Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Brighton & Hove Albion – Manchester United (ligacupen)

Embed from Getty Images

Det var bara några dagar sedan som just Brighton & Hove Albion och Manchester United möttes på Falmer Stadium. Men lotten har fallit på det viset att lagen ska mötas på exakt samma arena bara fem dagar senare. Troligtvis med två vitt skilda startelvor jämfört med matchen i lördags. 

Manchester United

Embed from Getty Images

Ja, det var till slut Manchester United som gick segrande från matchen i lördags. Detta trots att Manchester United under i princip hela matchen var det sämre laget. Man kan tacka högre makter och ett bra spel från David de Gea att man inte förlorade. Och givetvis slängs ett tack ut till VAR som efter slutsignalen hittade en straff till United som Bruno Fernandes kunde slå in.

Vi kan börja med och konstatera att United behöver göra en betydligt bättre match under onsdagen som det ska bli avancemang. Vad är det då för avancemang det gäller? Jo, Ligacupen duggar tätt just nu och om United vinner är man redan klara för kvartsfinal och ett rejält steg närmare en viktig titel.

Men United kommer inte att köra det starkaste laget. Vilket är fullständigt rimligt. Det var också på det viset som Ole Gunnar Solskjaer och övriga ledarstaben resonerade när United klev in i årets cupspel med en 3-0 – vinst mot Luton Town på bortaplan.

Siffrorna är smickrande för Uniteds del då två av målen kom genom inhopparna Marcus Rashford och Mason Greenwood i matchens slutskede. Men reserverna tog inte riktigt chansen och det är egentligen bara Dean Henderson och Eric Bailly som kan kvittera ut godkänt betyg efter matchen i Londons utkanter.

Troligtvis är det ungefär samma elva som får chansen mot Brighton även den här gången.

Embed from Getty Images

Dean Henderson är given i målet och kommer göra allt för att flåsa De Gea ännu tydligare i nacken. Den sedvanliga fyrbackslinjen lär ha Brandon Williams till vänster. Som mittbackar lär vi få se Eric Bailly och med all sannolikhet Harry Maguire (som aldrig tycks vila). Gissningsvis utgår Wan-Bissaka sen senast och Fosu-Mensah får chansen på den positionen istället.

Nemanja Matic lär inte spela sin tredje match på en vecka, utan istället lär Fred och Scott McTominay få visa framfötterna.

Framåt tror jag att Juan Mata har en av rollerna tillsammans med Donny van de Beek. Sedan tror jag på Jesse Lingard till vänster och Odion Ighalo längst fram.

Utesluter inte att Ole Gunnar Solskjaer inte litar på den elvan och istället kommer vilja se någon utav de ordinarie spelarna från start. Därför hade man också kunnat slänga in någon utav trion Marcus Rashford, Mason Greenwood och Anthony Martial.

En som blir utan spel vid det här läget är Daniel James som jag helt enkelt inte tror passar in i det spel som Manchester United kommer vilja spela.

Spelare som definitivt saknas på grund av skador är Phil Jones och Axel Tuanzebe. Men träningsbilder under tisdagen visade att Tuanzebe är på träningsplanen och närmar sig en comeback. Däremot ska Andreas Pereira vara nära spel i Lazio och förväntas inte vara med i truppen. Andra spelare som inte syntes till på träningsbilderna och som förväntas röra på sig är Sergio Romero, Chris Smalling och Marcos Rojo som jag inte räknar med bland tillgängliga i den här matchen.

Möjlig startelva:

Brighton & Hove Albion

Embed from Getty Images

Hur långt ska vi gå utan att blir för upprepande? Vad vi kunde konstatera redan i införtexten till ligamatchen är att Brighton har startat säsongen på ett bra sätt. Däremot står man bara med en vinst på de tre första matcherna där man i premiären mot Chelsea förlorade på individuella misstag medan man i matchen mot Manchester United förlorade av anledningen – Rån.

Man har på grund av att man inte spelar i Europa den här säsongen fått spela två matcher i Ligacupen och bägge dessa matcher har rullat på utan några som helst problem. Det blev en 4-0-vinst mot Portsmouth i ett sydkustderby innan man besegrade Preston med klara 2-0 för en vecka sedan.

