Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Cupbesvikelse men stora framsteg i ligaspelet

Arsenal v Manchester United: Premier League 2

Ungefär en fjärdedel av säsongen är avklarad för Manchester Uniteds ungdomslag. Vi bjuder därför på en mer allmän lägesrapport i den här ungdomskollen.

Dessutom fokus på Arnau Puigmal, som har gjort 4 mål och 2 assists på 3 matcher den här säsongen.

Den offensiva bredden imponerar

Hittills har ungdomslagen spelat 14 tävlingsmatcher den här säsongen. På dessa matcher har vi gjort 35 mål, fördelat 16 målskyttar. Dessutom har ytterligare 4 spelare svarat för assistpoäng.

Onekligen en imponerande offensiv bredd i ungdomslagen.

Toppar poängligan gör Hannibal, med 3 mål och 4 assists. Joe Hugill (5+1), Arnau Puigmal (4+2) och Anthony Elanga (3+3) skuggar.

U23 har lämnat bottenträsket

Efter två inledande förluster och fyra matcher utan vinst i Premier League 2 har United nu två raka vinster och fyra i rad utan förlust. Det har sett oss klättra till en niondeplats när en fjärdedel av säsongen (lite mer för de flesta lagen) är spelad.

Att vi ska slåss om titeln är det nog ingen som tror. United spelar förmodligen med ligans yngsta lag. Men en plats på övre halvan i tabellen skulle åtminstone jag klassa som en framgångsrik säsong.

Förstaplatsen inom räckhåll för U18

Till skillnad från U23 så borde U18 definitivt slåss om förstaplatsen i tabellen. För tillfället ligger vi femma men alla andra lag har spelat fler matcher (covid i motståndarlaget sköt upp en match, FA Youth Cup sköt upp en och så var vi spellediga i en omgång, då det är ojämnt antal lag i serien). Vinner vi matcherna vi har till godo på lagen ovanför tar vi faktiskt över serieledningen.

Juniorerna har inlett med fyra vinster på fem matcher, med den fina målskillnaden 14-4.

Men det är alltid svårt att sia i en ungdomsserie. Framför allt för detta United, där spelarutveckling uttryckligen prioriteras framför resultat. Startelvan skiftar från gång till gång och några av våra bästa juniorer – Will Fish, Hannibal och Shola Shoretire – har inte spelat alls i juniorligan.

Men cupbesvikelse

Förra säsongens FA Youth Cup har nu spelats färdigt. För United blev det tyvärr en rättvis förlust mot Chelsea i semifinalen. Viskningarna från Uniteds lagledning är emellertid att Uniteds lag kommer att producera fler a-lagsspelare. En kritik mot Chelseas ungdomssatsning är att de ofta har prioriterat storväxta spelare och därför varit fysiskt starkare än de flesta motståndarna. Men medan det kan vara en enorm fördel på juniorsidan är det inte alls lika avgörande på a-lagsnivå.

United förlorade också den första matchen i den här säsongens U17 Premier League Cup (i normalfallet har vi en U18- och en U16-cup men den här säsongen har de slagits ihop). Wigan vann med 3-2, sedan Alejandro Garnacho gjort båda Uniteds mål.

Då det är en U17-cup får vi ingen officiell rapportering från cupen. Uniteds möjligheter till avancemang är hur som helst små i och med förlusten. Bara gruppvinnarna och den bästa av sju grupptvåor går till kvartsfinal.

Hugill nominerad

Uniteds junioranfallare Joe Hugill har nominerats till priset som månadens spelare i Premier League 2 (U23-ligan). Trots att Hugill är förstaårsjunior är han redan på gränsen till  en ordinarie plats i U23.

Hittills har Hugill gjort fem mål och en assist på fyra starter och tre inhopp. Av detta bara en match (två mål) i juniorlaget.

Landslagsspelaren Galbraith

På torsdag spelar Nordirland EM-kvalfinal mot Slovakien. En av spelarna i truppen är Ethan Galbraith. Onekligen roliga nyheter för Galbraith.

Med James Garner och Dylan Levitt utlånade har Galbraith den här säsongen blivit den ledande spelaren i U23. Det verkar han trivas alldeles utmärkt med.

https://twitter.com/UtdRonnie/status/1324932513496780800?s=19

Mycket tyder på att Galbraith försvinner iväg på lån i januari.

Håll ögonen på

Arnau Puigmal är en spelare som under sin tid i klubben har lidit av den enorma konkurrensen på mittfältet. Inte bara har han konkurrerat med Galbraith om speltid utan även med James Garner, Dylan Levitt och Aliou Traoré.

Det här kalenderåret har Puigmal emellertid gjort stora framsteg. Han är nu en ledande spelare i U23. Konkurrensen på mittfältet har ofta tvingat ut honom på högerkanten, inte sällan har han spelat högerback. Det verkar ha gjort honom gott.

Puigmal har missat några matcher på grund av skada. På de tre matcher han spelat den här säsongen har han bidragit med fyra mål och två assists. Mycket imponerande siffror, förstås.

Ska vi jämföra så tycker jag att David Beckham ligger nära till hands. Precis som Beckham vill nog Puigmal egentligen spela centralt men omständigheter har skickat ut honom på kant. Som ytter är han ingalunda den snabbaste spelaren men han är tekniskt skicklig och har en stor arbetsmoral. Puigmals främsta tillgång är hans fina högerfot och han är en utmärkt frisparksskytt.

Nu tror jag väl inte att Puigmal har samma höjd som Beckham men han torde ha alla möjligheter att i många år kunna försörja sig som fotbollsspelare. Kanske en tongivande spelare i ett spanskt mittenlag en dag?

Några korta

 • Högerbacken Marc Jurado gjorde sin första start i U18 när Everton besegrades. Har bara sett höjdpunkter från matchen men det såg positivt ut.
 • Shola Shoretire gjorde sitt första mål i U23 när Brighton besegrades.
 • Alejandro Garnacho gjorde sitt första mål i U18. Han väntar fortfarande på första starten men den torde komma ganska snart.
 • U23 vann med 5-2 mot Salfords a-lag i en träningsmatch. Charlie McNeill, Joe Hugill, Connor Stanley, Dillon Hoogewerf och Iestyn Hughes gjorde Uniteds mål.

 • Ethan Laird ska nu vara tillbaka i full träning. Ytterbacken har varit väldigt skadeförföljd de senaste åren. Kan han hålla sig frisk har United en mycket intressant spelare där.

 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 30 november.

Matcher

 • U18: United – Chelsea 0-1
  Chelsea var det bättre laget och vann rättvist i semifinalen när förra säsongens FA Youth Cup spelades färdigt. United behåller emellertid distinktionen som ensamma mesta mästare, detta då Chelsea sedan förlorade finalen mot Manchester city.
 • U23: Brighton – United 2-5
  Ett tag såg det ut som att United skulle kasta bort en given seger men laget reste sig och vann till slut stort i en målfest i Brighton.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik