Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Manchester United U21 säsongen 2023/24
Tvåsiffriga segrar, tappade femmålsledningar och storförluster – en säsong som innehöll det mesta

Säsongen är över, och ska därmed nu sammanfattas. Först ut denna gång kommer reservlaget att vara och rubriken efter denna säsong hade kunnat vara identisk till förra säsongens sammanfattning; en medioker säsong med några ljusglimtar. 

Ja, det har inte varit någon säsong att skryta om för reserverna. I tabellen slutade man på en tolvteplats, sjutton poäng bakom ettan Tottenham. Med det nya upplägget innebar detta ändå en slutspelsplats och en chans att skrälla fanns fortfarande där. Det hoppet dog dock snabbt då Arsenal var alldeles för svåra.

I EFL Trophy gick det heller inte något vidare, men där träffade man även på väldigt tufft motstånd. Man hamnade sist i sin grupp med en straffvinst och två förluster.

Det var en säsong som innehöll det mesta. Vi fick se allt ifrån 10-1 segrar till tappade femmålsledningar och 8-1 förluster, och för mig så är det lite av tjusningen med ungdomsfotboll. Det handlar främst om att lära sig från sina misstag och förbereda sig för seniorfotboll, något som akademichef Nick Cox pratat mycket om.

Ser man säsongen ur en spelarsynpunkt istället för ur ett lagperspektiv så finns det några positiva ljusglimtar som bör behandlas. Något som sker i stort sett varje säsong är att en spelare från reservlaget tar steget in i A-laget.

Utöver spelare som Kobbie Mainoo, som gjorde sin A-lagsdebut redan förra säsongen, så tycker jag att Willy Kambwala förtjänar mycket beröm för hur han hanterat uppflyttningen till A-laget denna säsong. Fransmannen, som jag alltid sagt har det som krävs för att bli en A-lagsspelare, slängdes in i hetluften nästintill direkt.

Han var med på bänken när man mötte Liverpool i december 2023, och bara veckan efter bildade han backpar med Johnny Evans i 2-0 förlusten mot West Ham. Totalt blev det tio framträdanden i A-laget och jag anser att han gjorde det riktigt bra sett till omständigheterna.

Andra spelare från reserverna som fick göra sina A-lagsdebuter denna säsong var Omari Forson och Dan Gore.

Tränare

Travis Binnion

Tog steget från juniorlaget till reserverna denna säsong, och nu kommer vi till den evigt ständiga frågan kring hur man utvärderar en ungdomstränare.

Till skillnad från en A-lagstränare på elitnivå så tycker jag inte att man kan dra några större slutsatser av positionen i ligatabellen. Istället är rollen som tränare i ett reservlag mer av ett långsiktigt arbete där det jobbet man lagt ned nu kanske visar sig två år framöver.

Ska jag dock försöka mig på att hitta variabler som kan analyseras, då skulle dessa bland annat innefatta den mentala delen i spelet. Om man till exempel tappar ledningar regelbundet eller om man har svårt att ställa om efter motgångar då jag anser att det reflekterar mycket på tränaren.

Personligen så anser jag att Binnion är en väldigt bra ungdomstränare, vilket man kan se på de framgångar som juniorerna haft. Därför tror jag att det i detta fall kan sammanfattas med att spelarmaterialet i reservlaget helt enkelt inte är tillräckligt bra för att man ska kunna konkurrera med topplagen.

Lagstatistik

Matcher:30
V-O-F9-7-14
Målskillnad:68-70
Vinstprocent:30 %
Premier League 2:Tolva i serien, utslagna i åttondelsfinal
EFL Trophy:Gruppspel
Uefa Youth League:Gruppspel

Målvakter

Dermot Mee (U21)

Målvakt som befinner sig lite i ingenmansland. Är 21 år gammal vilket gör honom till en av de äldre spelarna i akademin, och med bara fem spelade matcher denna säsong känns det som att hans tid i klubben börjar ta slut.

Tom Wooster (U19)

Fick spela tre matcher denna säsong men mer än så blev det inte. Lånades ut till Macclesfield under andra halvan av säsongen men fick inte någon speltid där.