Man har även visat upp att man har en bred trupp då man i bägge matcherna har gjort elva förändringar i startelvan jämfört med ligamatchen före.

Samma sak gäller såklart för Brighton, att man bara är en match från kvartsfinal och närmare målet om en efterlängtad titel.

Om vi börjar med vilka som är borta för Brighton så saknas Yves Bissouma på grund av avstängning. Skadade och borta av den anledningen är Florin Andone, Jose Izquierdo och Christian Walton.

Om jag ska gissa tror jag inte att man kommer ha exakt elva nya spelare den här gången då jag tror man är tämligen säkra på att man kan vinna mot ett reservbetonat Manchester United med några ordinarie spelare i startelvan.

Men spelare som borde få chansen från start är målvakten Jason Steele som imponerat i cupspelet den här säsongen, liksom Pascal Gross har gjort. Dessa två spelare kommer troligtvis få med sig både Alireza Jahanbakhsh och Alexis Mac Allister.

Embed from Getty Images

Två spelare som fått speltid i de inledande omgångarna av Ligacupen är svenskarna Viktor Gyökeres (som fått starta) och Peter Gwargis. Att vi får se någon utav dessa spelare under onsdagen låter mycket sannolikt.

Om jag ska ta mig an det nästintill hopplösa försöket att gissa en startelva för Brighton tror jag att den ser ut som följer:

Möjlig startelva:

Historik

Vi gick igenom den fullständiga historien på den här platsen inför den förra matchen. Men idag fokuserar vi på cupspelet lagen emellan.

United och Brighton har endast mött varandra nio gånger i cupsammanhang. Utav dessa matcher har United vunnit sex stycken och tre har slutat oavgjort. Alltså har Brighton aldrig besegrat United i cupsammanhang. Den mest kända matchen för Uniteds del var cupfinalen 1983 då man besegrade Brighton med 4-0 efter omspel i finalen. Målskyttar för Ron Atkinsons grabbar var: Bryan Robson, Norman Whiteside, Bryan Robson och Arnold Muhren.

Visste ni att…

 • Pascal Gross gjorde tre mål på tre matcher mot United mellan maj 2018 och januari 2019.
 • Man har enbart mött varandra två gånger i Ligacupen.
 • Brighton rev sin gamla arena, Goldstone Ground, under 1996. Därefter delade man arena med Gillingham under två säsonger innan det blev spel på en friidrottsarena i hela tolv år innan Falmer Stadium stod klar.

Matchinformation

Brighton & Hove Albion
Manchester United
Turnering: EFL Cup, omgång 4
Avspark: 20:45
Plats: Falmer Stadium, Falmer, Brighton
Domare: Graham Scott
Teve: V Sport Extra/Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (skadad, inget datum)
 • Tuanzebe (fot, oktober)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V5/8LASK LinzHEL2-1
F16/8SevillaNEL1-2
F12/9VillaBTR0-1
F19/9PalaceHPL1-3
V22/9Luton TownBLC3-0
V26/9BrightonBPL3-2

Brighton & Hove Albion

Skador och avstängningar:

 • Andone (knä, 2021)
 • Bissouma (avstängd, trejde matchen av tre)
 • Izquierdo (knä, inget datum)
 • Walton (fot, oktober)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
O5/9West BromHTR0-0
F14/9ChelseaHPL1-3
V17/9PortsmouthHLC4-0
V20/9NewcastleBPL3-0
V23/9PrestonBLC2-0
F26/9Man UnitedHPL2-3

United mot Brighton

Totalt:2416-5-342-17
Borta:105-2-316-9
Ligacupen:21-1-02-1
SENASTE MÖTENA
V2019-01-19HPL2-1
V2019-11-10HPL3-1
V2020-06-30BPL3-0
V2020-09-26BPL3-2
SENASTE BORTAMATCHER
F2018-05-04BPL0-1
F2018-08-19BPL2-3
V2020-06-30BPL3-0
V2020-09-26BPL3-2