Lou Macari

Skottlands Lou Macari gjorde 97 mål på 401 matcher för Manchester United mellan 1973 och 1984. Under sin tid i klubben vann han FA-cupen och andradivisionen.

Lou Macari föddes i Edinburgh den 7 juni 1949. Han spenderade sina första år i gruvbyn Newtongrange innan familjen flyttade till London. När Macari var nio år gammal flyttade familjen tillbaka norrut, den här gången till Largs i North Ayrshire.

Celtic upptäckte Macari när han spelade för Ayrshire county (motsvarande länslaget) och 16 år gammal skrev han på ett ungdomskontrakt med den skotska storklubben. Några år senare signerade Macari sitt första proffskontrakt.

I ett dominant Celtic fick Macari efter hand allt större förtroende och han hjälpte laget till fyra raka ligatitlar 1970 till 1973 med cuptitlarna 1971 och 1972 som grädde på moset.

När Macari hämtade ut sin fjärde skotska ligatitel var han redan en Manchester United-spelare. Han signerade för United i januari 1973, för en övergångssumma på 200 000 pund.

I United skulle Macari omgående ta en ordinarie plats men det var ett svagt United han kom till. Säsongen 1973/74 blev United nedflyttade men Macari blev kvar i klubben och hjälpte laget till en omedelbar nedflyttning och andradivisionstiteln 1975. Ett par år senare vann United FA-cupen och Macari bidrog med segermålet både i omgång 4 mot QPR och i kvartsfinalen mot Aston Villa.

När United vann FA-cupen igen 1983 var Macari kvar i klubben men nu var han långt ifrån ordinarie i laget. Sommaren 1984 lämnade han på fri transfer, för en roll som spelande manager för Swindon Town.

Macari hjälpte Swindon till två raka uppflyttningar och fortsatte därefter som manager för West Ham, Birmingham, Stoke (två gånger), Celtic och slutligen, 2000 till 2002, Huddersfield.

En VM-spelare 1978 gjorde Macari totalt 24 landskamper och 5 mål för Skottland, med debuten avklarad dryga halvåret innan flytten till United.

Efter fotbollskarriären bosatte sig Macari i Stoke, där han i februari 2016 öppnade Macari Centre för hemlösa. Han jobbar emellanåt som expertkommentator för MUTV och så äger han Lou Macari Chip Shop i närheten av Old Trafford.

Spelarkaraktär

Lou Macari var en ettrig offensiv spelare. I yngre år användes han vanligen som anfallare, senare som offensiv mittfältare. Han var kortväxt men modig och spelade med stor energi. Macari var smart och skicklig med bollen och trots sin ringa längd också bra i luftrummet.

Rekommenderad läsning

  • Grattis Lou Macari, 70 år!

    Grattis Lou Macari, 70 år!

Biografin uppdaterad i juni 2019 (uppdateras vid behov).