Övriga

Radek Vitek (U21)

Har spenderat majoriteten av säsongen på lån hos Accrington Stanley men hann med att göra två framträdanden för reserverna. I Accrington Stanley har det blivit mycket speltid för Vitek som startade alla lagets ligamatcher, förutom en.

Kie Plumley (U21)

Kom till klubben inför säsongen och har i stort sett fått se på från sidan hela säsongen. Totalt har han spelat en minut och den kom i en 3-2 seger över Newcastle, och nu står det klart att Plumley kommer att lämna klubben i sommar.

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Elyh Harrison1932
Dermot Mee5 (1)02,4
Tom Wooster302,01
Radek Vítek205
Thomas Myles1 (1)04
Kie Plumley0 (1)00

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter.

Försvarare

Sonny Aljofree (U20)

Aljofree har spenderat säsongen på ett ”dual registration”-lån. För hans del bar det dock av till Altrincham där det inte blev någon speltid. Istället spelade han alla sina matcher med reservlaget och missade faktiskt bara en match.

Sam Murray (U20)

Murray har varit utlånad till Rochdale på ett “dual registration”-lån under vårsäsongen. Dock spelade han sina matcher i United under hela säsongen, och totalt blev det 19 framträdanden för vänsterbacken.

Willy Kambwala (U20)

Spelade regelbundet med reserverna innan han lyftes upp till A-laget. Startade alla UEFA Youth League- och EFL Trophy-matcher. I ligan blev det åtta matcher för fransmannen.

Rhys Bennett (U21)

Efter att ha missat de inledande fyra matcherna startade Bennett därefter sex raka. Sedan var det dags för en utlåning till Stockport County, innan det var dags att återvända till United för att spela i tre av reservernas sista fem matcher.

Övriga

Marcus Lawrence (U19)

Har inte synts till i någon match denna säsongen

https://twitter.com/CompsMU/status/1769873533579002212 och kommer att lämna klubben i sommar.

Tyler Fredricson (U19)

Var med i en A-lagstrupp förra säsongen och var i mitt tycke en av de bästa försvararna i akademin. Därför är det väldigt underligt att han enbart spelade fem minuter denna säsong. Det är oklart varför men det skulle kunna vara skaderelaterat.

Marc Jurado

Spelade i lagets två inledande matcher, där det blev två assists, innan han lämnade klubben i en permanent övergång.

Teden Mengi

Precis som Jurado så spelade Mengi de två första matcherna med reserverna innan han flyttade till Luton Town.

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Sonny Aljofree2201
Sam Murray16 (2)02
Willy Kambwala16 (1)00
James Nolan15 (6)10
Rhys Bennett1200
Habeeb Ogunneye11 (2)00
Jack Kingdon7 (1)01
Louis Jackson6 (6)00
Harry Amass4 (1)01
Jaydan Kamason2 (1)00
Marc Jurado202
Teden Mengi200
Bendito Mantato0 (2)00
Tyler Fredricson0 (1)00
Daniel Armer0 (1)00

Mittfältare

Sam Mather (U20)

Spenderade en del av säsongen på ett “dual registration”-lån hos Rochdale. Där blev det tio framträdanden och två mål. Sedan blev det även tio matcher i United där han stänkte in hela sju mål, där fyra kom i en seger öven Norwich.

Toby Collyer (U20)

Inledde med att spela åtta av de 12 första ligamatcherna, där han även bar kaptensbindeln i fyra av dessa. Sedan avslutades säsongen med att Collyer inte fanns med i truppen i de fem avslutande matcherna.

Detta förklaras dock med att han istället var med i A-lagets matchtrupp i deras fyra sista matcher. Jag har varit ett fan av Collyer sedan han kom till klubben och anser att han har flera egenskaper och potential att ta steget till seniorlaget nästa säsong.

Maxi Oyedele (U20)

Spelade regelbundet med reserverna under höstsäsongen innan han lånades ut till Forest Green Rovers under våren. Det lånet avbröts dock efter drygt en månad och istället blev det ytterligare spel i United under slutspurten. Totalt blev det 19 matcher i United och fyra hos Forest Green Rovers.

Shola Shoretire (U21)

Har haft en konstig säsong där han inledde med att spela regelbundet med reserverna, där hans produktion var fantastisk. Den senaste matchen han spelade i var mot Chelsea i slutet av januari, vilket innebär att han inte spelade i någon av lagets elva sista matcher.

Om jag ska försöka mig på en gissning så är det att man märkte under höstsäsongen att han var alldeles för bra för reserverna, och att man sedan inte hittade något bra lån för honom eller att man bestämde att han istället skulle vara med och träna med A-laget.

United meddelade tidigare under dagen att diskussioner med Shoretire kring ett nytt kontrakt är pågående.

Övriga

Omari Forson (U20)

Var en av spelarna som fick chansen i A-laget denna säsong. Innan det spelade han med reserverna och gjorde tre mål på sina första fyra matcher där. A-lagsdebuten kom sedan i FA-cupmatchen mot Wigan. Därefter blev det en start och några inhopp för Forson med seniorerna och totalt blev det sju framträdanden i A-laget och tio med reserverna.

Tyvärr ser det ut som att Forson kan ha gjort sitt i United då det ryktas om att han kommer att lämna på fri transfer i sommar. När United presenterade listan med vilka spelare som kommer att lämna respektive stanna i klubben, så meddelade man att Forson har blivit erbjuden ett kontrakt.

Isak Hansen (U21)

Flyttade permanent till Werder Bremen under januarifönstret och hann med att spela tio matcher innan dess. En av de spelarna som jag verkligen hade sett kvar i United med tanke på den potential som finns i norrmannen.

Dan Gore (U21)

En av de mest intressanta spelarna i akademin. Fick göra sin A-lagsdebut mot Crystal Palace i ligacupen, och sedan även Premier League-debut i vinsten över Aston Villa i slutet av december förra året. Lånades sedan ut till Port Vale under vårsäsongen där det dock bara blev ett framträdande.

Hannibal (U21)

Var väl egentligen mer av en A-lagsspelare än en ungdomsspelare när säsongen startade, vilket man också kan se på de matcher han spelade. Det blev bara en match med reserverna och tio med A-laget. Lånades sedan ut till Sevilla under vårsäsongen.

Kobbie Mainoo (U21)

Här finns det absolut inga tvivel om att Mainoo är en A-lagsspelare, men han gjorde dock en match med reserverna och spelade i två UEFA Youth League-matcher när han jobbade sig tillbaka från den skadan han ådrog sig under försäsongen.

Tom Huddlestone (21+)

Ytterligare en säsong som spelande tränare, och kanske blev det lite mer speltid än vad man önskat. Totalt spelade han nio matcher och nätade också en gång. Har meddelat att han lämnar klubben i sommar.

Anfallare

Joe Hugill (U21)

Spelade med reserverna under höstsäsongen där han gjorde hela sju mål på nio matcher, och där någonstans förstod man nog att Hugill var alldeles för bra för ungdomsfotbollen. Vårsäsongen spenderades istället på lån i Burton Albion där det blev ett mål och tre assists.

Charlie McNeill (U21)

McNeills säsong har tyvärr varit en besvikelse och därför är det inte speciellt förvånande att han kommer att lämna klubben i sommar. Med spelare som Joe Hugill och speciellt Ethan Wheatley så var vägen till speltid för McNeill väldigt tuff.

Övriga

Ethan Ennis (U20)

Inledde säsongen vid sidan på grund av en korsbandsskada som gjorde att han missade hela förra säsongen. Kom sedan tillbaka i slutet av oktober och gjorde sju framträdanden därefter. Var verkligen påväg mot något riktigt bra innan skadan och förhoppningsvis når han den nivån igen, nu när han är skadefri.

Mateo Mejía (U21)

Gjordetre mål med assists på 12 matcher med United innan han lämnade klubben under januarifönstret.

Noam Emeran (U21)

Spelade i säsongens första match och stod där för ett mål, innan han lämnade permanent för Groningen under sommarfönstret.

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Joe Hugill1281
Ethan Wheatley11 (6)52
Mateo Mejía11 (1)35
Charlie McNeill7 (6)31
Ashton Missin5 (4)10
Ethan Ennis4 (3)10
Victor Musa2 (5)00
Gabriele Biancheri1 (4)20
Malachi Sharpe1 (3)00
Shea Lacey1 (2)01
Noam Emeran110
Amir Ibragimov0 (2)00