Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen
En soloräd i riktning Premier League

Det går just nu mestadels bra för Manchester Uniteds utlånade spelare. Brandon Williams vann boll mitt på egen planhalva, satte fart framåt och placerade bollen i nät. Will Fish spelar varenda minut i Skottland och Álvaro Fernández har fått sin första chans i startelvan. Undantaget är Charlie McNeill, som tycks ha placerats i frysboxen.

Álvaro Fernández (Granada)

Álvaro Fernández fick inleda karriären i Granada som inhoppare. Utvecklingen har varit stadigt positiv. Först fick han sju minuter mot Girona och sedan 17 mot Las Palmas.

Borta mot Almería fick han återigen inleda på bänken. Där fick han se den före detta Unitedspelaren Largie Ramazani noteras för tre assists i första halvlek, då Almería gled ifrån till 3-0. Ramazani och Fernández spelade aldrig tillsammans i United men Fernández tidigare lagkamrat Arnau Puigmal trivdes säkerligen på högerbacken i Almería.

Granadas tränare hade emellertid ett ess i rockärmen, nämligen Álvaro Fernández. Vänsterbacken var en av tre spelare som byttes in direkt efter paus. Det blev succé, då han hjälpte sitt lag att rädda en osannolik poäng. Det var ytterst nära att han blev matchvinnare i sista sekunden, men han fick se sitt skott gå i trävirket.

Insatsen i Almería gav Fernández en plats i startelvan till hemmamatchen mot Barcelona. Som vänsterback i en 5-4-1-formation hjälpte han sitt lag till en tidig 2-0-ledning. Barcelona reducerade direkt efter paus och efter en timme gjorde Granadas tränare misstaget att byta ut Fernández. Det såg givetvis Barcelona rädda en poäng i matchens slutskede.

För Granada ser säsongen ut att bli en lång kamp för överlevnad. De ligger näst sist i ligan, med sex poäng på nio matcher. Avståndet till säker mark är dock bara två poäng.

Will Fish (Hibernian)

Will Fish spelar varenda minut för Hibernian i skotska ligan. Efter en horribel start på säsongen med tre raka förluster i ligaspelet pekar det nu uppåt för laget. Sedan senast har de avverkat fyra ligamatcher. Det blev förvisso bara en vinst men övriga tre slutade oavgjorda och laget har kontakt med den sista Europaplatsen i ligan.

Det blev också avancemang i skotska ligacupen, där Fish bidrog med en assist i 4-2-segern mot ligatrean St. Mirren. Nu väntar semifinal hemma mot Aberdeen och där lägger vi favoritskapet på Hibernian.

Charlie McNeill (Stevenage)

Charlie McNeill fick en drömstart på karriären i Stevenage, då han blev målskytt efter en halv halvlek i debuten mot Leyton Orient (vilket vi tog upp senast). Därefter har det inte alls gått lika bra.

Stevenage har avverkat fem matcher sedan vår senaste lånekoll. McNeill startade mot Cheltenham men blev utbytt efter knappa timmen. Utöver det har det blivit två matcher som oanvänd avbytare och vid ett par tillfällen har han varit utanför matchtruppen.

Vad frånvaron från matchtruppen berodde på har vi inte hittat. Det är förstås möjligt att han var skadad eller sjuk. I den senaste matchen var han åtminstone tillbaka på bänken, så vi får se hur det utvecklar sig framöver.

Brandon Williams (Ipswich Town)

Brandon Williams flytt till Ipswich Town ser ut att kunna bli en succé. Han inledde som inhoppare men får nu allt större förtroende. Hittills har han fått speltid i varenda match och han har startat i de två senaste ligamatcherna. Positivt för Williams är att hans lag har vunnit varenda match han startat (tre i ligan och ett par i Ligacupen).

En stor fördel för Williams är att han i Ipswich har återförenats med Kieran McKenna. Williams hade McKenna som tränare under första säsongen i Uniteds juniorlag och när Williams klev upp i a-laget i United var McKenna med i ledarstaben i United.

”Han blir starkare för varje match,” säger McKenna. ”Han kommer in i bra vanor som en fotbollsspelare och som en försvarare, med och utan bollen.

”Han närmar sig nivåerna som jag vet att han har kapacitet för.”

Nykomlingen Ipswich stormar mot Premier League och har fått med sig 28 poäng på elva matcher. Bara Leicester City (30 poäng) är bättre och till trean Preston skiljer det åtta poäng.

Fortsätter den positiva utvecklingen för Williams torde han ha stora chanser att spela Premier League-fotboll nästa säsong, antingen för Ipswich eller i en annan klubb.

De tre senaste matcherna Williams skrivit in sig i målprotokollet två gånger. Först med påpasslig en nick mot Huddersfield.

Det är ändå målet mot Preston vi tar med oss. Då vann Williams bollen på egen planhalva. Sedan satte han av i full fart framåt, hela vägen in i offensivt straffområde och där avslutade han med ett välplacerat skott.