Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2017/18: Anfallare

För nionde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Det är nu dags för den allra sista delen, där det är anfallarna som granskas.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Spelarbetyg 2017/18:

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Alexis Sánchez: 6 & 4

Adam (6/10): Är personligen av uppfattningen att flytten, mitt under säsongen, spelat en mycket stor roll i de blandade prestationerna vi fått uppleva. Med det i beaktning, samtidigt som jag anser att han fått lite väl mycket kritik generellt sett, så bedömer jag honom som godkänd. Men inte med någon stor marginal. Kritiken Alexis fått, grundar sig nog snarare i frustrationen mot det faktum att Martial förpassats till bänken med begränsad speltid. Inte i första hand det faktum att han varit en ren katastrof, för det har han ju inte varit. Matcherna mot ex. City och Spurs var strålande.

Micke (4/10): Han ska i första hand vara en poängspelare och 3+5 på 1537 minuter är dåligt. Redan där är det för mig uteslutet att han kan anses vara godkänd. Anpassning är ingen förmildrande omständighet för mig. Bra mot city och Tottenham, visst. Men usel mot Sevilla, usel i FA-cupfinalen, meningslös i ligamatcherna mot Tottenham, Liverpool, Chelsea och Arsenal. Hans fina arbetsmoral ser jag som en myt. Det som tippar över vågskålen till usel för mig är effekten han har haft på laget och lagkamraterna. Martial blev sämre, liksom Pogba, Mata, Rashford och Lingard samt offensiven i allmänhet.

Embed from Getty Images

Adam: Pendlade mellan en 5:a och en 6:a i betyg, där jag lät omständigheterna med bl.a. en flytt till ett nytt lag (mitt under säsong) till sist bli avgörande. En 4:a är för mig lite väl hårt. Också med tanke på hur laget i helhet har presterat sedan årsskiftet. Och nej, det är givetvis inte något som går att lägga på Alexis axlar. Den kritiken lägger jag på Mourinho, även vad gäller formen på flertalet spelare. Enda gången jag håller med om att han varit usel var mot Sevilla, i de övriga nämnda matcherna presterade han likt övriga laget.

Redaktionen: 5,3 Matchbetyg: 6,3

Romelu Lukaku: 7

Så oerhört viktig i José Mourinhos sätt att spela fotboll, något som blev extremt tydligt i slutet av säsongen då han gick skadad några matcher. 27 mål på en första säsong är mycket bra, och lägg till nio assist på det. Hans lägstanivå måste dock gå upp ett par snäpp så att han undviker måltorkor som den i senhöstas. Utan den hade han med lätthet kommit upp i 30, sannolikt 35 mål, och då hade betyget blivit ytterligare ett par steg högre. [Gustav]

Redaktionen: 7 Matchbetyg: 6,3

Anthony Martial: 6

I slutet på januari skrev Alexis Sánchez på. Hade jag satt betyg på Martial då hade han fått en 8:a. Sätter jag betyg på hans säsongsavslutning blir det en 4:a, då han inte bara spelade uselt utan också hade en fruktansvärd attityd. Martial får inte de bästa förutsättningarna att lyckas och tycks alltid vara ett misstag från en bänkning. Samtidigt ska vi ha med oss att han är lagets effektivaste spelare, med mål eller assist var 117:e minut (mål eller assist var 89:e minut före Sánchez). [Micke]

Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 6,2

Embed from Getty Images

Marcus Rashford: 6

Någon gång i höstas sa jag “ge Marcus Rashford nummer 7 och bygg anfallsspelet runt honom”. Det var måhända förhastat och naivt, men något speciellt har pojken i alla fall. Andra halvan av säsongen blev dock väsentligt sämre, från att ha varit given i startelvan och stadigt bidragit med poäng så tappade han sin plats i och med att poängen uteblev. Godkänt, men vi väntar fortfarande på att den världsspelaren Marcus Rashford skall träda fram. [Gustav]

Redaktionen: 5,8 Matchbetyg: 6,1

Embed from Getty Images

Zlatan Ibrahimovic: n/a

Ett tråkigt slut på en fantastisk karriär. Förhoppningarna var att “Ibra” skulle kunna ta sig tillbaka från den tuffa knäskadan och bidra även den här säsongen, men så blev inte riktigt fallet. Vi tackar en legendar, både i sverige och fotbollsvärlden, för tiden och titlarna i klubben. Det har varit den största av ära, åtminstone på ett personligt plan. [Adam]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,5

