Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Dagen efter: Det finns inget bättre än att spela för Manchester United

Manchester United tog sig igår till kvartsfinal i ligacupen. Detta efter en bekväm 2-0-seger borta mot Swansea City. Jesse Lingard gjorde de båda målen i matchen, framspelad av Marcus Rashford och Matteo Darmian.

Som vanligt i ligacupens tidiga omgångar struntade José Mourinho i att hålla presskonferens efter matchen. Vi får nöja oss med den teveintervju som han gav kort efter slutsignalen. Den tog vi upp i matchdagsbloggen igår. Där finns även några ord från Jesse Lingard.

För United är det nu fokus på lördagens match mot Tottenham Hotspur, Uniteds första hemmamatch i oktober. Faktiskt bara den andra hemmamatchen sedan segern mot Burton den 20 september.

Möjlig fördel för United på lördag, då Tottenham har derby i ligacupen ikväll. Känner vi Mauricio Pochettino rätt så blir det emellertid närmast ett reservlag från Tottenhams sida ikväll, derby till trots.

Jag gillar Pochettino som manager men hans brist på respekt för de engelska cuperna har jag svårt för. Att Sir Alex Ferguson ibland struntade i ligacupen och även FA-cupen är en sak. För United och Ferguson, till skillnad från Pochettino och Tottenham, samlade ju medaljer på löpande band. Tottenham har två ligacuptitlar de senaste 25 åren. Då är det tragiskt att deras manager fnyser åt en potentiell medalj.

Oavsett vad Tottenham hittar på ikväll kan vi slå fast att matchen på lördag blir tuffare än matchen igår.

Mer från gårdagens match:

Mourinho om skadeläget

“Jag är nöjd. Inga skador, en bra dag för oss,” sa José Mourinho efter matchen igår.

Statusen för Phil Jones, trots att han satt på bänken igår, fortsätter dock att vara oviss. Och det verkar heller inte som att någon annan spelare är tillbaka till matchen på lördag.

”Jag tror att Jones kommer [tillbaka]. Han var på bänken idag för han sa att han var redo vid behov. Så jag tror att han kommer att vara bättre på lördag. Bortsett från det har jag inga nyheter och när jag inte har några nyheter har jag inget hopp.”

Det betyder i så fall att Eric Bailly, Michael Carrick, Marouane Fellaini och Paul Pogba fortsatt är indisponibla. Annars trodde ju Mourinho att Bailly skulle vara tillbaka i spel den här veckan. Statusen för Carrick, Fellaini och Pogba är fortsatt oklar och Mourinho tycks inte ha något intresse av att ge oss information.

Zlatan Ibrahimovic och Marcos Rojo fortsätter att vara borta. Rojo torde vara redo för spel inom kort men rimligen gör han sin comeback i reservlaget.

Nya besked kan tänkas på fredag, då Mourinho håller presskonferens inför matchen mot Tottenham.

Det finns inget bättre än att spela för Manchester United

Axel Tuanzebe gjorde säsongsdebut igår. Efter en lite skakig inledning på matchen spelade han upp sig ordentligt. Totalt sett en mycket fin prestation. Tuanzebe hade flest bollkontakter i United, flest passningar och högst passningsprocent (undantaget Luke Shaw som slog två av två passningar till rätt adress). Kanske mest imponerande är att Tuanzebe slog sju av åtta långpassningar till rätt adress.

“Det var bra,” sa Tuanzebe till MUTV efter matchen. “Du väntar bara på din möjlighet att få spela. Tränaren sa till mig på eftermiddagen att jag var involverad så jag blev jätteglad och gjorde mitt bästa.”

Hur kändes det att spela? “Det finns inget bättre än att spela för Manchester United. För en så stor manager också, för en stor klubb. Det är en sorts belöning för en ung kille som kommer fram.”

Är den första bollkontakten viktig? “Absolut. Jag har gått en lång period utan att spela fotboll, så du försöker bara ta dig in i matchen och bygga självförtroende för varje tillslag och steg.”

José Mourinho noterade igår att Tuanzebe började skakigt: Axel startade lite skakigt men hittade stabilitet och hade en bra prestation.”

Jag kan ju känna att det är naturligt. Tuanzebe har den här säsongen endast fått spela två reservlagsmatcher. Det är för mig obegripligt. Om nu Mourinho inte tycker att Tuanzebe är bra nog för a-laget måste killen få spela för reserverna. Det var samma visa för Timothy Fosu-Mensah förra säsongen.

Sen tycker jag förstås att Tuanzebe är tillräckligt bra för att få regelbunden speltid i a-laget. Givetvis har han mycket att utveckla, framför allt fysiken och huvudspelet, men redan nu uppträder han som en a-lagsspelare.

McTominay: En otrolig erfarenhet

Scott McTominay fick mer beröm av José Mourinho: “Scott antagligen väldigt bra, för han var väldigt bekväm och stark på mittfältet.”

McTominay själv var på bra humör efteråt.

“Det var en otrolig erfarenhet att få min första start för säsongen,” sa han till MUTV.

“Det var ännu bättre att gå vidare till nästa omgång. Och med en stark insats, jag tycker att vi var bekväma hela matchen. Vi hade kontroll och i andra halvlek var vi riktigt bra.”

