Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2015/16: Anfallare

För sjunde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den tredje delen betygsätter vi på våra mittfältare.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas sattes godtyckligt till 897 spelade minuter under säsongen.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Viktor Andersson (VA), Johannes Johansson (JJ), Mikael Krekula (MK), Anton Söderpalm (AS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Anthony Martial: 8

När Martial hämtades in för dyra pengar precis före transferfönstrets stängning visste de flesta av oss inte mer om honom än att han var ett namn för framtiden och att han jämförts med en viss Henry. Många trodde säkert att han skulle behöva stå på tillväxt någon säsong innan han var mogen nog att ta ansvar på allvar. Det skulle dock dröja längre än till debuten (inbytt målskytt mot Liverpool) för honom att räta ut frågetecknen och visa upp sina kvaliteter. Inledningsvis spelades han centralt och satte dit en del baljor men fick snart flytta ut till vänster. Martial visade snabbt att han trivdes även där även om målproduktionen hämmades något. Totalt stannade han på 17 mål i alla turneringar, vilket är klart godkänt för en debuterande yngling. Han har trots sin ringa ålder dragit ett mycket tungt lass i anfallsspelet då han emellanåt har varit lagets enda nyckel till chansskapande. [AS]

Redaktionen: 8,2 Matchbetyg: 6,7

Wayne Rooney: 6

Det var många som hade på känn att Rooney inte skulle vara någon toppspelare den här säsongen heller. Rooney gick själv hårt ut och sa att han skulle göra 30 mål, något han givetvis inte var i närheten av. Faktum är att Rooney blivit överglänst av ett flertal offensiva spelare bara i United, och med den lönen är det inte riktigt godkänt. Det ska dock sägas att Rooney gjorde en relativt stark vår och stod för en del viktiga mål och framspelningar i slutet av säsongen. Som helhet har han varit en okej spelare, men det räcker inte med de krav man har på Wayne Rooney. [MK]

Redaktionen: 5,9 Matchbetyg: 6,0

Javier Hernandez: n/a

Det blev en ovärdig avslutning på en annars värdig karriär i Manchester United för Chicharito. Han fick bara fem chanser (varav tre som inhoppare) på två säsonger av Van Gaal. Det sista han gjorde i Unitedtröjan var att missa en, ultimat betydelselös, straff mot Club Brugge. Vi kommer istället att minnas honom för mål med bakhuvudet och hans del i ligatitlarna 2011 och 2013. [MÖ]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,8

James Wilson: n/a

Fick sparsamt med speltid i United innan Van Gaal bestämde att Wilson ska lånas ut, vilket troligtvis var ett korrekt beslut. För Wilsons del blev lånet mycket upp och ned, ständigt småskadad och in och ut ur startelvan. Det blev till slut endast fem mål och två assist på 27 matcher i The Championship inklusive kvalspelet. Wilson har en enorm potential och är ofta väldigt, väldigt bra när han väl är skadefri och kan spela. Men jag befarar att skadorna kommer sätta stopp för en framgångsrik karriär. I Wilsons fall är det mycket ”spela två matcher, skadad i tre” som gäller vilket gör att han aldrig får någon kontinuitet i sitt spel. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,5

Marcus Rashford: 8,5

Denne yngling kom in som ett yrväder när vi behövde det som allra mest i våras. Debuten mot Midtjylland glöms inte i första taget, inte heller PL-debuten mot Arsenal. Är kvick och teknisk men framförallt imponerar hans näsa för mål. En egen produkt att bygga vår offensiv kring i framtiden. 8 mål på 18 matcher under debutsäsongen imponerar, så pass att till och med Roy Hodgson valde att plocka ut 18-åringen i den engelska EM-truppen. Och visst gjorde han även mål i landslagsdebuten för några veckor sedan. [JJ]

Redaktionen: 7,9 Matchbetyg: 6,6

Will Keane: n/a

Gjorde sin starkaste säsong sedan den svåra knäskadan. Var dominant i U21 och blandade drömmål med hattricks och chansen kom i a-laget, då sköt han i stolpen och drog sedan sönder ljumsken i sekvensen efteråt och missade resten av säsongen. Det är väldigt typiskt för Keane som haft stora skadeproblem karriären igenom. Men när Keane blev skadad öppnade det upp för Marcus Rashford och utan Keanes skada hade troligen Rashford aldrig fått sitt genombrott. För den 23-årige Keane dock börjar tiden rinna ut och framtiden i United är troligtvis ingen framtid alls. [MK]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik anfallare

