Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Muss Weekly: Sommarspecial

Manchester Uniteds sommarlov pågår för fullt (även om vissa av spelarna – och förhoppningsvis hela ledarstaben – fortsatt har åtaganden innan ledigheten börjar). I denna sommarspecial av Muss Weekly går vi igenom vad sommaren har att bjuda på.

Sommarens kanske viktigaste datum:

 • 13 juni: Spelschemat för Premier League släpps
 • 1 juli: Herrlaget samlas för försäsongsträning
 • 13 juli: Den första träningsmatchen
 • 8 augusti: Deadline day
 • 10 augusti: Premier League börjar

Herrlaget

 • Transferfönstret för Premier League öppnade formellt den 16 maj. Det internationella transferfönstret öppnas först den 9 juni. Detta är emellertid ren formalia, klubbarna kan annonsera värvningar precis när som helst. Däremot kan spelare bara registreras då transferfönstret är öppet.
 • Fria agenter: Under första halvan av juni (8 juni förra året) släpper Premier League listan på fria agenter i Premier League-klubbarna. Då får vi formellt besked om vilka spelare som har friställts av klubben, vilka spelare som har fått sina optionsår aktiverade och vilka spelare som har kontraktserbjudanden från klubben.
 • Värvningar annonseras efter hand.
 • Spelschemat: Torsdagen den 13 juni klockan 10.00 släpps spelschemat för Premier League 2019/20.
 • Cupmatcher: Traditionellt har vi fått datum för cupmatcherna innan spelschemat för Premier League. Förra året fick vi emellertid inte alla datum förrän en bit in på juli.
 • Försäsongen drar igång redan den 1 juli, då manager Ole Gunnar Solskjaer samlar sina mannar för straffträning.
 • Försäsongsmatcher:
  • Lördag 13 juli: Perth Glory i Perth
  • Onsdag 17 juli: Leeds (Championshiplaget) i Perth
  • Lördag 20 juli: Inter i Singapore
  • Torsdag 25 juli: Tottenham i Shanghai
  • Lördag 3 augusti: Milan i Cardiff
  • Det finns utrymme för ytterligare en träningsmatch mellan Tottenham och Milan. Inget är bekräftat men det har spekulerats om en match mot Molde.
 • Deadline day är torsdagen den 8 augusti klockan 18.00 (svensk tid). Detta gäller för Premier League och Championship, medan det europeiska transferfönstret på sina håll är öppet till den 2 september. För League One och League Two är fönstret öppet till den 2 september (18.00).
 • Premier League börjar den 10 augusti (om det inte, som den nyss avslutade säsongen, blir fredagspremiär den 9 augusti).

Damlaget

Medan det mesta på herrsidan är spikat och offentligt så är informationen gällande damfotbollen bristfällig.

 • Värvningar annonseras efter hand. Återstår att se om United meddelar värvningarna var för sig eller om de tar alla i en klump. Med tanke på att fyra spelare friställdes så är ett rimligt antagande att det blir ungefär lika många nyförvärv.
 • Transferfönstret är öppet till den 5 september.
 • Försäsongen vet vi inget om. Förra året spelade United samtliga träningsmatcher bakom stängda dörrar. Den enda informationen vi fick var att målvakten Siobhan Chamberlain blev skadad i en avbruten match mot Liverpool. Utöver det fick vi inte ens veta motståndare i träningsmatcherna.
 • FA Women’s League Cup (tidigare FA WSL Cup) inledde säsongen förra året, med två gruppspelsmatcher innan ligaspelet drog igång. Huruvida detsamma gäller i år återstår att se. Förrförra året inleddes cupen först i oktober medan damfotbollen i England dessförinnan hade vår-höst-säsong, så historiken ger oss dåligt underlag för slutsatser.
 • FA Women’s Super League är damligans högstadivision och United är nykomlingar. Förra året var det premiär den 9 september. Hur det blir i år återstår att se. Att transferfönstret stänger den 5 september är möjligen en indikation på att ligaspelet inleds söndagen den 8 september.

Ungdomslagen

 • Playoff med Unitedintresse har vi den 25 maj och den 27 maj. Axel  Tuanzebe och Aston Villa möter inte Leeds (Derby, men vilka det inte blev är det viktiga) i Premier League-kval den 27 maj. Regan Poole och Newport spelar kval till League One mot Tranmere den 25 maj.
 • Nya akademispelare brukar meddelas i början av juli (7 juli förra året).
 • Spelschemat för reserverna och juniorerna får vi vanligen i runt månadsskiftet juli-augusti.
 • Försäsongen vet vi väldigt lite om, såvitt jag har sett har inga träningsmatcher meddelats. Brukligt är ett träningsläger någonstans i Europa.

Landslagen

Ett antal Unitedspelare kommer under sommaren att representera sina landslag.

 • VM för damer spelas i Frankrike, med premiär den 7 juni och final den 7 juli. United har tre representanter i turneringen. Alex Greenwood ställer upp för England medan Lizzie Arnot och Kirsty Smith är med i Skottlands trupp.
 • Uefa Nations League avslutas med semifinaler den 5 juni samt tredjeplatsmatch (because) och final den 9 juni. Jesse Lingard och Marcus Rashford representerar England.
 • EM-kval spelas också i början av juni. Ett gäng Unitedspelare lär vara med.
 • Copa América inleds den 14 juni och pågår till den 7 juli. Det ser ut att bli en turnering utan Unitedspelare. Brasilien nobbade Fred och Andreas Pereira medan varken Marcos Rojo eller Sergio Romero fick plats i Argentinas bruttotrupp, trots att den rymde 40 spelare, varav 5 målvakter. Antonio Valencia är förvisso med i Ecuadors bruttotrupp men han lämnar ju United i sommar.
 • Africa Cup of Nations pågår mellan den 21 juni och den 19 juli. Troligen ingen Unitedrepresentant (om vi inte mot all förmodan signerar Kalidou Koulibaly), då Eric Bailly lämnat återbud på grund av skada.
 • U20-VM spelas i Polen med premiär den 23 maj och final den 15 juni. United representeras av Diogo Dalot.
 • U21-EM inleds den 16 juni och avslutas den 30 juni. Om inget oväntat sker blir Dean Henderson ensam Unitedrepresentant i turneringen.
 • U19-EM spelas 14-27 juli. Den enda Unitedspelaren som är aktuell för turneringen är Lee O’Connor, men det beror på hur det resoneras. Dels kan det tänkas att United vill ta med O’Connor på försäsongen och dels kan det tänkas att irländarna tycker att O’Connor har växt ifrån U19-landslaget (han var med i U21-landslaget senast och har även tränat med a-landslaget). Om O’Connor är med lär han vara lagkapten.