Du såg ut att höra hemma på planen… “I varje match vill du känna dig bekväm. Du vill inte se bortkommen ut, du vill få bollen, vända, spela den framåt varje gång du får bollen.”

Lottning imorgon

Segern igår gav United en plats i kvartsfinalen. Motståndet får vi besked om först imorgon. Klockan 17.00 är det lottning och den lottningen kan streamas på Twitter.

Kvartsfinalerna ska spelas 19/20 december. Alla storlagen är fortfarande med. Arsenal och Manchester city gick, precis som United, vidare igår. Chelsea och Tottenham spelar ikväll. Och ja, det är väl alla storlag?

Petad Gomes till final

Framgångarna för Englands ungdomslandslag fortsätter. Idag gick U17-landslaget till final i VM, via en imponerande 3-1-seger mot Brasilien.

Tyvärr tvingas vi dock meddela att Angel Gomes återigen var petad till avbytarbänken.

Finalen spelas på lördag klockan 16.30 (Eurosport visar). Där väntar Spanien, i en repris på EM-finalen från i våras. Den gången vann Spanien på straffar.

I nästa U17-generation är det kval till EM. Där spelade Arnau Puigmal idag hela matchen när Spanien fick nöja sig med 1-1 mot Kroatien. Därmed blev Spanien tvåa i gruppen, på sämre målskillnad än Kroatien. Det spelar ingen större roll, då båda lagen är klara för nästa runda.

Tre Unitedspelare – Iestyn Hughes, Oliver Denham och Mipo Odubeko – var i aktion i U16-turneringen Victory Shield, där Wales spelade 2-2 mot Irland.

Uniteds akademi bäst i England

Manchester United har producerat 28 spelare som spelar i någon av de fem största ligorna i Europa. Med det är United bäst i England och femte bäst i Europa, rapporterar CIES Football Observatory. Real Madrid toppar, före Barcelona, Lyon och Athletic Bilbao.

80 år på måndag

Den 30 oktober 1937 spelade Unitedprodukterna Tom Manley och Jackie Wassall i 1-0-förlusten mot Fulham. Sedan dess har United haft minst en egen produkt i varje matchtrupp. Sviten är nu 3882 matcher lång, vilket motsvarar 70 procent av de 5572 matcher som United har spelat.

Om inget sensationellt sker på lördag är det således 80-årsjubileum på måndag!

De Gea trea i världen

Tidigare i veckan presenterades årets världslag. Inga Unitedspelare där men i reservlagen, som finns på Fifpros hemsida, återfinns ett gäng Unitedspelare.

Paul Pogba tar plats på mittfältet i reservlaget. David de Gea är målvakt i tredjelaget, och är därmed världens tredje bästa målvakt. De Gea får sällskap av Zlatan Ibrahimovic som anfallare i laget. Romelu Lukaku är anfallare i fjärdelaget medan Antonio Valencia och Nemanja Matic tar plats i femtelaget.

FC United byter manager

För första gången någonsin kommer någon annan än Karl Marginson att vara manager för FC United. Marginson har basat för klubben sedan den bildades 2005. Den här säsongen har det emellertid gått knackigt för laget och parterna har kommit överens om att gå skilda vägar.

Shaw befarar att Unitedkarriären är över

Luke Shaw fick nöja sig med ett kort inhopp igår. Han har fortfarande inte fått starta någon match den här säsongen. Nu rapporterar Jamie Jackson på Guardian att Shaw befarar att hans Unitedkarriär är över.

Shaw och José Mourinho ska ha olika uppfattningar om vänsterbacken. Mourinho uppges vara besviken på Shaws attityd. Shaw däremot hävdar att han har gjort allt han har kunnat för att vinna managerns tillit.

Nu ska vänsterbacken vara rädd för att han inte får någon mer reell chans att visa vad han går för i a-laget. Det påstås att Shaw nu överväger sina alternativ. En flytt, åtminstone på permanent basis, i januari bedöms dock som osannolik.

Moss dömer på lördag

Jon Moss har fått i uppdrag att döma Uniteds match mot Tottenham på lördag. Moss får sällskap av Simon Bennett och Andy Halliday som assisterande domare samt Stuart Attwell som fjärdedomare.

Moss var länge en tämligen lågt rankad domare. Den här säsongen har han emellertid klättrat i hierarkin. Han har dömt Manchester citys hemmamatch mot Liverpool och även matchen mellan Chelsea och Everton.

United har haft Moss 19 gånger (15-2-2). Senast i 4-0-segern mot Swansea i augusti.

Moss har dömt Tottenham 21 gånger (10-5-6). Ingen match den här säsongen. Hans senaste Tottenhammatch var faktiskt mot United, då Tottenham i våras vann med 2-1.

Matchen på lördag blir den fjärde för Moss mellan United och Tottenham. I augusti 2015 dömde han Uniteds 1-0-seger på Old Trafford och i december 2014 dömde han 0-0-matchen i London.

Den här dagen 1997

Avslutningsvis konstaterar vi att det idag är 20 år sedan United vann med 7-0 mot Barnsley.