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASSISTS
Alexis Sánchez1835
Romelu Lukaku45 (6)279
Anthony Martial26 (19)1110
Marcus Rashford26 (26)139
Zlatan Ibrahimovic2 (5)10

Betygsnoteringar

En enig betygsjury konstaterar att David de Gea var säsongens bästa Unitedspelare. Jesse Lingard knep andraplatsen. Han var ensam utespelare om att få bättre än en 7:a i betyg (av juryns snålaste medlem, dessutom). Romelu Lukaku kniper tredjeplatsen. De tre bästa spelarna är ensamma om att nå upp till bra i medelbetyg från juryn. Som en jämförelse fick sju spelare 7 eller bättre i betyg förra säsongen.

Phil Jones och Nemanja nosar också på en 7:a. Låga 6,4 räcker till en överlägsen sjätteplats för Paul Pogba medan Sergio Romero och Anthony Martial också letar sig upp över godkänt.

Tittar vi på matchbetygen utmärker sig Michael Carrick med finfina 7,3 i snittbetyg. (Carrick fick en symbolisk 12:a i sin sista match, det rundades ner till en 10:a. Carrick hade dock haft säsongens högsta snittbetyg även utan hjälp av det symboliska betyget.)

Av de som fick betydligt mer speltid är det igen De Gea som klarar sig undan med bästa betyg. Phil Jones och Eric Bailly låg hack i häl.

I andra änden av skalan delar Matteo Darmian, Henrikh Mkhitaryan och Matteo Darmian på utmärkelsen som juryns sämsta spelare. Daley Blind och Juan Mata nådde heller inte upp över dålig.

Sett till matchbetygen var det återigen Darmian och Rojo som klarade sig sämst. Henrikh Mkhitaryan och Scott McTominay landar också på riktigt låga snittbetyg.

Jämför vi matchbetygen med juryns betyg är Jesse Lingard den som skiljer sig mest. Enligt juryn var han bästa utespelare i laget medan matchbetygen har honom som 13:e spelare totalt. Alexis Sánchez var 7:a enligt matchbetygen men bara 19:e bästa spelare enligt juryn.

Juryns totala snittbetyg var 5,9, en kraftig försämring jämfört med förra säsongen (6,3). Adam (6,0) var generösast, tätt före Marcus (6,0). Micke (5,7) var snålast och Gustav (5,9) höll sig i mitten.

Snittet på samtliga matchbetyg under säsongen var 6,1, något lägre än förra säsongen (6,2).

Det högsta individuella betyget under säsongen fick David de Gea. Han belönades med 10 för räddningarna i bortamatchen mot Arsenal. (Ja, Michael Carrick fick 12 i sin sista match, men det räknas inte riktigt.) Betyget 9 delades ut fem gånger: Nemanja Matic i premiären mot West Ham, Paul Pogba i bortamatchen mot Manchester city, Jesse Lingard i bortamatchen mot Arsenal, Anthony Martial mot CSKA och Romelu Lukaku i premiären mot West Ham.

Säsongens sämsta prestation delar Victor Lindelöf (Huddersfield borta), Marcos Rojo (Watford hemma) och Anthony Martial (Brighton borta) på. De fick i de matcherna betyget 3, det vill säga sämre än usel.

Ser vi till spelarbetygen var premiären mot West Ham säsongens bästa match, då vi landade på 7,8 i snittbetyg.

Bortamatchen mot Brighton utses till sämsta match med 4,5 i snittbetyg.

Betygssammanställning

SPELAREREDMATCH
David de Gea9,36,5
Jesse Lingard7,16,0
Romelu Lukaku76,3
Phil Jones6,96,5
Nemanja Matic6,86,2
Paul Pogba6,46,3
Sergio Romero6,16,4
Anthony Martial6,16,2
Eric Bailly66,5
Chris Smalling65,9
Victor Lindelöf65,8
Scott McTominay65,6
Marouane Fellaini5,96,1
Marcus Rashford5,86,1
Ashley Young5,85,8
Luke Shaw5,66,2
Antonio Valencia5,65,9
José Mourinho5,5n/a
Alexis Sánchez5,36,3
Ander Herrera5,35,8
Juan Mata55,9
Daley Blind4,86,0
Henrikh Mkhitaryan4,55,5
Marcos Rojo4,55,3
Matteo Darmian4,55,3
Michael Carrickn/a7,3
Axel Tuanzeben/a7,0
Zlatan Ibrahimovicn/a5,5
Amgel Gomesn/an/a
Joel Pereiran/an/a