Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

It’s all about the feet

Embed from Getty Images
Manchester, som dom säger i syd, marscherar vidare mot tidigare höjder och man gör det helt utan att imponera. United har egentligen inte imponerat under längre perioder, nu snackar jag rent estetiskt, överhuvudtaget under 2010-talet, men det har inte hindrat klubben från att ta någon CL-final här och någon ligatitel där. Fast det är inte det jag tänker fästa några fler meningar vid just nu.
Det är i stället det otroliga och fram till och med idag för mig helt okända faktum att Víctor Valdés är 183 centimeter lång. Hur länge har han varit det? Varför har ingen berättat det för mig? Ska det krävas en värvning till Manchester United och att jag själv får ta reda på det för att jag ska få ta del av den här typen av sensationell information? Ingen, INGEN, har ens gett någon antydan om att det här skulle kunna vara sant.
Hur det känns? Ben Amos är ju för fan 191 centimeter! Vanja Milinković-Savić är 202 – och han är tonåring!
Hela soppan är ytterst märklig. Just nu har jag vad jag hoppas är en vanföreställning om att jag levt i någon slags fotbollsproffsbubbla á la Phil Neville och aldrig ens rört dammsugaren eller slagit på ugnen.Eller att jag färdats tillbaka till bronsåldern och stängts in i en grotta med hällristningar och där, helt utan utbildning och asssistans, fått försöka tyda om någon DÄR delat med sig information om Valdés längd. Hemskt är bara förnamnet.
Men tack och lov är vi människor experter på att kastas in i en ny situation, förfasas över den och en stund senare acceptera den.
En som kan mäta sig, pun intended, med Valdés är Andy Goram som inte nådde högre än 181 centimeter. Å andra sidan fann det två av honom och hans tid på Old Trafford omfattade just (antagligen av en slump) två matcher. Annars blir alltså Valdés den kortaste backupmålvakt Manchester United haft under min tid som supporter. Eller är han verkligen det? REALLY?!
Nej, för det går faktiskt att hitta åtminstone en tjomme som är marginellt längre från marken än yours truly. Men det kräver att det lyfts på mossklädda internetsajter för att lyckas. Belöningen blir då att chocken över Valdés-i-strumplästen-uppgifterna går att sy ihop med ett besked från FA häromdagen. Den 9 oktober 1991 gjorde en viss Ian Wilkinson A-lagsdebut som Manchester United-målvakt i ligacupen mot Cambridge United.
Ian är 180 centimeter lång och spelade aldrig en match till för United. Han är enligt det utmärkta hjälpmedlet internet (det skulle jag haft i grottan) numera utbildad läkare i Manchester efter att ha tvingats avbryta karriären på grund av en ögonskada.
Han såg ut så här på den tiden det begav sig.
Skärmavbild 2015-01-07 kl. 17.41.17
Ian är alltså kortare än Víctor Valdés.
* Cambridge i cupen alltså, på bortaplan, vilket borde föranleda febril aktivitet hos Ed och hans kumpaner för att hitta förstärkningar under januarifönstret. Eller så gör vi en Yeovilinsats till och antingen vinner eller förlorar.
Fredagsmatch!
* Min tid med United började någon gång i mitten av 1980-talet. Det är av den enkla anledningen som säsongen 1985 blev det år jag tog min början i efterforskningarna efter längden på Manchester United-burväktarna till dags dato. Jag kom fram till följande:
1) Edwin van der Sar 197 centimeter lång.
2) Anders Lindegaard 193.
Ben Foster 193.
4) Sam Johnstone 191.
Peter Schmeichel 191.
David De Gea 191.
Gary Walsh 191.
Raimond van der Gouw 191.
Ricardo 191.
Tim Howard 191.
Tony Coton 191.
Ben Amos 191.
Tomasz Kuszczak 191.
14) Roy Carroll 188.
Kevin Pilkington 188.
Gary Bailey 188.
Luke Steele 188.
Nick Culkin 188.
19) Jim Leighton 187.
20) Mark Bosnich 185.
Paul Rachubka 185.
Les Sealey 185.
23) Fabien Barthez 183.
Víctor Valdés 183.
25) Andy Goram 181.
26) Ian Wilkinson 180.
Perverst många på 191!
 
Fotnot: Som vanligt, reservationer and all that. Och för att Wikipedia kan bluffa om centimeterna. Jag hade förresten en frisör när jag var ett litet barn som trodde att centimeter var plural av centimet. “Jag klipper bara nÃ¥gon “centimet” i dag”.