Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - West Ham United
En premiär som måste vinnas

Skinner möter Skinner när Manchester Uniteds damlag inleder säsongen mot West Ham United på Old Trafford. Hemmalaget leds av Marc Skinner medan Rehanne Skinner ansvarar för bortalaget. Förutom efternamnet har tränarna gemensamt att de går in i säsongen under press, efter svaga prestationer förra säsongen.

Uniteds slutade femma Women’s Super League förra säsongen. En rekorddålig prestation av laget, delvis kompenserad av segern i FA-cupen. Även West Ham var rekorddåliga förra säsongen, då de slutade elva i ligan, på ynka 15 poäng. De misslyckades dessutom i de båda cuperna.

Skinner och Skinner behöver göra det betydligt bättre nu, om de ska vara kvar på jobbet när lagen möts i London i april.

Matchen spelas på Old Trafford men biljettförsäljningen rapporteras gå dåligt. Faktiskt kan det bli så att publiksiffran inte ens kommer upp i femsiffrigt. Det skulle i så fall vara en enorm besvikelse.

Mer läsning inför säsongen:

Matchen visas på MUTV och går även att se gratis på Youtube. Det är avspark imorgon klockan 13.00.

Manchester United

Av allt att döma (vi har bara fått se stillbilder från matchen) var Dominique Janssen frånvarande när United avslutade försäsongen mot Tottenham i söndags. Någon oro för att vår mest meriterade spelare ska vara frånvarande imorgon behöver vi emellertid inte ha.

“Alla ska vara tillgängliga för uttagning,” sa Skinner på presskonferensen inför matchen. Då räknar vi bort Hannah Blundell, som är gravid, och Evie Rabjohn, som är korsbandsskadad.

“Men alla andra är tillgängliga. Till den punkt att några spelare kanske måste lämnas utanför matchtruppen. Det är en del av spelet när du har en större trupp,” fortsätter Skinner.

Tränaren indikerar att Janssen kommer att få en ledande roll i laget:

“Vet du, när du träffar en av de här människorna och du tänker: ‘Du är imponerande.’ Bara som en person har de den här auran. Dom har det i överflöd. Hon kliver in i en byggnad, hon vet vem hon är, hon vet vad hon handlar om och hon vet vad hon kan göra och vad hon kan få andra att göra. Att ha henne bredvid Maya [Le Tissier] och Ella [Toone] för att hjälpa till att leda laget är väldigt viktigt.”

Nyförvärvet Dominique Janssen är en ledare.

Det känns som en självklarhet att Janssen tar plats i startelvan imorgon. Phallon Tullis-Joyce är given i mål medan Maya Le Tissier och Ella Toone också är självklara startspelare. Vi kan med stor säkerhet addera Jayde Riviere, då hon inte har mycket till konkurrens på högerbacken.

Därutöver är det inte lika självklart.

Det spekuleras i att United ska skifta till en trebackslinje. Om så är fallet lär Millie Turner starta bredvid Le Tissier och Janssen i mittförsvaret. Spelar vi däremot med fyra backar blir det nog bänken för Turner. På vänsterkanten står det mellan Gabby George och Anna Sandberg med Leah Galton som alternativ som vänsterspringare ifall vi spelar med tre backar.

Det naturliga är att Toone får sällskap av Hayley Ladd och Grace Clinton på mittfältet. Skinner har dock en uppsjö av alternativ på mitten. Främsta utmanare är nog Lisa Naalsund men även Hinata Miyazawa skulle kunna ingå i startelvan. Framtidsnamnen Simi Awujo och Emma Watson är nog just framtidsnamn men det skulle vara väldigt roligt ifall de kastades in i hetluften direkt.

I anfallet borde Elisabeth Terland starta. Om vi spelar med tre anfallare gissar jag att hon får sällskap av Galton och Geyse men Melvine Malard aspirerar också på en startplats medan Celin Bizet inledningsvis känns mer som en joker. Får vi istället se en anfallsduo borde det vara Terland tillsammans med Geyse eller Malard.

West Ham United

Den 4 februari tog West Ham en chockseger mot Arsenal. Därefter avslutade de säsongen med nio matcher utan seger. Faktum är att de bara har vunnit 2 av de 23 senaste matcherna.

Transfersommaren kan vi betrakta som dramatisk. Bland spelarförlusterna noterar vi Mackenzie Arnold, Hawa Cissoko, Honoka Hayashi och Risa Shimizu, fyra givna startspelare. Shimizu är det tyngsta tappet, illustrerat av att hon flyttade till Manchester City.

Kinga Szemik ansluter från Stade de Reims (där även Uniteds Phallon Tullis-Joyces en gång i tiden har vaktat målet) för att ersätta Arnold i mål. Det behöver inte vara en försvagning. I mittförsvaret ska Camila Sáez, senast i Madrid CFF, kliva in. Ett rutinerat namn men hon är inte nödvändigtvis bättre än Cissoko.

Kinga Szemik är West Hams nya målvakt.

På mittfältet ansluter schweiziskan Seraina Piubel och finskan Oona Siren. Dugliga spelare i bra ålder men inga namn som toppklubbarna i ligan sneglade åt.

Offensivt är colombianskan Manuela Paví ett intressant tillskott. Återstår att se hur hon klarar flytten till Europa.

Trots de dåliga resultaten förra säsongen är West Ham under Skinner ingen enkel nöt att knäcka. De dåliga resultaten till trots så spelade de ofta jämnt mot topplagen, bäst illustrerat av segern mot Arsenal. Vidare pressade de Chelsea till förlängning i FA-cupen och de tog poäng mot fyran Liverpool och femman United.

Förra säsongen hade de matcher då försvaret inte fungerade alls, vilket förklarar att den pinsamma siffran 45 insläppta på 22 matcher. Men när försvaret har en bra dag är de svåra att få hål på. Då är deras offensiv ett desto större frågetecken. West Ham gjorde bara 20 mål förra säsongen, sämst i ligan.

I Kirsty Smith har West Ham en före detta Unitedspelare i truppen. Hon startade varenda match förra säsongen och blev bara utbytt en gång. Viviane Asseyi och Riko Ueki var lagets ledande målskyttar med sex ligamål vardera. Australiensiska mittfältaren Katrina Gorry, med förflutet i Vittsjö, är ny lagkapten. Hon anslöt i januari och gjorde inledningsvis succé, bland annat i segern mot Arsenal och i den oavgjorda matchen mot United. Säsongen tog sedan slut på grund av skada. Att hon nu är tillbaka i spel är ett stort lyft för laget.

Svårslagna må West Ham vara, men känslan är att det är ett lag som kommer att slåss för att undvika nedflyttning. Med andra ord är det ett lag som United måste besegra om vi har tänkt blanda oss i toppstriden den här säsongen. I en liga med bara 22 omgångar finns inget utrymme för att skänka bort poäng mot de svagaste lagen.

Tidigare möten

Historiskt har United ett stort övertag på West Ham, med resultatraden 7-2-1 och målskillnaden 26-7 på tio matcher. Det senaste mötet, i mars, slutade emellertid 1-1. United tog en tidig ledning då men West Ham kunde kvittera i slutskedet.

Roligare var det i november, då United vann med 5-0, i en match som var avgjord efter en halvlek. Geyse, Millie Turner (toppbilden) och Melvine Malard noterades bland målskyttarna.

Manchester United – West Ham United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 21 september
Avspark: 13.00
Teve: MUTV, Youtube


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!