Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2016/17: Anfallare

För åttonde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Detta är den avslutande delen och här tittar vi på anfallarna. Det blir även några allmänna kommentarer om säsongens betyg.

I år gjort en liten förändring då vi kommenterade spelarnas insatser. I de fall där juryn inte var överens om ett betyg (där det skiljde minst 1,5 betygspoäng mellan högsta och lägsta betyg) har vi kört en minidiskussion om den spelaren. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Luke Shaw spelade 1376 minuter och har lägst speltid av de som fick betyg. Axel Tuanzebe spelade 327 minuter, vilket är högst speltid för de som inte fick betyg.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken. Den här säsongens betyg:

Information

I juryn: Marcus Beijar (MB), Gustav Brinck-Larsen (GB), Johannes Johansson (JJ), Mikael Krekula (MK) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Zlatan Ibrahimovic: 8

Kom in för att ge United den anfallstyngd som saknats. Med 28 mål och 10 assist på 46 matcher får man säga att han lyckades, måltorkan i höstas och skadan på slutet till trots. Avgör på egen hand ligacupfinalen, och var även den som satte avgörandet i Community Shield. På minuskontot hamnar hans brist på snabbhet vilket stundtals gjorde anfallsspelet lättläst för motståndarna. Hans erfarenhet och vinnarskalle har dock garanterat gjort United gott inför framtiden. [GB]

Redaktionen: 7,5 Matchbetyg: 6,4

Wayne Rooney: 5,5 & 4

MB (5,5): Wayne Rooney är lagkapten för Manchester United och det engelska landslaget. Det syns på väldigt få ställen annat än på pappret. Rooney gjorde totalt åtta mål säsongen 2016-17. Senast Rooney gjorde åtta mål på en säsong var 2002-03 i Everton. Då var han 17 år. Jag är övertygad om att en 31-åring som Rooney fortsatt har en del att ge, men att spendera tid på Uniteds avbytarbänk är inte värdigt. Rooney ska ha plus för att han inte lämnar klubben i februari. Det är snudd på säsongens höjdpunkt.

JJ (4): Wayne Rooneys säsong har varit extremt usel. Han har haft formsvackor tidigare under karriären, men då har han alltid erbjudit laget ett hästjobb fysiskt i kompensation. Nu ser han kantig och energilös ut. Jag betygsätter efter prestationerna på planen och enligt dessa håller inte Rooney längre United-standard. Han har bidragit med enormt mycket under sina år i klubben, men nu det är dags att blicka framåt. Bokas det biljett till Kina eller USA? Eller blir det rentav lokaltrafik till Stoke-on-Trent?

MB: Jag håller med om att säsongen varit långt ifrån bra, men vidhåller att han trots allt inte är värd 4 i betyg. Rooneys roll som kapten och kulturbärare (trots allt) kan inte förbises efter en säsong med ny tränare och ett antal värvningar. Nej, Rooney gör ingen bra säsong, men han bär ändå med sig mycket av SAF:s United.

Redaktionen: 4,6 Matchbetyg: 5,8

Anthony Martial: 5

Den svåra andrasäsongen, sällan har det varit tydligare än med Martial. För detta var inte hans säsong. Gott om speltid i början, men han lyckades inte prestera mycket av värde, trots två assist i ligapremiären. Speltiden minskade ju längre säsongen gick, och i slutet fick han bara spela matcher när Mourinho ville vila andra. Vi vet hans potential, det finns en framtida storspelare i honom, till nästa säsong är det dags att plocka fram det. [GB]

Redaktionen: 5,3 Matchbetyg: 6,1

Marcus Rashford: 7

Det talas om det tuffa andra året för serienykomlingar. I Marcus Rashfords fall stämmer det på spelare också. 19-åringen gjorde totalt elva mål, av vilka fem kom i ligan. Började piggt med tre mål under de första sex omgångarna, men led onödigt mycket av att inte få spela på topp och av att Zlatan fick de minuter han fick. Kommer till sin rätt som renodlad anfallare och har en utväxling i steget som få. [MB]

Redaktionen: 6,6 Matchbetyg: 6,3

Statistik anfallare

SpelareMatcherMålAssists
Zlatan Ibrahimovic41 (5)2811
Wayne Rooney25 (14)810
Anthony Martial28 (14)87
Marcus Rashford30 (23)117

Betygsnoteringar

Ander Herrera är säsongens bästa Manchester United-spelare enligt en oenig betygsjury. Antonio Valencia skuggar som tvåa medan Zlatan Ibrahimovic tog tredjeplatsen. Därefter följer Eric Bailly och Paul Pogba. Även de båda målvakterna landar på bättre än bra i medelbetyg från juryn.

