Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: I vilken storklubb som helst hade han fått sparken

Embed from Getty Images

Manchester United kryssade igår borta mot Southampton efter att ha hämtat upp 0-2 till 2-2 redan under den första halvleken. Andra 45′ kan vi helst stryka ett stort streck över, maken till viljelös inställning har jag sällan skådat.

United har nu tagit 9 poäng av 18 möjliga de senaste 6 ligamatcherna. På de tre senaste har det blivit 2 poäng, 3 gjorda mål och 5 insläppta – däremellan har det karvats ut ett blekt 1-0-resultat mot Young Boys på hemmaplan. United har, efter 14 (!) omgångar, fortsatt minusstatistik i målskillnad. Det är hela 16 (!) poäng upp till förstaplatsen och mellan 6-9 poäng upp till en CL-plats (beroende på resultat under dagen).

Om detta är bra nog för att behålla jobbet i världens största klubb? Ja, med största sannolikhet är det den bistra sanningen. Tyvärr drivs inte Manchester United som en fotbollsklubb, utan som ett företag. Om det kostar klubben betydligt mindre pengar att sparka José Mourinho när topp 4 är matematiskt omöjligt att nå, så kommer det att gripas efter många halmstrån för att behålla portugisen framöver, det kan jag lova.

Problemet är långt mycket mer djupgående än till tränarposten, men där finns åtminstone ett beslut att ta som kan göra stor skillnad med en gång. Få en förändring redan nu, och lös de stora pusselbitarna efter säsongen – tack!

Embed from Getty Images

Ska vi försöka vara åtminstone någorlunda positiva? Jag tycker det. Att Romelu Lukaku fick göra sitt första mål i United-tröjan på 12 matcher kändes förlösande. Vi behöver en målskytt som levererar på jämn basis och förhoppningsvis kan “Rom” börja göra det nu. Jag tycker att belgaren gjorde en helt okej insats allt som allt igår, med flertalet bra aktioner – förutom den uppenbara situationen där 25-åringen ramlar på bollen och till synes skadar sig (det ska dock inte vara någon fara med honom).

Ander Herrera gjorde en fin match och stod för flest brytningar av alla. Som grädde på moset fick spanjoren också göra sitt första mål sedan våren 2017 – vackert var det med! Marcus Rashford stod även han för en fin insats med sina två assist under den första halvleken. Engelsmannen blandar och ger lite väl mycket, men när han är så här produktiv finns där inte mycket att klaga på. Mer av detta, Rashy!

Sist men inte minst får vi gratulera sommarförvärvet Diogo Dalot till sin Premier League-debut. Ytterbacken och tillika 19-åringen ersatte en småskadad Luke Shaw i den 72:a matchminuten. Om bara tre dagar (onsdag) är det match igen, och med Ashley Young avstängd samt en Luke Shaw med skadekänningar finns det en chans att portugisen får göra sin första PL-start mot Arsenal på Old Trafford.

Mer från matchen: 

Mourinhos presskonferens

José Mourinho mötte pressen direkt efter matchen på lördagskvällen. Nyckelcitaten finner ni nedan och presskonferensen i sin helhet finns att tillgå lite längre ned än så!

Om det var två tappade poäng:
“Ja, resultatet är inte bra, så jag måste säga att vi tappade två poäng. Om man ligger under med 4-0 och kommer tillbaka till 4-4 skulle jag nog behöva säga samma sak. Nej, jag tycker att comebacken är bra. Att ligga under med 2-0 och hämta tillbaka till 2-2 i normala omständigheter säger alla är en poäng. Du höll på att förlora matchen men får en poäng, så normalt säger du att det är en positiv poäng.

“Men det är en match vi vill vinna, en match som – på grund av den bra reaktionen under den första halvleken – har 45 minuter på oss att vinna matchen. Det var inte som att vi hade tio minuter på oss att vinna utan 45 minuter på oss att vinna och det gjorde vi inte, så för mig är det uppenbarligen inte ett bra resultat.”

Om varför lagets tempo ökade efter 0-2-målet:
“För att under den perioden, personerna med bollen, de tar rätt beslut, de spelar en- och två-touch-fotboll. De får bollen att hamna fort hos de två anfallsspelarna. Marcus Rashford var vid den perioden pigg, var inte skadad av… jag säger inte skador, men av hårda tacklingar mot anklarna och situationer som progressivt leder spelaren in i lite problem. Men fundamentalt för att vi inte tappade bollen lätt, vi höjde tempot när vi tog rätt beslut och spelade enkelt.

“I den andra halvleken ville vi vinna. Spelarna visade vilja. Jag säger inte att vi inte ville, vi ville, men vi behöver bättre beslutsfattande. Vi behöver att bollen flyttas snabbare. Och Southampton spealde för en poäng, i den andra halvleken var de där för poängen. Men de få chanserna de skapade var på grund av att vi tappade bollen. Så vi hade inte kontinuitet i våra anfallsvågor. Vi hade en isolerad, sen på 5, 10, 15 minuter kunde vi inte ansluta med anfallarna. Sen hade vi en till, men inte kontinuitet. Det är med kontinuitet du får flytande fotboll.”

Om Lukakus mål gav honom självförtroendet han behöver:
“Jag tycker att målen alltid är viktiga för en anfallare. Jag måste säga att jag är väldigt glad över Marcus Rashfords insats, men han gjorde inte mål. Så ibland är mål inte allting. Men för en spelare som inte gjort mål på en ganska lång tid, jag tycker att mål, ett bra mål, är alltid bra. Jag kan tänka mig att han lämnar den här matchen med en bättre känsla än tidigare matcher.”

Presskonferensen i sin helhet finns att tillgå här:

Spridda reaktioner efter matchen

Månadens…

…Spelare i United har korats. I november månad blev det ingen mindre än vår svenske mittback, Victor Lindelöf, som tog hem priset. Grattis! Priset röstas fram av supportrarna och den här månaden konkurrerade “Vigge” med Anthony Martial och David De Gea.

…Mål, då? Jo, det priset tog Juan Mata hem rättfärdigat. Spanjorens kvitteringsmål på frispark borta mot Juventus får ses som en värdig vinnare, om du frågar mig!