Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Fyra misstag på 15 sekunder, det är löjligt

Manchester United föll igår tungt mot Tottenham Hotspur på Wembley. Christian Eriksen gav Tottenham ledningen redan efter elva sekunder och United hade inget svar. När Phil Jones så gjorde självmål efter knappa halvtimmen var matchen över.

Gårdagen var närmast en systemkollaps från Uniteds sida. Spelare för spelare var Tottenham överlägsna och hemmalaget vann även den taktiska kampen. Kanske ska United vara glada att det bara blev en tvåmålsförlust, för det kunde ha blivit riktigt pinsamt.

Tonen sattes omedelbart, då Tottenham gör mål direkt på avspark. Phil Jones går bort sig och Chris Smalling går bort sig, medan Nemanja Matic och Ashley Young gör sitt bästa för att inte hjälpa mittbackarna ett dugg. Horribelt arbete och obegripligt att spelarna kan vara så ofokuserade.

United hade en period direkt efter 1-0-målet där det faktiskt såg hyggligt ut. Men efter hand tog hemmalaget över. För mig var det på mittfältet som Tottenham vann matchen. Paul Pogba var dålig och Nemanja Matic var dålig. Matic och Pogba kanske fungerar som ett tvåmannamittfält i matcher mot sämre motstånd men mot en starkare motståndare räcker de inte till. Pogba får spendera alldeles för mycket tid på sånt som han inte är bra på och alldeles för lite tid på att göra sånt han är bra på.

Lösningen på Pogbaproblemet är för mitt amatöröga självklar. In med en tredje central mittfältare och flytta fram Pogba 15 meter.

Då tycker jag att Matic är ett större problem. Efter en finfin start på Unitedkarriären har han de senaste månaderna radat upp dåliga insatser. Han har en förmåga att hitta positioner där han varken täcker passningsvinklar eller pressar bollhållaren. Alldeles för ofta joggar han hem samtidigt som en motståndarmittfältare sprintar in i straffområdet.

Inte bara spelarna förtjänar kritik för gårdagen. José Mourinhos taktik var för mig väldigt konstig. Anthony Martial har varit dålig varenda gång han har spelat till höger, igår inget undantag. Kanske går det att förvandla Martial till en bra högerytter men en bortamatch mot Tottenham är ingen match för att testa sånt. Det var ingalunda så att det var en lösning vi forcerades till. Jesse Lingard kan spela till höger, Alexis Sánchez kan spela till höger.

Det är förvisso sant att Sánchez sällan har spelat på högerkanten i England men i karriären har han – enligt Transfermarkt – 120 matcher som högerytter och 106 som vänsterytter. Han är dessutom mer produktiv till höger med 0,72 poäng per match till höger mot 0,63 till vänster (de siffrorna ska dock tas med en stor nypa salt då olika lag och olika motstånd är inblandade). (Allra bäst är han centralt, med 0,96 poäng per match.)

Mourinho upptäckte att det inte fungerade men han gjorde egentligen inga taktiska förändringar. Det enda han gjorde var att flytta på pjäserna, men fortfarande var det samma trio bakom Romelu Lukaku. Och när Mourinho väl bytte så var det en högerytter för en högerytter och en mittfältare för en mittfältare.

Ja, han säger att han skulle ha gjort en förändring med sitt sista byte om inte Marouane Fellaini hade blivit skadad. Men kom igen, då var det alldeles för sent.

Uniteds ganska fina målsnitt förs gärna fram när Mourinhos fotboll ska försvaras som underhållande. Jag håller inte med där, underhållande fotboll definieras för inte bara av antalet gjorda mål. Ser vi till gårdagen är matchen i princip över när Eriksen gör 1-0. United under Mourinho vänder inte underlägen.

Efter 2-0 uppträder vi som ett slaget lag. Håglöst och oinspirerat. Inte ens i ett tvåmålsunderläge vågar Mourinho släppa på tyglarna. Det blir inga sluggerfester när Mourinho bestämmer. Det blir kontrollerade tillställningar där laget som gör första målet vinner.

För ärligt talat, hur många riktigt minnesvärda matcher har vi spelat sedan Mourinho tog över? Vi har gjort enstaka fulländade matcher, Europa League-finalen och 2-0-segern mot Chelsea till exempel, men fulländade matcher är sällan de mest underhållande.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho pekade på Tottenhams 1-0-mål som nyckel igår.