Totalt är det alltså sju spelare som får 7 eller bättre i medelbetyg av juryn. Det är en markant förbättring mot förra säsongen, då det bara var fyra spelare som klarade sig så bra. Å andra sidan fick David de Gea, Anthony Martial, Marcus Rashford och Chris Smalling bättre betyg av juryn förra säsongen än vad bästa spelaren Herrera fick den här säsongen.

Tittar vi på säsongens matchbetyg är det samma spelare som märker ut sig, om än inte riktigt i samma ordning. Reservmålvakt Sergio Romero noterade 6,7 i medelbetyg på alla matcher under säsongen, vilket är bäst i laget. Eric Bailly (6,6) var bäst av utespelarna, tätt följd av Paul Pogba (6,5).

I den andra änden av skalan utmärker sig Wayne Rooney som säsongens sämsta spelare. Lagkapten Rooney fick sämst medelbetyg av juryn och han fick också lägst matchbetyg under säsongen. Chris Smalling var näst sämst, både hos juryn och i matchbetygen.

Hos juryn delades bannor också ut till Luke Shaw och Anthony Martial medan Jesse Lingard och Marcos Rojo fick tredje och fjärde sämsta matchbetyg. Rojo är den spelare där juryn och matchbetygen verkligen inte överensstämmer – juryn höll Rojo som åttonde bästa spelare medan matchbetygen säger att han var fjärde sämst.

Jurys totala medelbetyg var 6,3, vilket kan jämföras med exakt 6 förra säsongen. Marcus (6,6) och Gustav (6,5) var generösast i juryn medan Johannes (6,0) och Österdahl (6,2) var snålast. Krekula (6,3) höll sig i mitten.

Snittet på samtliga matchbetyg under säsongen landade på 6,2, vilket faktiskt är lika med förra säsongen.

Två gånger delades högsta möjliga betyg ut under säsongen: Zlatan Ibrahimovic fick 10 för sin insats i ligacupfinalen och Ander Herrera fick 10 hemma mot Chelsea.

Jesse Lingard hemma mot Manchester city, Wayne Rooney mot Watford borta och Chris Smalling borta mot Chelsea (ligan) drog in betyg 3, vilket var sämst under säsongen.

Betygsmässigt var hemmamatchen mot Watford (7,8) säsongens bästa medan bortamatchen mot Fenerbahce (4,7) var den allra sämsta.

Betygssammanställning

SpelareRedMatch
Ander Herrera7,76,4
Antonio Valencia7,66,4
Zlatan Ibrahimovic7,56,4
Eric Bailly7,46,6
Paul Pogba7,46,5
David de Gea7,26,3
Sergio Romero7,16,7
Marcos Rojo6,96,0
Marcus Rashford6,66,3
Michael Carrick6,36,3
Phil Jones6,26,2
Juan Mata6,26,3
Marouane Fellaini6,26,1
Henrikh Mkhitaryan6,16,3
José Mourinho6n/a
Daley Blind5,95,9
Jesse Lingard5,85,8
Ashley Young5,66,1
Matteo Darmian5,66,1
Anthony Martial5,36,1
Luke Shaw5,26,1
Chris Smalling4,95,8
Wayne Rooney4,65,8
Josh Harropn/a8,0
Bastian Schweinsteigern/a7,5
Demetri Mitchelln/a7,5
Joel Pereiran/a6,5
Axel Tuanzeben/a6,4
Timothy Fosu-Mensahn/a6,0
Scott McTominayn/a6,0
Morgan Schneiderlinn/a5,5
Memphis Depayn/a5,3
Angel Gomesn/an/a