Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Tottenham Hotspur
Ett genrep inför FA-cupfinalen

Den 12 maj ska Manchester United spela mot Tottenham Hotspur i FA-cupfinalen. Imorgon får vi ett genrep inför finalen, då lagen möts i ligan.

Ligafyran United ligger just nu sex poäng före sexan Tottenham men Tottenham har en match till godo. Därmed kan Tottenham sägas ha United inom räckhåll, men då är de piskade att vinna imorgon.

Det är avspark imorgon klockan 13.00. Det finns ingen sändning i Sverige men matchen är tillgänglig gratis på FA Player i många länder.

Manchester United

Grace Clinton är utlånad från United till Tottenham den här säsongen. Lånet har varit en stor succé för alla inblandade och har tagit Clinton till det engelska landslaget, där hon ibland föredras framför Ella Toone.

Clinton får inte spela imorgon och heller inte i FA-cupfinalen, vilket givetvis är tungt för henne. Hon var ändå i fokus då Marc Skinner höll presskonferens inför morgondagens match.

Tottenhams svenska tränare Robert Vilahamn har varit tydlig med att han vill värva Clinton på permanent basis. Skinner var lika tydlig med att han ser fram emot att jobba med Clinton nästa säsong. Kan Clinton fortsätta på den inslagna vägen är hon tvivelsutan en spelare som ska konkurrera om en plats i Uniteds startelva. Så något annat än att Clinton nästa säsong spelar för United skulle vara märkligt (men märkliga saker händer).

Annars kunde Skinner på presskonferensen berätta att Uniteds skadeläge är oförändrat. Jayde Riviere är inte aktuell imorgon men Skinner hoppas att hon ska kunna vara tillbaka i spel den här säsongen.

Geyse har varit sjuk, vilket kan tänkas förklara att hon inte fick någon speltid mot Chelsea i FA-cupsemifinalen. Nu är hon hur som helst tillgänglig för spel.

Den långtidsskadade trion Gabby George, Emma Watson och Jess Simpson (ACL i samtliga fall) gör framsteg i rehabiliteringen. Skinner slår emellertid fast att det inte finns någon chans att de kommer tillbaka den här säsongen. Det skulle vara onödigt riskabelt, menar tränaren. Däremot hoppas han att de ska vara tillbaka till försäsongen.

Med oförändrat skadeläge torde vi inte få någon dramatisk förändring i startelvan. Skinner är som bekant ovillig att ändra och United måste förstås gå för seger.

Målvakt, backlinje och mittfält blir förmodligen samma som i de senaste matcherna, med nykontraktade Maya Le Tissier i mittförsvaret. I anfallet har vi mer att experimentera med. Rachel Williams fungerade mycket bra som toppforward mot Chelsea, men då valde United att försvara lågt och spela långt. Det blir näppeligen taktiken imorgon och då torde Williams försvinna ur startelvan. Rimligen ersätter Nikita Parris. Det går att argumentera för Geyse och Melvine Malard men Lucía García och Leah Galton ligger bra till för att starta, efter goda insatser mot Chelsea.

Earps
Mannion, Le Tissier, Turner, Blundell
Naalsund, Zelem, Toone
García, Parris, Galton

Tottenham Hotspur

Svenske Robert Vilahamn tog över Tottenham inför den här säsongen och under hans ledning har laget fått ett stort lyft. På 17 matcher har de spelat till sig 25 poäng, vilket kan jämföras med 18 poäng på 22 matcher förra säsongen. Laget ser ut att sluta sexa i tabellen men femman Liverpool och fyran United är inte utom räckhåll.

Tottenham är svårspelade och deras 29 insläppta är en bra siffra och 11 av dessa kom på två matcher under senhösten. Offensivt sliter de emellertid, bara tre lag har gjort färre mål i ligaspelet.

I höstas förlorade Tottenham med 7-0 mot Manchester City och sedan med 4-0 mot Manchester United. Därefter har de visat att de kan mäta sig även med de bästa lagen. De vann mot Arsenal i ligan och de slog ut Manchester City i FA-cupen.

Mot United får de klara sig utan Grace Clinton (som alltså är utlånad från United). Hon har förmodligen varit lagets bästa spelare den här säsongen.

Den före detta Unitedspelaren Martha Thomas är lagets ledande målskytt med sju fullträffar i ligaspelet. Clinton (som dessutom är delad etta i den interna assistligan) och Celin Bizet står båda noterade för fyra mål. I övrigt har de ingen spelare som har skrivit in sig i målprotokollet mer än en gång.

Ashleigh Neville, Amy James-Turner (tidigare i United, då endast som Amy Turner), Luana Bühler och Amanda Nildén utgör en stark backlinje, som United måste hitta en väg förbi.

Tidigare möten

United har ett enormt övertag på Tottenham. Vi har mötts elva gånger, med tio vinster och en oavgjord som resultat. Den totala målskillnaden på de matcherna är smått löjliga 33-5.

I december vann United med 4-0 i London. Men morgondagens match torde bli betydligt tuffare. Tottenham har höjt sig markant sedan dess.

Manchester United – Tottenham Hotspur

Turnering: Women’s Super League
Datum: 21 april
Avspark: 13.00
Teve: ingen svensk sändning