SpelareMatcherMålAssists
Anthony Martial45 (4)1710
Wayne Rooney38 (3)157
Marcus Rashford18 (0)82
James Wilson1 (1)00
Javier Hernandez0 (3)00
Will Keane0 (2)00

Betygsnoteringar

David de Gea är säsongens bästa Manchester United-spelare enligt en enig jury. De Geas position som lagets bästa spelare understryks också av att han hade det bästa betygssnittet (bland spelarna som fick tillräcklig speltid) över säsongens 59 matcher.

Juryn delar också ut överbetyg till Martial, Rashford och Smalling. Även här stämmer juryns åsikter väl överens med matchbetygen, Martial var näst bäst, Rashford tredje bäst och Smalling femte bäst. Även Borthwick-Jackson nosar på ett bra betyg, femte bäst enligt juryn och sjätte bästa matchbetyg.

Undantaget är Bastian Schweinsteiger, som smyger sig in med det fjärde högsta betygssnittet under säsongen. Här höll inte juryn alls med – 16 spelare fick bättre betyg än Schweinsteiger.

I kategorin spelare som utmärkte sig positivt ska Luke Shaw och Timothy Fosu-Mensah nämnas, även om de inte spelade tillräckligt för att betygsättas av juryn. Shaw snittade 7,4 – markant bättre än De Gea – på de matcher han spelade innan benbrottet. Fosu-Mensah hade också ett marginellt bättre matchbetyg än De Gea.

Tittar vi på spelarna som underpresterade utmärker sig Marcos Rojo. Sämst matchbetyg och sämst betyg av juryn. Rojo är den enda spelaren som enligt juryn presterade sämre än Louis van Gaal. Underbetyg från juryn inkasserade även Memphis Depay, som dock klarade sig aningen bättre i matchbetygen. Fellaini fick också underkänt.

Juryns medelbetyg landade på exakt 6. Anton var snålast i juryn (5,7) och Johannes var snällast (6,3). I mitten Viktor (6,1), Krekula (6,0) och Österdahl (5,9).

Snittet på de matchvisa betygen var 6,2. Säsongens högsta enskilt högsta betyg fick Marcus Rashford, som drog in en tia i hemmamatchen mot Arsenal. Tre spelare delar på säsongens sämsta prestation: Darmian fick en trea i bortamatchen mot Arsenal medan Herrera och Rojo fick samma skambetyg i bortamatchen mot West Ham (i ligan).

Säsongens högsta betyg delades ut i hemmamatchen mot Stoke, då spelarnas snittbetyg var 7,6. Bortamatchen mot Midtjylland bedömdes som säsongens sämsta, med ett snittbetyg på 4,3.

Betygssammanställning

SpelareRedMatch
David de Gea96,9
Anthony Martial8,26,7
Marcus Rashford7,96,6
Chris Smalling7,86,5
Cameron Borthwick-Jackson6,86,4
Jesse Lingard6,46,2
Daley Blind6,35,9
Juan Mata6,16,2
Wayne Rooney5,96,0
Guillermo Varela5,86,1
Michael Carrick5,75,9
Morgan Schneiderlin5,66,1
Matteo Darmian5,66,1
Antonio Valencia5,66,1
Ander Herrera5,56,1
Ashley Young5,55,8
Bastian Schweinsteiger5,46,5
Sergio Romero5,26
Marouane Fellaini5,15,5
Memphis Depay4,36,0
Louis van Gaal4,3n/a
Marcos Rojo4,15,5
Luke Shawn/a7,4
Timothy Fosu-Mensahn/a7
Joe Rileyn/a6,5
Andreas Pereiran/a6,4
Phil Jonesn/a6,2
Adnan Januzajn/a5,9
Javier Hernandezn/a5,8
James Wilsonn/a5,5
Paddy McNairn/a5,4
Donald Loven/a5,3
Nick Powelln/a5

Muss spelarbetyg 2015/16: målvakter och manager | försvarare | mittfältare