Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Twente
Historiskt första möte i nytt tävlingsformat

Imorgon kväll börjar det internationella cupspelet för Manchester United. Europa League är det som gäller och nederländska Twente blir det första nöten att knäcka hemma på Old Trafford. 

Till att börja med kan det vara värt att informera om det nya upplägget som Uefa har färdigställt från och med den här säsongen. Det traditionella gruppspelet med fyra lag har slopats och istället ersatts av ett slags ligaspel, som är uppbyggt på fyra seedningsgrupper. Totalt är 36 lag med i turneringen och varje lag ska möta två lag från vardera seedningsgrupp, med en hemmamatch och en bortamatch mot lag från varje seedningsgrupp.

De åtta bästa lagen kvalificerar sig för åttondelsfinal, medan lagen rankade 9-24 kvalificerar sig för slutspelets playoff. Resten blir utslagna.

För mer information om upplägget rekommenderas guiden om turneringsinformation och regler på Muss.se.

Manchester United

Efter den mållösa matchen mot Crystal Palace i lördags ska nu United försöka ta nya tag i Europa League hemma mot Twente.

Det är naturligtvis redan på förhand ett rejält snedsteg för United att ha hamnat i Europa League, och baserat på ligaplaceringen förra säsongen skulle man inte ens att varit med i den här upplagan. Tack vare FA-cupvinsten mot Manchester City blev det emellertid en plats i turneringen. United har det senaste decenniet varvat Europa League med Champions League och även om möjligheterna är större i den förstnämnda, så är det trots allt något annat att befinna sig i det absoluta finrummet.

Hursomhelst bör United ha goda chanser att få en bra start på äventyret imorgon. Spelet och resultaten har inledningsvis blandat och gett. Det blev svidande plumpar mot Brighton och Liverpool för några veckor sedan men därefter har det blivit tre raka matcher med noll insläppta mål och tio mål framåt. Men då har också motståndet varit väldigt mycket mer beskedligt, främst i form av Southampton samt Barnsley i Ligacupen.

Senaste matchen mot Crystal Palace borde United ha vunnit, men marginalerna var sannerligen inte på rätt sida. Det var både ribbträffar och svettiga parader från den gamla Unitedmålvakten Dean Henderson som hindrade.

Dean Henderson och ribban hindrade United senast. Lossnar det imorgon?

Anfallsspelet var det alltså inget fel på, förutom att chanserna inte resulterade i mål. Imorgon ser jag inte hur United skulle kunna bedriva ett sämre anfallsspel, mot ett förhållandevis sämre lag.

Vad Erik ten Hag väljer för startelva imorgon är svårt att spekulera i, givet att matchandet tätnar och rotationen ökar. Jag tror ändå att vi kommer få se att ganska slagkraftigt lag imorgon. Du vill alltid ha en bra start när du går in i något nytt.

Trots att det är cupspel har jag svårt att se varför inte André Onana skulle vakta målet, även om Altay Bayindir förmodligen inte hade gjort bort sig.

I backlinjen är min gissning att det blir en förändring från senast, att Harry Maguire tar Matthijs de Ligts plats. På ytterbacksplatserna finns fortsatt bara två konkreta alternativ i Diogo Dalot och Noussair Mazraoui, så inga förändringar där.

Från mittfältet och framåt kan det bli mer snurr. Manuel Ugarte gör rimligen sin andra start och kan tänkas ha Casemiro bredvid sig. Framför dem Bruno Fernandes och på kanterna Marcus Rashford och Antony. Längst fram behöver Joshua Zirkzee ett mål, så mitt tips är att han startar.

Möjlig startelva:

FC Twente

Twente har under stora delar av 2000-talet varit en konstant i den nederländska högstaligan Eredevisie. Man var framför allt ett lag att räkna med runt 2010-talet, då man under tre säsonger i rad vann ligan en gång och slutade på andra plats två gånger. Titeln 2009/10 är klubbens enda sedan bildandet 1965.

Men Twente har också gått igenom några tunga år. Säsongen 2017/18 åkte man ur Eredevisie men tog sig upp igen säsongen därpå.

De två senaste säsongerna verkar man i alla fall ha fått ordning på grejerna. Förra säsongen blev det en femteplats och dessförinnan slutade laget fyra.

Starten på 2024/25 indikerar att Twente kommer ligga hota om platserna under toppskiktet. PSV kommer med stor sannolikhet jogga hem titeln och där bakom går AZ och Utrecht starkt.

Laget kommer senast från en 5-0-seger mot bottenlaget Almere och innan det 2-0 hemma mot Heerenveen. Det är därmed ett lag i god målform, men liknande United är det svårt att dra några större växlar av det.

Tränar laget gör den 52-årige Joseph Oosting. Han har varit i Twente sedan sommaren 2023 men har ägnat största delen av sin tränarkarriär i Vitesse, där han har haft diverse roller, bland annat assisterande tränare. Som spelare gjorde han närmare 400 matcher i Eredevisie för Emmen och Veendam.

I laget han basar över nu är den offensiva mittfältaren Sem Steijn en spelare att hålla lite extra koll på. 22-åringen har gjort sex mål på sex matcher under inledningen av säsongen. Fortsätter han i samma stil dröjer det nog inte länge innan lag som PSV och Ajax intresserar sig.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United och Twente har faktiskt aldrig mött varandra i tävlingssammanhang.

Visste ni att…

  • Twente är klubben som Erik ten Hag gjorde flest matcher för som spelare? Över 200 stycken.
  • Twente kommer frÃ¥n staden Enschede?
  • Den svenske mittbacken Gustaf Lagerbielke spelar i Twente?

Matchinformation

Manchester United
FC Twente
Turnering: Uefa Europa League, ligafas, 1:8
Tid: Onsdagen den 25 september 2024, 21.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Simone Sozza (Italien)
Teve: Disney+

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Malacia (knä, oktober)
  • Shaw (vadskada, inget datum)
  • Yoro (fot, tidigast slutet oktober)
  • Gore (axel, inget datum)
Tveksamma:

  • Lindelöf (matchform, liten chans)
FORM
V16/8FulhamHPL1-0
F24/8BrightonBPL1-2
F1/9LiverpoolHPL0-3
V14/9SouthamptonBPL3-0
V17/9BarnsleyHLC7-0
O21/9C PalaceBPL0-0

FC Twente

Skador och avstängningar:

  • Sadílek (ben, inget datum)
  • Taha (benbrott, inget datum)
Tveksamma:

  • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
O13/8RB SalzburgHCL3-3
O17/8Sparta R’damHligan1-1
F1/9UtrechtBligan1-2
O14/9ZwolleHligan1-1
V17/9HeerenveenHligan2-0
V22/9Almere CityBligan5-0

United mot FC Twente

Inga tidigare möten.
Res med oss till Manchester!