Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Klartecken för Rashford; Pogba ser ut att bli kvar; säsongen kan slutföras i augusti

Manchester United har idag bekräftat att Marcus Rashford har fått klartecken att gå vidare i sin rehabilitering. Samtidigt rapporteras det att sannolikheten för att Paul Pogba ska bli kvar i Manchester United har ökat.

Annars handlar det förstås om hur coronaviruset påverkar fotbollssäsongen. Med Uefamöte inplanerat på onsdag spekuleras det nu i att säsongen kan avslutas i augusti.

Fotbollssäsongen – vad vi vet

Det florerar som vanligt en hel del rykten så här års. Inte minst kring vad som ska hända med den just nu pausade fotbollssäsongen. Här nedan följer en punktlista med det vi vet i skrivande stund.

  • Alla matcher i England är uppskjutna åtminstone till den 30 april. Än så länge är det officiella beskedet att säsongen ska slutföras. Mer om det senaste officiella beskedet här.
  • EM och Copa America har skjutits fram till sommaren 2021. Mer om Uefas beslut här.
  • Även OS har skjutits upp till sommaren 2021, vilket eventuellt har påverkan för U23-spelare bland Uniteds herrar, men särskilt landslagsspelare i damfotbollen. Mer om IOK:s beslut här.
  • Uefa har bekräftat att finalerna i Europa League och Champions League inte kommer spelas i maj där de först var schemalagda. Inga datum för när de ska spelas är satta.
  • Women’s Super League, FA-cupen och FA Youth Cup planeras att slutföras, enligt FA.
  • Uefa kommer hålla ett nytt stormöte på onsdag (den 1 april) för att diskutera situationen.

Undersökning ger Rashford klartecken

Marcus Rashford kan nu gå vidare i sin rehabilitering, bekräftar Manchester United. Anfallaren blev ryggskadad i januari men den senaste undersökningen gav ett positivt svar.

”Hans framsteg kommer fortsatt övervakas av klubbens läkarstab genom den nuvarande karantänsperioden,” skriver United i sitt uttalande.

United räknar med att kunna behålla Pogba

Det är inte längre givet att Paul Pogba kommer lämna United i sommar. Snarare ska klubben nu vara optimistisk om att kunna behålla den franska mittfältaren, rapporterar Mark Critchley för Independent.

Den främsta anledningen till detta är att coronavirusets framfart även påverkar fotbollens transfermarknad. Få klubbar, om ens någon, ska ha möjligheten att matcha Uniteds värdering på mer än 100 miljoner pund för Pogba.

Vi har redan sett att klubbar som Barcelona och Juventus – två av fotbollens rikaste klubbar – tvingats sänka sina spelares löner kraftigt. Så det förefaller också vara rimligt att klubbarnas transferbudgetar påverkas ordentligt.

Times: Uefa vill slutföra säsongen i augusti

Martyn Ziegler på Times rapporterar att Uefa nu börjar planera för att den nuvarande fotbollssäsongen ska kunna slutföras i augusti. Detta för att minimera coronavirusets effekt på den europeiska fotbollen.

En sådan lösning skulle mest troligt innebära att nästa säsong förkortas. Som vanligt i dessa tider är det värt att påpeka att det rör sig om ett arbetsscenario. Några konkreta planer kommer sannolikt inte tas fram förrän vi är närmare spel igen.

Samtidigt rapporteras att Uefa har kallat till ett nytt stormöte (i videoform) på onsdag. Spelarkontrakt och transferfönster förväntas finnas på agendan.

Miguel Delaney på Independent menar att Premier League kollar på en plan för att kunna slutföra säsongen i juni och juli. Alla matcher skulle då spelas inför tomma läktare på isolerade arenor i Midlands och i London. De 92 matcher som återstår visas i så fall på teve.

Tanken är vidare att spelare och ledare då skulle bo isolerade på hotell, för att minimera risken för att någon smittas av viruset, vilket skulle vara förödande för möjligheten att fullfölja säsongen. Det stora problemet med den här planen är effekten det skulle kunna ha på sjukvården. Men med de pengar som finns i Premier League skulle det sannolikt kunna lösas på privat väg, givet att bördan på sjukvården har lättat då.

Avslutningsvis noteras att de inblandade klubbarna tillsammans med FA har beslutat att avsluta säsongen för Women’s Super Leagues akademiliga.