“Jag tycker inte att det är väldigt normalt att släppa in ett mål som vi gjorde efter 15 sekunder. Vi gjorde det förra säsongen på Stamford Bridge. Den här säsongen hade vi en men det var efter en minut på en frispark från kanten.

“Men efter avspark är det löjligt. Framför allt löjligt för att spelarna tittade på det i förväg. Vi analyserar motståndaren och tittar på deras dynamik och rutiner. Spelarna visste. De visste den långa bollen, de visste att Harry Kane vanligen redan är på motståndarens halva före avspark. Vi visste allting.

“Sedan pressar vi inte bollen, ett misstag. Vi vinner inte bollen i luften, andra misstaget. Vi vinner inte andrabollen på marken, tredje misstaget. Vi täcker inte insidan, ytterbacken innanför, när Eriksen kommer, fyra misstag. Fyra misstag efter 15 sekunder och du ligger under med 1-0 mot ett bra lag.

“Sedan tycker jag att [vi har] en bra reaktion. Jag tycker att vi hade en bra reaktion i 10-15 minuter. Vi spelade på deras planhalva, vi skapade något. Vi var nära, känslan var att vi var med i matchen. Men jag tycker att det andra målet… Det andra målet säger jag inte är löjligt, jag säger otur. Otur är något annat än löjligt. Otur och sedan har Tottenham matchen i sin hand. Och de kan spela på sättet de är bättre. De är bra på kontringar, de är kompakta, de pressar bra. Matchen var i deras händer.”

Pogba blev utbytt. Är han skadad eller…

“Nej, nej, nej. Bara för att byta mot Fellaini. Försöka med andra kvaliteter med olika spelare.”

Vad kan du säga om Alexis Sánchez och hur han användes?

“Han jobbade hårt. Han jobbade hårt. Men igen, transformationen som matchen hade, det var inte för honom. I andra halvlek försökte jag ge honom en position där han kunde vara närmare Lukaku. Men då kände han behovet att droppa hemåt för mycket, han droppade hemåt, för att försöka organisera. Men han gav allting, en bra insats och det är en bra känsla för mig att en spelare med den lynnet.”

Är titelchansen borta nu?

“Nej, men vi förlorade. Jag har alltid sagt att när ledaren är inom ett visst avstånd, jag har varit där några gånger, du är lugn, avslappnad, du känner ingen press. Du vet att din motståndare förr eller senare kommer att tappa åtminstone ett par poäng. Så du har total kontroll. Ja, vi spelar match efter match. Ja, Premier League tar slut för oss i den sista matchen mot Watford. Men vi visste redan, ni visste redan, att avståndet var stort redan före den här matchen. Nu har vi oss, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Arsenal. Vi kommer att vara där och slåss för positionerna.”

Mer från Mourinho och även från Ashley Young i gårdagens matchdagsblogg.

Lång frånvaro att vänta för Fellaini

På presskonferensen bekräftade Mourinho att Marouane Fellaini blev utbytt på grund av skada. Det ska röra sig om den knäskada han har haft problem med till och från sedan tidigt i höstas.

Enligt Mark Ogden på ESPN är risken att skadan kommer att kräva en operation, vilket i så fall skulle kräva 6-8 veckors rehabilitering.

Attwell dömer på lördag

Nya tag för United mot Huddersfield på Old Trafford på lördag. Då blir det med Stuart Attwell som domare. Simon Long och Harry Lennard assisterar och Mike Dean är fjärdedomare.

Attwell har bara gjort tre Unitedmatcher tidigare. Senast 3-1-segern borta mot Northampton i ligacupen i september 2016. Dessförinnan 4-0-förlusten borta mot MK Dons i ligacupen 2014/15 och i oktober 2011 2-0-segern mot Norwich i Premier League.

Huddersfield har haft Attwell vid tolv tillfällen (9-1-2). Den här säsongen deras 2-0-seger hemma mot Brighton och deras 0-0-match hemma mot Southampton.

Sen lördagsmatch i FA-cupen

Motståndet i FA-cupens femte omgång får vi veta först den 6 februari, då Birmingham och Huddersfield gör upp i omspel. Oavsett är det nu klart att matchen kommer att spelas lördagen den 17 februari med avspark 18.30. I England kommer matchen att visas på BT Sport och i Sverige torde det bli på Eurosport.