García, då hennes inlägg hittade Clinton. Målvakten stod emellertid för en bra räddning. Både García och Clinton stod för mycket positiva inhopp och García visade prov på sin snabbhet på en kontring, där hon tyvärr inte fick bollen på mål. Även Le Tissier och Leon imponerade när de för första gången fick visa upp sig i Unitedtröja.

PSG var ingalunda ofarliga och hade bland annat en boll i ribban efter en hörna.

United, som drog på sig fyra varningar under matchen, höll undan och vann. Över 90 minuter en imponerande insats av laget och segern var ingalunda oförtjänt. Därmed väntar Bayern München i finalen på fredag kväll (21.00).

Toppbilden är en arkivbild.

Manchester United – Paris Saint-Germain 1-0 (0-0)

Amos Women’s French Cup, semifinal, 16 augusti


1-0 (66) Katie Zelem (García)


Uniteds lag: Baggaley; Batlle, Le Tissier, Thorisdottir, Blundell; Boe Risa (Clinton 64), Zelem, Groenen (Moore 76); Staniforth (Hanson 76), Leon (García 64), Galton


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK