Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det här är Noussair Mazraoui
En mångsidig, taktisk dynamo

Manchester United har ingen lång historia när det kommer till marockanska fotbollsspelare, faktum är att Noussair Mazraoui är blott den andra marockanen att någonsin skriva på för klubben. Den första såg vi redan förra säsongen, då Sofyan Amrabat gjorde 30 framträdanden i Unitedtröjan.

Mazraoui har inlett sin Unitedkarriär som en startspelare, men det blir intressant att se vars spelaren faller i hierarkin när vänsterbackarna är tillbaka, kan han till och med vinna högerbackspositionen över Diogo Dalot?

Noussair Mazraoui föddes den 14 november 1997 i Leiderdorp, Nederländerna till marockanska föräldrar, och redan vid fyra års ålder så var det fotboll som gällde då Mazraoui började spela för sin lokala klubb AVV Alphen. Tre år senare så blev det spel i Alphense Boys, dock endast ett år innan Ajax ringde på luren och gav Mazraoui en inbjudan att spela för den berömda ungdomsakademin i den största klubben i landet.

Mazraoui spelade i Ajax ungdomsakademi i tio år mellan 2006 och 2016 innan han äntligen fick proffsdebutera för Jong Ajax, klubbens reservlag, den 12 augusti 2016 i en match mot Almere City. Under Mazraouis ungdomskarriär så gick spelaren från att spela i rollen som offensiv mittfältare till att bli en mer defensiv spelare som tillslut fann sig på högerbackspositionen, denna mångsidighet på fotbollsplanen är någonting som alltid varit lite av ett kännetecken för Mazraoui.

Det var inte enkelt för Noussair Mazraoui att bryta sig in ett A-lag i Ajax som i vanlig ordning kryllade av unga, talangfulla spelare, men efter två år och över 50 matcher i Jong Ajax så fick Mazraoui äntligen chansen att debutera för Ajax i början av 2018. Ajax var under förändring i denna tid efter ett tränarbyte precis i årsskiftet under säsongen 2017-18. Den nya huvudtränaren, en viss Erik ten Hag, var inte rädd att ge unga spelare chansen, och Mazraoui blev en av de spelarna som tog denna chans med båda händerna.

Efter debuten under säsongen 2017-18 så var det efterkommande säsong där Mazraoui, Erik ten Hag och hela Ajax skulle slå igenom på riktigt. Det blev inte bara en inhemsk dubbel för Ajax, men laget överraskade hela fotbollsvärlden genom att ta sig till en semifinal i UEFA Champions League, där man på vägen besegrade lag som Real Madrid och Juventus innan Ajax till slut föll på målsnöret mot Tottenham Hotspur i semifinalen. Medans det var unga världsspelare som Frenkie de Jong och Matthijs de Ligt som fick de mesta av applåderna för insatsen i turneringen så var även Noussair Mazraoui en viktig del i Erik ten Hags bästa lagbygge. Mazraouis offensiva spel från högerpositionen, där han ofta fann sig i en inverterad mittfältsroll under bollinnehav resulterade inte bara med två Champions League mål i gruppspelet 2018-19, men var även en av de största anledningarna till Ten Hags taktiska framgång under den berömda säsongen.

2018/19 så kom genombrottet under Erik ten Hag.

Under denna tid så var även Mazraouis landslagskarriär på uppgång. Spelaren hade möjligheten att representera både Nederländerna eller Marocko i landslagsspel, men valet föll på Marocko, landet där båda föräldrarna kom ifrån. Mazraoui debuterade för Marocko 2018 och sedan dess så har det blivit 28 framträdanden för det marockanska landslaget.

Efter framfarten i Erik ten Hags Ajax så började många europeiska toppklubbar visa sitt intresse för den offensiva högerbacken. Det blev några ytterligare lyckade och titelberikade säsonger i Ajax innan spelarens kontrakt löpte ut under sommaren 2022. Mazraoui blev ett eftertraknat namn under transferfönstret men tillslut så var det tyska jättarna Bayern Munchen som vann hans signatur. I slutet av 2022 så var Mazraoui en del av det historiska marockanska landslaget som tog sig till en oväntad semifinal i VM i Qatar, Mazraoui spelade fem matcher i turneringen och spelade främst som vänsterback.

I januari 2023 så drabbades Mazraoui av hjärtinflammation i samband med Covid-19, en sjukdom som höll honom ur spel i sex till åtta veckor. Mazraoui kunde dock avsluta säsongen 2022/23 på fotbollsplanen och spelaren gjorde sitt första mål för Bayern Munchen i maj månad. Under Mazraouis två säsonger i Tyskland så hade han det inte helt lätt att bli lika ordinarie som han var under tiden i Ajax, Mazraoui spelade endast 19 Bundesliga matcher under 2022/23 samt lika många under säsongen 2023/24. Under tiden i Bayern så visade Mazraoui dock fortsatta prov på mångsidigheten då han ofta fick spela vänsterback snarare än hans mer naturliga högerbacksposition.

Tiden i Bayern Munchen var inte lika lyckad.

Mazraoui lever dock inte bara på sin mångsidighet på fotbollsplanen utan han är även en väldigt duglig fotbollsspelare. Under sista säsongen i Bayern Munchen så stod spelaren ut för sina progressiva passningar från ytterbackspositionen. Det är tydligt att Mazraoui värvas som en kreativ och offensiv kraft från ytterbacksrollen, Han är även skicklig när det kommer till att driva bollen upp i banan och gillar att vara involverad offensivt. Mazraoui är dock, olikt sin nya kollega Diogo Dalot, inte en inläggsspelare, då han mycket hellre föredrar att invertera för att låta sin ytter få mer utrymme på kanten.

Rent defensivt så är Mazraoui en duglig spelare, han är inte lika tacklingsaggressiv som en Aaron Wan-Bissaka utan han föredrar mer att avvakta tills rätt tillfälle öppnas för att sno en boll. Spelet med huvudet är, likt med många andra ytterbackar, inte en direkt styrka hos Mazraoui. När Aaron Wan-Bissaka såldes och Noussair Mazraoui togs in så var det vissa som höjde på ögonbrynen, är han verkligen så mycket bättre än Wan-Bissaka? Offensivt så är han det.

Under tiden i Ajax så var det tydligt hur mycket Mazraoui kunde göra för att hjälpa få ut det bästa av lagets högerytter. När vi fick se den bästa versionen av Antony på Ajax högerkant så var det just Noussair Mazraoui som fanns där bakom. Tänk om marockanen kan vara nyckeln till att få vår dyra brasse att bli bra på fotboll igen. I Noussair Mazraouis första två matcher i Premier League så har det sett väldigt lovande ut, och det blev till och med redan assistpoäng mot Brighton.

Det kommer att bli väldigt spännande att se vilken roll som marockanen kommer att tilldelas under sin tid i Manchester, och om han är bra nog för att sno åt sig en riktig startplats i ett friskt Manchester United.

Res med oss till Manchester!