Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

city it is

Embed from Getty Images
Vi börjar förstås med Falcao, som av någon märklig anledning fastnat rekordsnabbt i mitt fotbollshjärta. Jag var förra veckan inne på att det här kan vara början på en lång rad skador som lätt drabbar (jag hänvisar här, likt ex-skolministern bara till anekdotisk evidens, ingen faktisk forskning) spelare som haft korsbandsskador. United tonar i möjligaste mån ner allvaret, givetvis, för att inte skrämma slag på fans och sponsorer.
Falcao har också matchats lugnt av LvG, förståeligt nog, och har inte ens kommit upp i tre hela matcher trots att vi är inne i november. 250 minuters fotboll med United är inte mycket, det är till och med mindre än den iskalle Darren Flatcher kan stoltsera med i höst (Robin van Persie är förresten den utespelare med mest minuter i benen). Att United redan gjort en deal med Monaco för Radamel har jag inga problem med, inte heller att han är (minst) 29 år och drar in £200 000 i veckan då. Då är det värre att just skadorna kan sätta käppar i hjulet för just detta. För en Falcao i gammalt gott slag är ett, för att använda en krigsmetafor som är väldigt vanligt i sportjournalistiken, massförstörelsevapen av Ruud van Nistelrooysk klass. Det vore ledsamt om vi aldrig fick chansen att utnyttja det fullt ut.
Vi fortsätter förstås med Wayne Rooney, det går inte att undvika den stores comeback. Kaptenenen har inte synts i Unitedtröjan sedan den ”misslyckade” tacklingen på Stewart Downing för en månad sedan, men i morgon ska han leda ut sina medspelare på Wastelands. Och nu hoppas jag verkligen att han ska ta klivet fram som en ledare. Då menar jag inte inställningsmässigt, jobbmässigt och tävlingsinstinktsmässigt. För det har vi sällan haft problem med och Rooney skulle slita sig igenom 90 minuter oavsett om han spelade för United, Millwall eller Aldershot. Där finns inga invändningar, men jag hoppas innerligt att han gör en kanonmatch som anfallare/#10 och då är det inte först och främst hemåtlöpningar på 80 meter i maxfart som är det primära. Det skulle vara oerhört befriande att se honom vara ostoppbar i offensiven, smälla in två i krysset och göra en helt oförglömlig insats. Att se honom, Robin van Persie och Angel Di Maria fullkomligt mörda citys defensiv med blixtrande omställningar.
Det vore något det.
Det är troligen i andra änden av planen matchen avgörs. City har visserligen skakat omkring på ett oväntat sätt och är inne på en imponerande rad med tre matcher utan seger mot storlag som CSKA Moskva, West Ham och Newcastle, men man har ett helt annat grundspel och trygghet i försvarslinjen än United.
* Jag har inför tidigare derbyn påtalat vikten av att ha en lokal grabb i startelvan, en som vet hur mycket tre poäng betyder för massorna. Mycket tyder på att det blir ett Manchestermöte utan en enda Manchesterfödd på planen. Nu handlar det om hur mycket Ryan Giggs klarar av att trycka in i spelarnas skallar. Har Daley Blind, Marcos Rojo och Angel Di Maria inseminerats med tillräckligt många röda blodkroppar för att vara beredda att spilla några extra just i morgon?
Det kan inte vara ofta det spelats ett Manchesterderby helt utan egna produkter i någon av startelvan. Risken – eller chansen – är påtaglig att det blir så i morgon eftermiddag. Eller så räknar vi Rafael som hemmagrabb.
* Startelvans enda klurigheter är om Michael Carrick och/eller Adnan Januzaj och/eller Antonio Valencia tar plats. Jag hoppas inte att Valencia spelar – det gör jag aldrig numera – medan Carricks första start på ett halvår känns tveksam i ett bortaderby. Han kan gott få vänta till Palace efter ett 20-minutersinhopp i morgon. Däremot finns det lite oro i skallen att Tony V kan ta Herreras plats. Januzaj? Kanske, kanske, faktiskt. Men vem ska han peta? Herrera? Nej, med en diamant blir det nog så här:

DDG

Rafael – Smalling – Rojo – Shaw

Blind – Herrera – ADM – Fellaini

Rooney

RvP

* city saknar David Silva, tack och lov, men det hindrade inte dem motsvarande match förra säsongen. Yaya har varit seg, men kan säkert tända till i ett derby och så har de ligans för tillfället hetaste anfallare till sitt förfogande.

Gissar denna uppställning:

Hart

Zabaleta- Kompany – Demichelis – Clichy

Milner – Yaya – Fernando – Nasri

Aguero – Jovetic

* Liverpool har gjort några riktigt usla anfallsvärvningar genom åren: Sean Dundee, Robbie Keane, Andy Carroll, Fernando Morientes, med flera.

Men frågan är om inte Balotelli är den sämsta. Jag har inte sett honom göra en enda bra halvlek i Liverpool.